Oni (Georgia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Georgiassa. Muista merkityksistä katso Oni.
Oni
(ონი)
Onin synagoga.
Onin synagoga.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Oni

Koordinaatit: 42°35′N, 43°27′E

Valtio Georgia
Hallintoalue Ratša-Letškhumi ja Kvemo Svaneti
Piirikunta Oni
Korkeus 830 m
Väkiluku (2014) 2 656
Aikavyöhyke UTC+4









Oni (georg. ონი) on kaupunki Onin piirikunnassa Ratša-Letškhumi ja Kvemo Svanetin hallintoalueella Georgiassa. Kaupungissa on vuoden 2014 väestönlaskennan mukaan 2 656 asukasta ja se on piirikuntansa keskus. Kaupunki sijaitsee Rioni-joen vasemmalla rannalla syvässä laaksossa yli 800 metriä merenpinnan yläpuolella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onin synagoga sisältä.

Nykyisen Onin alueella on ollut asutusta jo pronssikaudelta saakka. Arkeologia on paljastanut esineistöä Kolkhiin kulttuurin ajalta, erityisesti kokoelman kolkhislaisia kolikoita 500–200-luvuilta ennen ajanlaskun alkua. Oni esiintyy kirjoituksissa ensimmäisen kerran 1400-luvulla, vaikka legendan mukaan kaupungin perusti myyttinen 100-luvulla eaa. hallinnut kuningas Parnadžom. Oni sijaitsee Pohjois-Kaukasukselta, Kartlista ja Imeretistä sekä eteläisestä Ratšasta tulevien kulkureittien risteyskohdassa, ja se kehittyi tyypilliseksi myöhäiskeskiaikaiseksi kauppakaupungiksi, josta Imeretin kuninkaat ja Ratšan prinssit kiistelivät. Kaupunki liitettiin Venäjän keisarikuntaan vuonna 1801, ja vuonna 1846 siitä tehtiin Ratšan piirikunnan keskus. Neuvostoliiton aikana kaupunki liitettiin ympäröivien kylien kanssa Onin piirikunnaksi, jota hallitaan nykyisin osana Ratša-Letškhumi ja Kvemo Svanetin aluetta.

Viime vuosikymmeninä Oni on kärsinyt maanjäristyksistä ja sarjasta lumivyöryjä. Erityisen raju maanjäristys iski alueelle 29. huhtikuuta 1991. Maanjäristyksen voimakkuus oli 6,9 Richterin asteikolla, joten se oli voimakkain Kaukasuksella koskaan mitattu maanjäristys, ja se aiheutti merkittäviä vahinkoja Onin infrastruktuurille.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisestä muuttoliikkeestä huolimatta Onissa elää yhä historiallinen georgianjuutalainen yhteisö, Georgian kolmanneksi suurin Tbilisin ja Kutaisin jälkeen. Onin kaupungissa on 1880-luvulla rakennettu synagoga[1].

Onissa ja sen ympäristössä on useita historiallisia monumentteja, mukaan lukien keskiaikaisten linnoitusten raunioita ja kirkkoja. Suosittu kylpylä, Šovi, sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Onista Suuren Kaukasuksen etelärinteillä. Ratšan alueellisessa museossa Onin kaupungissa on 14 000 esineen kokoelma, johon kuuluu arkeologista, etnografista, numismaattista ja luonnonhistoriallista esineistöä, kuvataidetta, historiallisia dokumentteja, käsikirjoituksia ja kirjoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]