Pryde of the X-Men

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

X-Men: Pryde of the X-Men (tunnetaan paremmin nimellä Pryde of the X-Men) on Marvel Comicsin tuottama piirrossarjan pilottijakso, joka näytettiin Yhdysvalloissa televisiossa ensimmäisen kerran vuonna 1989. Se julkaistiin myöhemmin myös VHS-videona. Pilottijaksossa seikkailevat Ryhmä-X:n jäsenet. Pryde of the X-Men oli myös ensimmäinen Ryhmä-X:stä kertova piirrosanimaatio. Jakson nimi on myös sanaleikki, joka viittaa ylpeyteen ja yhteen mutanteista, Varjokissaan eli Kitty Prydeen.

Sarja, jonka avausjaksoksi Pryde of the X-Men oli tarkoitettu, ei kuitenkaan koskaan valmistunut, joten pilotti jäi sen ainoaksi julkaistuksi jaksoksi. Sitä esitettiin useilla kanavilla, mutta ensimmäistä varsinaista Ryhmä-X-piirrossarjaa, X-Men, alettiin näyttää vasta vuonna 1992.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakson alussa Ryhmä-X:n arkkivihollinen, Magneto, pakenee häntä pidätelleestä voimakentästä Valkoisen Kuningattaren avustuksella. Samaan aikaan Kitty Pryde saapuu professori Charles Xavierin luo oppiakseen hallitsemaan mutanttikykyään, molekyylirakenteensa muuttamista. Xavier esittelee Kittyn Ryhmä-X:lle, johon kuuluvat Kyklooppi, Wolverine, Storm, Painajainen, Dazzler ja Kolossi.

Magneto lähettää Pyron ja Blobin hakemaan Scorpio-komeetan jäljityskoordinaatit. Ryhmä-X päätyy taistelemaan näiden kanssa ja samaan aikaan Magneto ja Juggernaut hyökkäävät Xavierin kartanoon. Xavier lukee Magneton ajatukset ja saa selville, että tämä aikoo kaapata Cerebron, supertietokoneen, jonka avulla voidaan jäljittää mutantteja. Professori antaa Cerebron Kittylle ja käskee tätä pakenemaan, mutta Magneto saa kaikesta huolimatta koneen haltuunsa.

Palatessaan kartanolle Ryhmä-X:n jäsenet löytävät Xavierin ja Kittyn tajuttomina. Xavier lukee jälleen Magneton ajatukset ja saa tällä kertaa tietoonsa tämän suunnitelman kokonaisuudessaan. Magneto aikoo saada Scorpio-komeetan törmäämään Maahan. Ryhmä-X päättää lähteä Magneton perään tämän päämajaan, Maan kiertoradalla sijaitsevalle Asteroidi M:lle. He jättävät Kittyn Maahan, koska tehtävä on tälle vielä liian vaarallinen, mutta tyttö liukuu seinän läpi mukaan alukseen ja piiloutuu.

Erilaiset Magneton asettamat esteet karsivat Ryhmä-X:n jäseniä matkasta yksi kerrallaan ja lopulta vain Painajainen on yksin jäljellä Magnetoa vastaan. Magneto valmistautuu ampumaan Painajaisen, mutta silloin Kitty liukuu esiin lattian läpi ja saa Magneton osumaan vahingossa sivuun. Painajainen kääntää aluksen kurssin samaan aikaan kun Kitty taistelee Magneton kanssa. Säilyttääkseen kurssin Painajaisen täytyy kuitenkin riskeerata oma henkensä. Asteroidi M ja Scorpio-komeetta törmäävät ja Painajainen teleporttaa pakoon viime hetkellä.

Muu media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konamin vuonna 1992 julkaiseman kolikkopelin X-Men juoni perustuu löyhästi pilottijaksoon.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. X-Men [4-Player model] arcade-history.com. Viitattu 29.11.2021. (englanniksi)