Minarelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Minarelli
Perustettu 1951
Perustaja Vittorio Minarelli ja Franco Morini
Kotipaikka Calderara di Reno,  Italia
Toiminta-alue Maailmanlaajuinen
Tuotteet Moottoripyörien moottorit
Emoyhtiö Fantic Motor S.P.A.
Kotisivu www.minarelli.it

Minarelli on italialainen moottoripyörien moottoreiden valmistaja, jonka perustivat Vittorio Minarelli ja Franco Morini vuonna 1951. Minarelli on ollut vuodesta 2002 lähtien osa Yamaha konsernia. Vuonna 2020 Fantic Motor Group osti Minarellin Yamahalta. Minarellin moottoreita käyttävät myös muut valmistajat, kuten Rieju, Beta, HM, Peugeot ja CH

Yrityksen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minarelli 50 GP vuodelta 1972

Minarellin perustivat Vittorio Minarelli ja Franco Morini Bolognassa nimellä Fabbrica Bolognese Motori (F.B.M.). Aluksi yritys valmisti moottoripyöriä. Vuonna 1956 Minarelli kuitenkin lopetti moottoripyörien valmistamisen ja keskittyi kaksitahtisten mopo- ja moottoripyörämoottoreiden valmistamiseen. Samana vuonna ritys jakautui ja Vittoria Minarelli perusti F.B Minarellin. Minarelli valmisti 2000m2 tehtaassa 20 työntekijän kanssa 70 moottoria päivässä. Moottoreita myytiin Italiaan, muualle Eurooppaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Yritys jatkoi kasvamistaan, ja vuonna 1967 se vaihtoi nimekseen Motori Minarelli, ja perusti uuden tehtaan Lippo di Calderara di Renossa, jossa tuotettiin jopa 250 000 moottoria vuodessa. Minarelli menestyi MotoGPssä, voittaen useita valmistajien ja kilpailijoiden maailmanmestaruuksia. 1970-luvulla Minarelli asetti myös joitakin nopeuden maailmanennätyksiä joita ei ole vieläkään rikottu.

Vuonna 1990 yritys aloitti yhteistoiminnan Yamahan kanssa, ja valmisti ensimmäisen skootterimoottorinsa. Yhteistyö oli menestyksekästä ja yrityksen tuotantomäärät nousivat edellistäkin suuremmiksi ja vuonna 1995 yritys valmisti vuodessa 410 000 moottoria ja työllisti 350 henkilöä.

2000-luvulla yrityksen tulos kuitenkin laski markkinoiden muuttumisen takia, ja vuodesta 2002 lähtien Minarelli on ollut osa Yamahaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]