Punainen Ranger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Punainen Ranger (engl. Red Ranger) on kuvitteellinen titteli Power Rangers -universumissa. Se esiteltiin ensi kerran televisiosarjassa Mighty Morphin Power Rangersin avausjaksossa "Day of the Dumpster" vuonna 1993. Titteli on yleensä ryhmänjohtajalla, mutta poikkeuksiakin on ollut, kuten sarjassa Mighty Morphin Power Rangers, Mighty Morphin Alien Rangers ja Power Rangers: Time Force, jossa Punaisena Rangerina toiminut Wesley Collins sai kuitenkin myöhemmin ryhmänjohtajuuden. Titteli on myös vaihtunut kesken sarjan hahmolta toiselle. Ensimmäisessä sarjassa Jason Lee Scott jätti tehtävänsä ja antoi vastuun Rocky DeSantosille. Tämä tapahtui myös Power Rangers Turbossa, jossa Tommy Oliver luovutti voimansa TJ Johnsonille. Kolmannen kerran muutos tapahtui Power Rangers: SPD:ssä, jossa Jack Landors luovutti johtajuuden Sky Tatelle.

Lisäksi Punaiset Rangerit saavat useimmiten tehokkaimmat aseet ja heidän pääaseensa on miekka.

Luettelo Punaisista Rangereista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Lee Scott[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Lee Scott
Luoja(t) Haim Saban
Näyttelijä(t) Austin St. John
Yuri Lowenthal (videopeli)
Ensi-
esiintyminen
"Mighty Morphin Power Rangers" jakso 1 (elokuu 1993)
Viimeinen
esiintyminen
"Power Rangers Wild Force" jakso 34 (5. lokakuuta 2002)
Kustantaja Saban Entertainment
Henkilötiedot
Koko nimi Jason Lee Scott
Sukupuoli Mies
Ikä 17
Kotipaikka Angel Grove
Suhteet
Tutut Kimberly, Zac, Trini, Billie, Tommy

Jason Lee Scott (s. 17. lokakuuta 1976) oli ensimmäinen Punainen Ranger ja Power Rangereiden ryhmänjohtaja. Zordon valitsi hänet Punaiseksi Rangeriksi rohkeuden ja voimakkuuden johdosta, antaen hänelle voimakolikon, jonka avulla Jason kykeni muuntautumaan Power Rangeriksi. Samalla hän sai Zordikseen Tyrannosaurus Dinozordin ja myöhemmin aseekseen voimamiekan. Jason on kamppailulajien taitaja ja piti teini-ikäisille nuorille karatekurssia, jossa kävi myös Billy Cranston. Useimmiten Jason harjoitteli Zackin kanssa kamppailemista, kunnes hän löysi Tommy Oliverista uuden kunnollisen vastuksen. Kaksikko taisteli aluksi tosissaan Tommyn ollessa Rita Repulsan loitsun alaisuudessa. Sarjan toisen tuotantokauden puolessavälissä Jason lähetettiin rauhanturvapalaveriin Sveitsiin, jonka myötä hän luovutti Punaisen Rangerin roolin Rocky DeSantosille.

Jason palasi vuosia myöhemmin takaisin Punaisen Rangerin rooliin, kun kuningas Mondon kenraalit hyökkäsivät Maahan. Hän liittyi Tommy Oliverin johdolla muiden Punaisten Rangereiden kanssa taistelemaan hyökkäystä vastaan. Vaikka koko operaation johtajana toimi Oliver, Jason sai johtaa ryhmää taistelukentällä.

Jasonilla oli käytössään Dinozord ja Thunderzord mechat. Aseinaan hän käytti usein Blade Blaster laserasetta ja voimamiekkaa.

Rocky DeSantos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocky DeSantos
Luoja(t) Haim Saban
Näyttelijä(t) Steve Cardenas
Ensi-
esiintyminen
"Mighty Morphin Power Rangers" jakso 1 (elokuu 1993)
Viimeinen
esiintyminen
1994
Kustantaja Saban Entertainment
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Asuinpaikka Angel Grove
Suhteet
Tutut Kimberly, Trini, Billie, Tommy, Adam

Rocky DeSantos oli toinen Punainen Ranger, joka korvasi Jason Lee Scottin. Tommy Oliverin saadessa jo aikaisemmin Valkoisen Rangerin roolin myötä Power Rangereiden johtajan aseman, jäi DeSantos varajohtajaksi. Rocky oli energinen poika, joka halusi pitää vain hauskaa. Hän ei loistanut älykkyydellään, mutta korvasi tämän taistelujen aikana kamppailutaidoillaan ja itsepäisyydellään.

