NaNoWriMo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
National Novel Writing Month
Tyyppi kirjallisuustapahtuma
Päivämäärä 1.11.–30.11.
Alkaa 1. marraskuuta
Loppuu 30. marraskuuta
Järjestämistiheys vuosittain
Ensimmäisen kerran 1999
Kotisivut

National Novel Writing Month (NaNoWriMo tai joskus vain NaNo) eli kansallinen romaaninkirjoituskuukausi on vuosittainen marraskuun ajan kestävä kirjoitusprojekti, jossa tavoitteena on kirjoittaa 50 000 sanan mittainen romaani kuukauden aikana. Nimestään huolimatta NaNoWriMo on laajentunut kansainväliseksi ja mukana on ollut monia osallistujia Suomestakin. Vuoden 2008 projektiin osallistui 119 301 kirjoittajaa ja heistä 21 683 ylsi 50 000 sanan tavoitteeseen.[1]

NaNoWriMossa päämääränä on nimenomaan kirjoittaa 50 000 sanaa, jonka ei tarvitse olla viimeistelty tai edes kokonainen romaani. Sen täytyy kuitenkin olla romaani eikä esimerkiksi novellikokoelma tai tietokirja. Novellikokoelmissa kuitenkin sallitaan poikkeuksia, mikäli novellit jollakin tavoin liittyvät toisiinsa. Kyseessä ei ole varsinainen kilpailu – tavoitteena on ”voitto”, mutta palkintoja ei jaeta. Muutamia NaNoWriMossa aloitettuja romaaneja on sittemmin julkaistu[2]. Suomeksi kirjoittaville osallistujille projektissa on selvästi enemmän haastetta kuin englanninkielisille, sillä englannin kielessä 50 000 sanaa on vielä lyhyt romaani, siinä missä suomeksi se on paljon laajempi kokonaisuus.lähde?

NaNoWriMon käynnisti yhdysvaltalainen Chris Baty heinäkuussa 1999. Baty itse on yltänyt NaNoWriMon tavoitteeseen joka vuosi alusta alkaen. Ensimmäisenä vuonna mukana oli 21 osallistujaa. Sittemmin projekti siirrettiin marraskuuhun, jotta sää ulkona olisi mahdollisimman huono. NaNoWriMon internetsivu sai alkunsa vuonna 2000, jolloin projektiin osallistui 140 kirjoittajaa ja heistä 21 pääsi 50 000 sanan tavoitteeseen.

Nykyään NaNoWriMoon kuuluu foorumi, IRC-kanava, podcast sekä erilaisia livetapahtumia ja kampanjoita. Projektiin liittyvä hyväntekeväisyyskampanja rakentaa kirjastoja köyhiin maihin ja Laptop loaner -ohjelma lainaa kannettavia tietokoneita osallistujille, joilla ei ole omaa tietokonetta. NaNoWriMon päätavoite on kuitenkin edelleen sama, romaanin kirjoittaminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. NaNoWriMo: FAQ
  2. Published NaNoWriMo Novelists National Novel Writing Month. Viitattu 27.5.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]