Nummela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Vihdin taajamasta. Muista merkityksistä katso Nummela (täsmennyssivu).
Nummela

Nummela

Koordinaatit: 60.3342°N, 24.3203°E

Valtio Suomi
Maakunta Uusimaa
Seutukunta Helsingin seutu
Kunta Vihti
Hallinto
 – Asutustyyppi Taajama
Pinta-ala
 – Maa 21,24[1] km²
Väkiluku (2022) 14 595[1]
 – Väestötiheys 687,1[1] as./km²
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3
Postinumero 03100











Nummela on Vihdin kunnan suurin taajama ja hallinnollinen keskus. Se sijaitsee valtateiden 1, 2 (Porintie) ja 25 väliin jäävässä kolmiossa Luoteis-Uudellamaalla 44 kilometrin päässä Helsingistä. Nummelan taajamassa asukkaista oli vuoden 2022 lopussa 14 595[1] ja Nummelan postinumeron (03100) alueella hieman yli 15 000[2]. Koska Helsinki on lähellä, asukasluku kasvaa jatkuvasti.

Nummela syntyi Hanko–Hyvinkää-radan varrelle 1800-luvun lopulla ja sai nimensä rautatieasemasta, joka nimettiin läheisen kestikievarin mukaan. Varsinaisesti Nummelan ydinalueet sijaitsevat vanhojen Härköilän ja Ridalin kylien alueilla.

Nummelassa on harrasteilmailukäytössä oleva Nummelan lentokenttä. Nummelaan suunnitellaan ELSA-rataa tai kaupunkirataa, joka kulkisi Espoon keskuksesta Nummelaan ja jatkaisi Lohjalle ja mahdollisesti Saloon nykyisen huonokuntoisen rantaradan oikaisuna.[3]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummelan keskustassa ja keskustan tuntumassa on useita asuinkerrostaloja, liiketiloja sekä julkisia tiloja. Rivitalo- ja omakotitaloasuminen keskittyy keskustan ulkopuolella sijaitseviin asuinalueisiin, kuten Vanhaan Nummelaan, Hiidenrantaan, Enärantaan, Lankilaan ja Huhdanpeltoon. Nummela sijaitsee kahden järven, Hiidenveden ja Enäjärven, välissä, mistä johtuen laajeneminen on ollut lähinnä pitkittäissuuntaista, harjua myötäilevää. Nummelassa on kahdet liikennevalot, muuten liikenne on ratkaistu kiertoliittymin. Asemakaavaltaan Nummela ei ole symmetrinen.

Nummelanharjulla sijaitsee Suomen normaaliperusviiva. 864 metrin mittaista "viivaa" käytetään avuksi karttojen tekemisessä ja etäisyydenmittauslaitteiden kalibroinnissa.[4]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nummelan työväentalo Rientola sijaitsee Pisteenkaaren ja Työväentien kulmassa.

Nummelassa sijaitsee kolme peruskoulua: Nummelan koulu (luokat 1–6), Kuoppanummen koulukeskus (luokat 1–9) ja Nummelanharjun koulu (luokat 7–9). Nummelanharjulla sijaitsee noin 500 oppilaan Vihdin lukio. Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksen osana toimivassa Nummelan ammattikoulussa voi opiskella kulttuuri-, palvelu- tai tekniikan alaa. Muuta opetusta edustavat Innofocus-aikuiskoulutuskeskus, kansalaisopistomuotoinen Hiiden opisto, Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto ja kuvataidekoulu.

Nummelassa sijaitsee Vihdin pääkirjasto, seurakuntatalo kappeleineen, Veikko Hellen tori ja uimahalli. Koska Nummela on Vihdin tärkein kasvukeskus, taajamaan on syntynyt kattavat peruspalvelut sekä lisäksi joitakin erityispalveluja. Suuria päivittäistavarakauppoja on kaksi ja pieniä ostoskeskuksia neljä. Lisäksi Nummelassa on useita yksittäisiä erikoisliikkeitä.

Nummela on Vihdin kunnan tärkein hallintokeskus. Nummelassa sijaitsee Vihdin kunnanvirasto ja Vihdin kunnanvaltuusto kokoontuu usein Nummelan lukion tiloissa. Nummelassa sijaitsee myös suurin osa Vihdin kunnan tarjoamista palveluista: nuorisokeskus, päiväkerhot, päiväkoti, perusopetus, kunnan tukema vanhainkoti, Nummelan terveysasema, kuntosali sekä liikuntahallit ja -kentät.

Kuuluisia nummelalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan, 2022 Tilastokeskus. Viitattu 24.2.2024.
  2. Tilastokeskus: Asukasrakenne 2016 pxdata.stat.fi. Viitattu 15.10.2018. [vanhentunut linkki]
  3. Espoo-Salo-oikorata - Alustava yleissuunnitelma ja ympäristövaikutusten arviointi 1.3.2010. Liikennevirasto. Viitattu 15.8.2011. [vanhentunut linkki]
  4. Geodeettinen laitos: Geodeettinen laitos, asiantuntijapalvelut, kansallinen mittanormaalilaboratorio, Nummelan perusviiva fgi.fi. Viitattu 19.6 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]