DeSantos päätyi Punaiseksi Rangeriksi vieraillessaan Angel Grovessa kamppailuturnauksessa. Vierailun aikana hän auttoi useaan otteeseen Power Rangereita, jonka myötä Zordon päätti tehdä DeSantosista Scottin korvaajan Punaisen Rangerin rooliin. Myöhemmällä vaiheella DeSantos menetti muiden Rangereiden ohella voimansa Rito Revolton hyökkäysten johdosta. He saivat myöhemmin uudenlaiset voimakolikot, joiden avulla DeSantoskin kykeni muuntautumaan takaisin Punaiseksi Rangeriksi.

Aurico[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurico oli kolmas Punainen Ranger, joka oli samalla ulkoavaruudesta tullut Punainen Ranger. Zordon valitsi hänet ja muut uudet Rangerit Aquitar-planeetalta väliaikaisiksi Power Rangereiksi, kun arkkiviholliset Zedd ja Repulsa onnistuivat muuttamaan heidän edeltäjänsä lapsiksi. Sillä välin kun he etsivät Zeo-kristalleja muuttuakseen takaisin teini-ikäisiksi, muukalaisolennot taistelivat Lordi Zeddiä ja Rita Repulsaa vastaan.

Auricon myötä Punainen Ranger nousi takaisin johtajan asemaan. Hän johti Rangerit voittokkaisiin taisteluihin taktisuutensa ansiosta. Auricon heikkoutena muiden aquitarien tavoin oli puhtaan veden saanti, jonka vuoksi he eivät voineet olla pitkään Maassa.

Auricolla oli käytössään punainen Battle Borg ja käytti aseenaan laserpistoolia ja miekkaa.

Tommy Oliver[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommy Oliver
Luoja(t) Haim Saban
Näyttelijä(t) Jason David Frank
Ensi-
esiintyminen
"Power Rangers Zeo" jakso 1 (20. huhtikuuta 1996)
Viimeinen
esiintyminen
"Power Rangers Wild Force" jakso 34 (5. lokakuuta 2002)
Kustantaja Saban Entertainment
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Ikä 18
Suhteet
Tutut Kimberly, Zac, Trini, Billie, Jason, Adam, Rocky

Tommy Oliver (s. 20. lokakuuta 1975) oli neljäs Punainen Ranger. Hän on toistaiseksi ainut hahmo, joka on toiminut kahdesti Punaisena Rangerina; ensimmäisen kerran Punaisena Zeo Rangerina ja toisen kerran heti perään Punaisena Turbo Rangerina. Hän oli rohkea ja sankarillinen Ranger, jolla oli voimakas velvollisuuden tunne ja sitoutumisen tahto.

Oliverista tuli Punainen Ranger löydettyään punaisen Zeo-kristallin, jonka avulla hän palautui takaisin teini-ikäiseksi Zeddin muutettua hänet lapseksi. Oliverin täytyi matkustaa muinaiseen Amerikkaan, jossa viisas ja iäkäs šamaani koetteli hänen kykyä seurata vaistojaan. Oliverin täytyi valita yksi kolmesta pussista, jossa hän vaitoaisi kristallin olevan. Onnistuneen testin jälkeen šamaani palkitsi Oliverin kristallilla. Hän palasi takaisin Angel Groveen, jossa Oliverista tuli Punainen Zeo Ranger.

Zeo aikakauden jälkeen Oliver sai jatkaa johtajan roolissa ja omaksui Punaisen Turbo Rangerin roolin. Sittemmin hän luovutti Dimitrian ehdotuksesta voimansa jatkajalleen TJ Johnsonille.

Tommy palasi vuosia myöhemmin takaisin Punaisen Zeo Rangerin rooliin, kun kuningas Mondon kenraalit hyökkäsivät Maahan. Hän sai Androsilta tiedon hyökkäyksen tulosta ja kutsui yhdeksän muuta Punaista Rangeria liittymään hänen kanssaan taistelemaan hyökkäystä vastaan. Vaikka Tommy toimi koko operaation johdossa, sai ensimmäinen Punainen Ranger Jason toimia taistelukentällä johtoasemassa.

