Morris Commercial Cars

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morris Commercial 1 ton van 1928

Morris Commercial Cars Ltd oli brittiläinen hyötyajoneuvojen valmistaja, jonka perusti William Morris, joka oli myös Morris Motorsin perustaja. Yhtiö jatkoi ajoneuvovalmistaja E.G. Wrigley and Companyn toimintaa, jonka Morris oli ostanut 1. tammikuuta 1924.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Morris osti E.G. Wrigley and Companyn omaisuuden ja toiminnat, kun se oli joutunut selvitystilaan loppuvuodesta 1923. Siihen saakka Morris oli valmistanut Cowleyn tehtaallaan pieniä määriä tavaroiden kuljettamiseen tarkoitettuja autoja. Nämä olivat olleet lähinnä kevyisiin kuljetuksiin soveltuvia muunnoksia Morriksen henkilöautoista. Nyt hankitun yhtiön mukana seurasi Birminghamissa sijainnut tehdas, ja laajempi hyötyajoneuvojen valmistus saattoi alkaa. Vuonna 1932 liiketoiminnot siirrettiin Birminghamin länsipuolelle, Adderley Parkin alueelle.

Vuonna 1936 Morris myi henkiökohtaisessa omistuksessaan olleen yhtiön omistamalleen Morris Motorsille. Brändinä Morris Commercial jatkoi vuoteen 1968, jolloin Austinin ja Morriksen emoyhtiö British Motor Holdings (BMH) ja Leyland Motor Corporation fuusioituivat ja muodostivat British Leyland Motor Corporationin (BLMC).

Toisen maailmansodan aikana Morris Commercial rakensi kuorma-autopohjaisia ajoneuvoja sotilaskäyttöön, mm. Morris C8. Lisäksi Morris Commercial valmisti sotilaskäyttöön myös erikoiskalustoa, kuten Terrapin-amfibiovaunuja

1960-luvulla kevyitä kuorma-autoja sekä J4-vaneja valmistettiin sekä Austin että Morris nimillä. Pakettiautojen valmistus keskitettiin Birminghamiin, Adderley Parkin tehtaalle, kun taas F- ja W-sarjojen kevyiden kuorma-autojen valmistus siirrettiin Skotlantiin, jonne avattiin vuonna 1960 Bathgaten tehdas.

1960-luvun kevyt kuorma-automallisto sisälsi kaksi mallia, pystyhyttisen FF:n ja perinteisen nokallisen WF:n. BMC oli esitellyt 1958 kuorma-autoissa pystyhytin, jossa ohjaamo sijaitsee moottorin päällä,. FF-mallin päivitetty versio, FJ esiteltiin vuonna 1964. FJ:n varustukseen kuuluivat muun muassa kaksipiiriset nestetoimiset jarrut, kokoluokassaan tuona aikakautena edistyksellistä teknologiaa. FF:n tuotanto jatkui uuden mallin esittelynkin jälkeen. Austin / Morris hyötyajoneuvomallistoon kuului 1960-luvulla myös persoonallisen näköinen FG-sarja. Kaupunkijakeluun suunniteltu, muodoiltaan pyöreäkulmainen hytti, jonne sisäänkäynti tapahtui ikään kuin hytin takakulman kautta, herätti mielipiteitä puolesta ja vastaan, ketään se ei jättänyt kylmäksi.

Tuotantomalleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Morris Commercial Cars.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.