Metroid (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metroid
Julkaisija Nintendo
Ensijulkaisu Metroid (1986)
Viimeisin julkaisu Metroid Dread (2021)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metroid on yksi Nintendon vanhimmista videopelisarjoista. Sarjan ensimmäinen peli Metroid ilmestyi vuonna 1986 NES:lle, ja sen jälkeen Metroid-pelejä on julkaistu lukuisia, myös muille Nintendon pelikoneille. Metroid-pelit yhdistelevät seikkailua, tasohyppelyä ja ampumista. Pelit ovat tunnettuja epälineaarisesta pelaamisesta: jo tutkituille alueille pitää pelin kuluessa palata takaisin, esimerkiksi avaamaan aikaisemmin tavoittamattomissa olleita ovia.

Metroid-peleissä pelaaja ohjaa palkkionmetsästäjä Samus Arania. Keskeinen osa pelisarjan tieteisfiktiohenkisessä juonessa on lisäksi metroideilla sekä avaruusmerirosvoilla (engl. Space Pirates), jotka yrittävät hyötyä metroidien kyvyistä. Rosvoja johtaa yleensä Mother Brain -niminen aivo-olento, toisinaan hänen alaisensa Ridley.

Metroid-pelien tunnelma on synkempi kuin Mario- ja The Legend of Zelda -pelisarjoissa, mikä ei ole vedonnut pelaajiin Japanissa, eivätkä sarjan pelit sen takia usein menestyneet kotimaassaan. Pelit ovat suositumpia Amerikassa ja Euroopassa.lähde?

Metroidit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvassa sarjan tunnetuin olomuoto Metroid-olennosta, ns. "toukkavaihe".

Metroideja nähdään Metroid Prime: Huntersia lukuun ottamatta pelisarjan jokaisessa pelissä. Metroid on meduusaa muistuttava läpinäkyvä olento, jolla on lonkeroiden tilalla kolme tai neljä koukkumaista uloketta, joilla se uhrin päälle laskeuduttuaan imee tästä elinvoimaa. Metroidin imiessä elinvoimaa sen koko kasvaa ja siitä tulee entistä vahvempi. Metroidien suurin heikkous on kyvyttömyys kestää alhaisia lämpötiloja, minkä takia ne voidaan tuhota jäädyttämällä. Metroidit liikkuvat levitoimalla ja päästelevät korkeita, visertäviä ääniä.

Metroidit muuttavat myös muotoaan riittävän isoiksi kasvettuaan. Metroid II esitteli metroidien kehitysvaiheet: toukkavaihe, alpha, gamma, zeta, omega ja kuningatar. Kuningatar-metroid esiintyy myös vastustajana Other M -pelissä ja omega nähdään Fusionin lopussa. Metroidien kehitysvaiheisiin kuulumattomia muotoja ovat ainoastaan Metroid Prime -sarjan peleissä, kuten ensimmäisessä osassa esiintyvät hunterit, goldit, fissionit ja primet, Echoesissa esiintyvät pimeyden metroidit sekä Corruptionissa esiintyvät Phazonin turmelemat metroidit, hopperit ja hatcherit. Phazon on Metroid Primessa ja sen jatko-osissa esiintyvää radioaktiivista ainetta, joka aiheuttaa mutaatioita ja josta myös syntyi itse Metroid Prime -olio.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nintendo Announces Metroid Prime 4 Kotaku. Viitattu 13.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Metroid (pelisarja).