TJ Johnson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TJ Johnson
Luoja(t) Haim Saban
Näyttelijä(t) Selwyn Ward
Ensi-
esiintyminen
"Power Rangers Turbo" jakso 18 (10. syyskuuta 1997)
Viimeinen
esiintyminen
"Power Rangers Wild Force" jakso 34 (5. lokakuuta 2002)
Kustantaja Saban Entertainment
Henkilötiedot
Koko nimi Theodore J. Jarvis Johnson
Sukupuoli Mies
Suhteet

TJ Johnson oli viides Punainen Ranger ja toinen Punainen Turbo Ranger, korvatessaan Tommy Oliverin. Hän sai Power Ranger voimansa muutettuaan Angel Groveen pyrkiäkseen baseball pelaajaksi. TJ tapasi sattuman kautta Tommyn ja Katin, joita hän auttoi taistelemaan Divatoxin kätyreitä vastaan. Rangereiden silloinen uusi mentori Dimitria päätti korvata Tommyn TJ:llä antaakseen Tommylle mahdollisuuden pyrkiä saavuttamaan elämässään muita tavoitteita.

TJ oli Turbo aikakauden loppuun asti Punainen Ranger, kunnes Divatoxin joukot tuhosivat voimakammion, jonka myötä Rangerit menettivät voimansa. Siitä huolimatta TJ onnistui johdattamaan ryhmänsä uuteen tukikohtaan, avaruuteen, jossa hänestä tuli sininen avaruusrangeri.

Vuonna 2002 TJ palasi takaisin punaisen turbo rangerin rooliin liittyessään yhdeksän muun punaisen rangerin kanssa taistelemaan kuningas Mondon suunnittelemaa hyökkäystä, jossa he joutuivat taistelemaan Serpenteraa vastaan.

Andros[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andros
Luoja(t) Haim Saban
Näyttelijä(t) Christopher Khayman Lee
Ensi-
esiintyminen
"Power Rangers in Space" (1998)
Viimeinen
esiintyminen
"Power Rangers Wild Force" jakso 34 (5. lokakuuta 2002)
Kustantaja Saban Entertainment
Henkilötiedot
Koko nimi ei tiedossa
Sukupuoli Mies
Kotipaikka KO-35
Suhteet

Andros oli Punainen Astro Ranger, joka ei aluksi suostunut ottamaan vastaan hänen avaruusasemalle saapuneita Power Rangereita. Hetken suostuttelun jälkeen Andros otti Rangerit alukseensa ja toimi itse ryhmän uutena johtajana. Hän on kotoisin KO-35 planeetalta, joka oli muinoin ihmisten asuttama siirtomaaplaneetta. Se kuitenkin jouduttiin evakuoimaan. Andros on johtajana erittäin vakava ja päättäväinen. Maassa asuessaan hänellä oli kuitenkin vaikeuksia tottua ihmisten käytöstapoihin ja normeihin. Hän yritti myös sarjan aikana tehdä kaikkensa löytääkseen pitkään kadoksissa olleen siskonsa Karonen.

Andros käytti aseinaan Spiral Sabre miekkaa ja ohjasi Mega V1 nimistä robottia. Hän ohjasi myös Delta Megazordia.

Andros palasi noin vuotta myöhemmin takaisin Rangerin rooliinsa auttaakseen Galaxy Rangereita taistelemaan Psycho Rangereita vastaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Andros kutsuttiin toistamiseen apuun yhdeksän muun Punaisen Rangerin tavoin taistelemaan kuningas Mondon suunnitelmaa vastaan. Hän matkusti uudella avaruusaluksellaan, Astro Megaship mark 2:lla kuuhun estääkseen Mondon joukkoja.

