Peter Ustinov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peter Ustinov vuonna 1973.

Peter Alexander Ustinov (alun perin Peter Alexander von Ustinow, 16. huhtikuuta 1921 Lontoo28. maaliskuuta 2004 Genolier, Vaud, Sveitsi), Sir, oli brittiläinen näyttelijä. Hän sai Oscar-palkinnot sivuosarooleistaan elokuvissa Spartacus (1960) ja Topkapi (1964). Hän on näytellyt myös Hercule Poirot’n roolia Agatha Christie -filmatisoinneissa ja ollut Tohtori Sykerön englanninkielisenä kertojana ja Sykerön näyttelijänä.

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ustinovin isä Jona von Ustinov oli saksalais-venäläinen ensimmäisen maailmansodan lentäjä ja myöhemmin brittitiedustelu MI5:n vakooja. Ustinovin äiti oli Nadja (Nadežda) Benois, maalari ja balettisuunnittelija, jonka isä Leon Benois oli keisarillisen Venäjän arkkitehti. Ustinovin äiti oli venäläis-ranskalais-italialaista taustaa. Ustinovin äidillä oli myös isänsä puolelta etiopialaista verta: hänen kaukainen sukulaisensa oli sveitsiläinen insinööri, joka oli naimisissa Teodoros II:n tyttären kanssa. Ustinovin äidin perhe oli lähtöisin Ranskasta. Perhe pakeni Ranskan vallankumousta Pietariin. Ustinovin kaukainen sukulainen (äidin puolelta) Jules-César Benois oli Venäjän tsaari Paavali I:n keittiömestari.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla Ustinovista tuli Sveitsin kansalainen (Ison-Britannian silloin korkeiden verojen välttämiseksi); hänet kuitenkin aateloitiin vuonna 1990. Hän oli kaikkien aikojen toinen UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs. Ustinov puhui englantia, ranskaa, saksaa, italiaa, venäjää, espanjaa, turkkia ja kreikkaa.

Ustinov saapui Berliiniin UNICEFin lähettämänä vuonna 2002 ja tutustui United Buddy Bears -karhupatsaiden muodostamaan kehään, jonka tarkoituksena oli edistää ensimmäistä kertaa rauhanomaista yhteisymmärrystä kansojen, kulttuurien ja uskontojen välillä. Hän päätti varmistaa, että myös Irak saisi olla edustettuna tässä noin 140 maata käsittävässä kehässä. Hän sponsoroi ja avasi Berliinissä toisen United Buddy Bears -karhupatsaiden näyttelyn vuonna 2003.

Suomennetut näytelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde[1]
  • Neljän everstin rakkaus
  • Romanoff ja Juliet
  • Loppukiri
  • Salakuuntelua

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ustinov, Peter, Ilon.tinfo.fi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]