Pollusiitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pollusiitti
Pollusiittinäyte ja kolikko mittakaavana
Pollusiittinäyte ja kolikko mittakaavana
Luokka silikaattimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava (Cs,Na)2Al2Si4O12 · 2 H2O
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri väritön, valkoinen tai harmaa, harvoin vaaleanpunainen tai sininen
Asu yleensä massamainen
Lohkeavuus ei ole
Taottavuus murtuu taottaessa
Kovuus Mohsin asteikolla 6,5
Ominaispaino 2,9 g/cm3
Aiheesta muualla

Pollusiitti Commonsissa

Pollusiitti on zeoliitteihin kuuluva silikaattimineraali. Sen kemiallinen kaava on (Cs,Na)2Al2Si4O12 · 2H2O. Se on tärkeä cesiumin ja rubidiumin malmi. Yhdessä analsiimin kanssa pollusiitti muodostaa isomorfisen seossarjan. Pollusiitti kiteytyy isometrisessä heksoktahedraalisessa järjestelmässä, ja muodostaa värittömiä, valkoisia, harmaita ja harvoin vaaleanpunaisia ja sinisiä massoja. Hyvin muodostuneet kiteet ovat harvinaisia. Sen kovuus on 6,5 ja ominaispaino 2,9.[1] Se murtuu herkästi ja on lohkeamatonta.

Mineraali esiintyy tyypillisesti runsaasti litiumia sisältävissä graniittipegmatiiteissa seuraavien mineraalien yhteydessä: kvartsi, spodumeeni, petaliitti, amblygoniitti, lepidoliitti, elbaiitti, kassiteriitti, kolumbiitti, apatiitti, eukryptiitti, muskoviitti, albiitti ja mikrokliini.

Se kuvailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1846 Italiassa tehdyistä löydöistä. Se nimettiin Polluxin, Castorin kaksoisveljen mukaan, sillä sitä löydetään usein petaliitin yhteydestä (joka ennen tunnettiin nimellä castoriitti).[1]

Frankiumia esiintyy pieninä määrinä tietyissä pollusiittimalmeissa, ja jotkin ensimmäisistä näytteistä herättivät paljon väittelyä, sillä niiden spektritutkimuksissa näkyi outoja viivoja, jotka pystyttiin selittämään vain uuden alkuaineen, frankiumin, olemassaololla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mindat: Pollucite (englanniksi) Viitattu 14.7.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]