Leo Corbett[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leo Corbett
Luoja(t) Haim Saban
Näyttelijä(t) Danny Slavin
Ensi-
esiintyminen
"Power Rangers Lost Galaxy jakso 1 (1999)
Viimeinen
esiintyminen
"Power Rangers Wild Force" jakso 34 (5. lokakuuta 2002)
Kustantaja Saban Entertainment
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Asuinpaikka Mirinoi
Suhteet
Sisarukset Mike Corbett

Leo Corbett oli Punainen Galaxy Ranger, joka päätyi rooliin uteliaisuutensa ja veljensä myötä. Alun perin häntä ei kelpuutettu mukaan seikkailemaan Terra Ventureen. Leo kuitenkin hiipi salaa alukseen, jotta näkisi minne muut olivat menossa. Hetkeä myöhemmin hän joutui kuitenkin keskelle harjoitustehtävää, jossa hän kohtasi Mayan, keltaisen Rangerin. Leo sai lopulta jäädä alukseen, mutta ei saanut osallistua heidän tehtäviin niiden ollessa liian vaarallisia. Hänen veljensä Miken (Magna Defender) ja Pinkki Rangeri Kendrix'in mentyä portaalin läpi Mirinoihin, Leo seurasi kaksikkoa vaikka veljensä kielsi häntä seuraamasta. Paikalla he joutuivat taistelemaan Furiota vastaan, jonka aikana Mike putosi kuiluun. Leo yritti pelastaan veljensä, joka luovutti ennen surmaansa Leolle punaisen Quasar Saber miekan. Veljensä Miken muiston ylläpitämiseksi Leo on yrittänyt toimia parhaimpana Punaisena Rangerina mitä hän voi olla. Leo käyttää aseinaan Transdaggeria, Quasar Launcheria ja ohjaa Lion Galactazordia. Hänellä oli käytössään myös Red Jet Jammer ja Red Astro Cycle.

Vuosien jälkeen Leo luovutti voimansa palauttamalla Quasar Saber miekan takaisin kiveen, jotta Mayan heimo säilyisi elossa. Hän jäi sittemmin asumaan Mirinoihin muiden Terra Venturen asukkaiden kanssa.

Leo kuitenkin palasi hetkellisesti takaisin Punaisen Rangerin rooliin, kun Triskull ja hänen kätyrinsä valloittivat Mirinoin. Hän matkasi Maahan, jossa Leo auttoi Lightspeed Rangereita taistelemaan Triskullia ja Trakeenaa vastaan. Leo palasi vielä toistamiseen Punaisen Galaxy Rangerin rooliinsa, kun Machine Empiren joukot yrittivät tuhota Maan Serpenteran avulla. Hän liittoutui yhdeksän muun Punaisen Rangerin kanssa taistelemaan Kuuhun vihollisia vastaan.

Carter Grayson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carter Grayson oli Punainen Rescue Ranger, joka toimi sitä ennen palomiehenä Mariner Bayssa. Häntä pidettiin kaupungin parhaana palomiehenä, joka riskeerasi oman henkensä hurjapäisellä tyylillään pelastaakseen ihmisiä. Hän tuli valituksi ensimmäisten joukossa uusiksi Power Rangereiksi ja johti ryhmäänsä Diabolicon joukkoja vastaan. Carterin palomiestausta heijastui myös Rangerin roolissa, jossa hän oli rohkea, itsepäinen ja nopea tekemään ratkaisuja. Taistelujen aikana hän johti Power Rangerit kerta toisensa jälkeen voittoon ja kukisti lopulta kuningatar Bansheeran viimeisessä taistossa.

Lapsena Carter oli joutua kohtalon käsiin, kunnes salaperäinen palomies pelasti hänet palavan talon sisältä. Tämä johti myös Carterin innostukseen ryhtyä palomieheksi ja seuraamaan salaperäisen sankarinsa jalanjälkiä. Vuosia myöhemmin hän sai selville salaperäisen pelastajansa olleen kapteeni Mitchell.

Luovuttuaan Power Rangerin voimistaan hänet kutsuttiin vielä kerran taistelemaan pahuutta vastaan, kun Vypra palasi takaisin kuolleesta tuhoamaan Silver Hillsiä. Carter kokosi vanhan ryhmänsä Lightspeed Rescue Rangerit kokoon auttaakseen Time Force Rangereita tuhoamaan Vypran lopullisesti. Carter kutsuttiin vielä toistamiseen takaisin Punaisen Rangerin rooliinsa, kun Tommy Oliver kasasi kymmenen hengen ryhmän, jossa olivat mukana kaikki edelliset Punaisena Rangerina toimineet sankarit. He taistelivat Serpenteraa vastaan, joka yritti tuhota Maan.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommy Oliver elokuvassa Power Rangers turbovaihteella.

