Prinssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Prinssi on eräs ylhäisaristokraatin nimitys. Yleisesti prinssillä tarkoitetaan monarkin poikaa. Prinssi voi tarkoittaa myös muuta hallitsijan lähisukulaista, tai kaukaisempaakin sukulaista (esimerkiksi Saudi-Arabian prinssit, joita on yli tuhat henkilöä). Kansainvälisessä käytännössä prinsseiksi kutsutaan niitä kuninkaallisia ja ruhtinaallisia joilla ei ole hallinnassaan muodollista eikä todellista ruhtinaskuntaa tai joita ei ole kruunattu ruhtinaaksi. Tyypillisesti prinssi on myös hallitsevan kuningattaren puolison arvonimi. Prinssin naispuolinen vastine on prinsessa. Kuninkaan puolisosta käytetään kuitenkin nimitystä kuningatar.

Sana prinssi tulee latinan sanasta princeps. Prinssi ei ole suomen kielessä koskaan hallitsijan nimitys, joten sanasta muissa kielissä johdetut nimikkeet käännetään suomen kielessä ruhtinaaksi, esimerkiksi Niccolò Machiavellin Il Principe -kirjan suomennos "Ruhtinas" tai Monacon ruhtinaskunnan hallitsijat (Prince de Monaco).

Kruununprinssi on prinssi, joka perii vallan, kun hänen isänsä, joka on kuningas tai äitinsä, joka on hallitseva kuningatar, kuolee. Yleensä kruununprinssi on hallitsijan vanhin poika.

Prinssipuoliso on yleinen nimitys tai asema naishallitsijan puolisolle.

Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.