OCO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orbiting Carbon Observatory kiertoradalla. Taiteilijan näkemys.

Orbiting Carbon Observatory (OCO) oli NASAn rakennuttama ilmakehää tutkiva kaukokartoitussatelliitti, jonka lähtö epäonnistui 24. helmikuuta 2009 Taurus-kantoraketin teknisen vian vuoksi [1]. Satelliitista on rakennettu toinen versio, jonka suunniteltu lähettäminen kiertoradalle tapahtuu heinäkuussa 2014.

Missio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OCOn mittaa aikanaan hiilidioksidilähteiden maantieteellistä asemaa eri puolilla maapalloa. Se etsii samalla merkittäviä hiilinieluja. [2] [3].

OCOn toimii aikanaan yhteissä viiden muun ranskalaisen ja yhdysvaltalaisen kaukokartoitussatelliitin kanssa, joita yhdessä kutsutaan Yhdysvalloissa "A-junaksi".

OCOn rahoitti NASAn Earth System Science -osaston Pathfinder-ohjelma.[4] NASAn Jet Propulsion Laboratory hallinnoi OCO-satelliittiprojektia.

Satelliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OCO-satelliitin rakensi Orbital Sciences Corporation -yhtiö.[5] Se laukaistiin Vandenberg Air Force Base -tukikohdasta Kaliforniasta Taurus-kantoraketilla.

OCOn pääinstrumentin kehittivät yhdessä Hamilton Sundstrand Sensor Systems ja NASAn Jet Propulsion Laboratory.

Toisen OCO-satelliitin tekijä ja laukaisija on Orbital Sciences. Se pääsee laskuttamaan epäonnistuneen laukaisunsa jälkeen toisesta laukaisusta Taurus-kantoraketilla 70 miljoonaa dollaria ja tietenkin saa maksun myös satelliitin rakentamisesta. [6] Tämä on avaruusteollisuusalalle tyypillinen piirre: se on niin oligopolistinen markkina ostajapuolella ja teollisuuden kilpailu on niin rajoittunutta tarjoajapuolella, että epäonnistumisestakin palkitaan.

Muita vastaavia satelliitteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin avaruusjärjestö JAXA laukaisi 23. tammikuuta 2009 kasvihuonekaasuja (hiilidioksidia ja metaania) mittaavan satelliitin, Ibukin (tunnettu myös nimellä GOSAT, Greenhouse Gases Observing Satellite). OCOn laukaisun epäonnistuttua Ibuki on lajissaan ainoa.[7]

Muita mm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taurus 3110 (Taurus XL) ja OCO laukaisualustalla

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OCO.