Punainen Ranger on esiintynyt molemmissa elokuvissa Power Rangers (1995) ja Power Rangers turbovaihteella (1997). Ensimmäisessä elokuvassa titteliä piti hallussaan Rocky DeSantos, jota näytteli Steve Cardenas.[1] Toisessa elokuvassa Tommy Oliver toimi Punaisena Rangerina, jota näytteli Jason David Frank.[2]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen Ranger on pelattavana hahmona kaikissa Power Rangers videopeleissä, paitsi Mighty Morphin Power Rangers: The Fighting Editionissa, jossa pelataan pelkästään Rangereiden Zordeilla.

Luettelo peleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Pelit
Jason Lee Scott Mighty Morphin Power Rangers
Mighty Morphin Power Rangers: The Movie (vain Segalla)
Power Rangers: Super Legends
Mighty Morphin Power Rangers: Mega Battle
Rocky DeSantos Mighty Morphin Power Rangers: The Movie
Mighty Morphin Power Rangers: Mega Battle
Tommy Oliver Power Rangers Zeo: Battle Racers
Carter Grayson Power Rangers: Lightspeed Rescue
Wesley Collins Power Rangers: Time Force
Cole Evans Power Rangers: Wild Force
Power Rangers: Super Legends (vain PS2:lla ja PC:llä)
Shane Clarke Power Rangers: Ninja Storm
Power Rangers: Super Legends (vain DS:llä)
Conner McKnight Power Rangers: Dino Thunder
Jack Landors Power Rangers: SPD
Power Rangers: Super Legends
Leo Corbett Power Rangers: Super Legends
Mack Hartford Power Rangers: Super Legends

Punaisten Rangereiden välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Aseet Ajoneuvot Zordit
Jason Lee Scott Blade Blaster, Power Sword Dinozord, Thunderzord
Rocky DeSantos Blade Blaster, Power Sword, Metallic Armor Moottoripyörä Apina Ninjazord, Shogunzord
Aurico Aquitian miekka, Aquitian Blaster, Battle Borg kolikko Battle Borg, Shogunzord
Tommy Oliver laserase, miekka, voimamiekka, Defender Wheel Red Turbo Cart, Lightning Cruiser Lightning Turbozord, Lightning Fire Tamer Rescuezord
Andros Astro Blaster, spiraalimiekka, Battlizer Armor Galaxyliituri Astro Megaship, Delta Megaship, Mega V1
Leo Corbett Quasarmiekka, Transdagger, Quasar Launcher, Lights of Orion Armor, Red Armor Red Jet Jammer, Red Astro Cycle Galactazord
Carter Grayson Rescue Blaster, Rescue Drill, Red V-Lancer, Thermo Blaster Red Lightspeed Cycle, Mobile Armored Vehicle, Trans Armor Cycle Omegazord
Wesley Collins Red Chrono miekat, Chrono Blaster, V1-ase, Electro Booster, Battle Warrior Armor Vector-pyörä, Strata-pyörä Time Flyer 1
Cole Evans Crystalmiekka, Lion Blaster, Falcon Summoner, Animarium Armor, Falconator Savage-pyörä, Wild Force Rider Red Lion Wild Zord, Gorilla Wild Zord, Falcon Wild Zord
Shane Clarke Kultainen ninjamiekka, Laser Blaster, Hawk Blaster, Battlizer Armor Ninjaliituri, Tsunami-pyörä Hawkzord
Conner McKnight Thundermax-miekka, Tyranno-sauva Raptor Rider, Raptor Cycle Tyrannozord
Jack Landors
Sky Tate
Delta Blasters, SWAT Armor, Delta Enforcer, Battlizer Armor Poliisipyörä, SPD komentorekka Delta Runner 1, SWAT Flyer 1
Nick Russell Magi-sauva, Mystic Force Fighters, Leijona-sauva, Fierce Dragon Battle -sauvat Red Mystic Racer, Fire Heart Catastros, Brightstar
Mack Hartford Drive Defender, Drive Lance, Drill Blaster Dump Driver, Drill Driver, Sonic Streaker, Battle Fleet 1
Casey Rhodes Taistelukynnet, Jungle Chucks, Kynsitykki, Hai-miekat, Jungle Master Mode & Claw Booster Strike Rider Tiger, Shark, Gorilla Spirit Zords
Scott Truman Katumiekka Eagle Racer Zord
Jayden Shiba Spin Sword, Fire Smasher Valkoinen hevonen Lion Folding Zord, Tigerzord, Bullzord.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]