Metsähovin radiotutkimusasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metsähovin radiotutkimusasema
Järjestö Aalto-yliopisto
Sijainti Kylmälä, Kirkkonummi, Suomi
Koordinaatit 60°13′05″N 24°23′38″E / 60.2181°N 24.3939°E / 60.2181; 24.3939
Tyyppi tähtitorni (en)
Teleskoopit Metsahovin 14m radioteleskooppi (d) ja Metsähovi Compact Array (d) (käännä suomeksi)
Avattu
Kotisivu www.aalto.fi/en/metsahovi-radio-observatory

Metsähovin radio-observatorio (ent. radiotutkimusasema) on Aalto-yliopiston erillinen tutkimuslaitos, joka sijaitsee Kirkkonummella Kylmälän kylässä 30 kilometriä Otaniemen kampusalueelta.

Radio-observatorio aloitti toimintansa vuonna 1974 Metsähovin observatorioalueella Geodeettisen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimusasemien vieressä. Perustamisen voimahahmoja olivat Martti Tiuri ja Seppo Urpo, joka johti Metsähovin asemaa 2000-luvun alkuun asti.

Asemalla on Suomen ainoa radioastronomiseen tutkimukseen käytettävä radioteleskooppi. Suojakupuun sijoitettu halkaisijaltaan 13,7-metrinen ja pintatarkkuudeltaan myös millimetrialueen havaintoihin soveltuva teleskooppi on käytössä 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden. Lisäksi alueella on useita pienempiä radioteleskooppeja ja -antenneja, joilla tutkitaan avaruutta ja radiotaajuisia ilmiöitä.

Metsähovin radiotutkimusaseman päätoimialat ovat:

  • Radiotieteen ja radioastronomian perustutkimus
  • Avaruustekniikka ja avaruustutkimus
  • Vastaanotinlaitteiston sekä tiedonkeruutekniikan kehitys
  • Tieteellisen laskennan ja laskentamenetelmien kehitys
  • Opetus ja tieteen edistäminen

Aseman laitteisto kattaa 2–150 GHz taajuusalueen. Tärkeimmät tutkimuskohteet liittyvät Aurinkoon ja aurinkokunnan ulkopuolelta tuleviin radiosignaaleihin. Tutkimuskohteita ovat

Asemalla suoritetaan myös aurinkokunnan tutkimusta: radioalueen aurinkotutkimusta, aurinkokunnan 22 GHz vesimaserlähteiden ja avaruusluotainten Doppler-ilmiön tutkimusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]