Mito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mito
(水戸市)
Kairaku-enin puutarhaa
Kairaku-enin puutarhaa
lippu
lippu
Symboli
Symboli
Miton sijainti Ibarakin prefektuurissa
Miton sijainti Ibarakin prefektuurissa

Mito

Koordinaatit: 36°21′57″N, 140°28′16.5″E

Valtio Japani
Alue Kantō
Prefektuuri Ibaraki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 217,32[1] km²
Väkiluku (2017) 270 472[2]
 – Väestötiheys 1 245 as./km²
Symbolit
 – Kukka Lespedeza[3]
 – Puu Japaninaprikoosi[3]
 – Lintu Motacilla alba lugens[3]
Aikavyöhyke UTC+9









Mito (jap. 水戸市, Mito-shi) on Japanin Ibarakin prefektuurin pääkaupunki Honshūn saarella Kantōn alueella. Se sijaitsee sisämaassa prefektuurin keskiosassa Nakajoen varrella. Kaupungissa on 270 472 asukasta (vuonna 2017)[2] ja sen pinta-ala on 217,32 neliökilometriä.[1] Mito on nimitetty yhdeksi Japanin erityiskaupungeista.

Mitossa sijaitsee tunnettu Kairaku-enin puutarha, joka on yksi Japanin kolmesta suuresta puutarhasta. Puutarhan rakensi Tokugawa Akinari vuonna 1842. Keväällä tuhannet ihmiset käyvät puutarhassa ihailemassa japaninaprikoosin kukintoa. Mitossa järjestetään myös Mito-kōmon-festivaali. Kaupunki on tunnettu suositusta Miton nattōsta.

Mito oli Aizawa Seishisain johtaman uuskungfutselaisten Miton koulukunnan kotipaikka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset Yamaton kansan asukkaat asettuivat Miton alueelle 500-luvulla. Heian-kauden lopulla Baba Sukemoto, Taira-klaanin sotaherra muutti Mitoon ja rakennutti sinne linnan. Miton linna vaihtoi aikojen mittaan omistajaa useita kertoja. 1500-luvulla daimio Satake Yoshinobu valloitti sen, mutta joutui luovuttamaan linnan Tokugawa Ieyasulle vuoden 1603 Sekigaharan taistelussa. Ieyasun pojasta Tokugawa Yorifusasta tuli tämän jälkeen Miton linnanherra. Yorifusa kuului yhteen niistä kolmesta Tokugawa-suvun haarasta, jotka ylläpitivät linnoituksia Edon ympärillä. Togukawan suku hallitsi Mitoa aina 1800-luvun puoleen väliin, kunnes Edon sotilashallinto syrjäytettiin.

Nykyinen Miton kaupunki muodostettiin 1. huhtikuuta 1889, ja sen väkiluku oli tuolloin 25 000. Mitosta tehtiin prefektuurin pääkaupunki, ja vuonna 1900 Jōban-linja yhdisti kaupungin Tokioon. Vuoteen 1910 mennessä puhelinlinjat ja sähkövalaistus saatiin koko kaupunkiin. Vaikkakin kolme neljäsosaa kaupungista paloi maan tasalle toisen maailmansodan lopussa, kohosi kaupungin väestöluku 70 000:n vain muutamassa vuodessa ja jatkaa kasvuaan yhä.

Nykyisin Mito on pääasiassa hallinnollinen ja kaupallinen keskus. Suurin osa prefektuurin teollisuudesta sijaitsee Tsukuban kaupungin ympärillä. Mitoon on myös kasvanut pienimuotoista turismia lähinnä Kairaku-enin puiston houkuttelemana. Myös paikalliset museot, jotka ovat keskittyneet Tokugawa-suvun historiaan, vetävät yleisöä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miton rautatieasema sijaitsee Jōban-linjan varrella ja Jōban-moottoritie yhdistää kaupungin Tokioon ja Tsukubaan etelässä sekä Hitachiin ja Iwakiin pohjoisessa. Suigun-linja kulkee pohjoiseen Kōriyamaan ja Mito-linja länteen Oyamaan. Läheisin suuri lentokenttä on Naritan kansainvälinen lentoasema.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 平成28年全国都道府県市区町村別面積調 茨 城 県 Geospatial Information Authority of Japan. Viitattu 5.6.2017.
  2. a b 水戸市の常住人口(平成27年国勢調査基準) 水戸市役所. Viitattu 5.6.2017.
  3. a b c 水戸市の概要 水戸市役所. Viitattu 5.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]