MBDA Aster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MBDA Aster
Aseen tyyppi Lyhyen- ja keskipitkänmatkan ilmatorjunta- ja ohjustentorjuntaohjus
Alkuperämaa Ranska
Palvelushistoria
Palvelusvuodet 2001–
Valtion käytössä Ranska, Italia, Singapore, Yhdistynyt kuningaskunta, Saudi Arabia
Valmistushistoria
Valmistajat Eurosam
Tekniset tiedot
Paino 310 kg (Aster 15)
510 kg (Aster 30)
Pituus 4,2 m
Halkaisija 180 mm
Tulinopeus 2 ohjusta yhden sekunnin aikana, 8 ohjusta 10 s.
Maksimikantama 1,7–30 km (Aster 15)
3–120 km (Aster 30)

MBDA Aster on länsieurooppalainen, Eurosamin valmistama alueilmatorjuntaohjus. Eurosam -yhtiön omistavat yhdessä MBDA (66 %) ja Thales Group (33 %). Aster-ohjuksia käytetään SAMP/T-alueilmatorjuntajärjestelmässä sekä laivastokäytössä SAAM (Système Anti-Air Missile) ja PAAMS (Principal anti air missile system) -järjestelmissä. PAAMS-järjestelmät toimittaa Eurosamin ja UKAMS:in (MBDA:n tytäryhtiö) yhteisyritys EUROPAAMS.

Aster-ohjuksen lentorataa säädellään lennon alkuvaiheessa rakettisuihkun säädöillä ja loppuvaiheessa sivuttaissuihkuilla, minkä avulla ohjus on erittäin ketterä ja voi saavuttaa suuren sivuttaiskiihtyvyyden. Ohjus saa alkuvauhtinsa lähtömoottorinsa avulla. Ero Aster 15- ja 30-versioiden välillä on lähtömoottorin polttoainemäärässä. Minimietäisyys maaliin on 1,7 tai 3 kilometriä versiosta riippuen. Alkukiihdytyksen jälkeen lähtömoottori putoaa pois ja ohjus jatkaa inertiaohjauksessa maaliin. Sen lentorataa voidaan korjata radiolinkillä mikäli maalin liiketila muuttuu. Ohjuksen rataa voidaan säätää rakettisuihkuilla. Aster 15 -version lentonopeus on 1 000 m/s (+3 mach) ja Aster 30 1 400 m/s (+4,5 mach). Lopuksi ohjus seuraa aktiivisesti tutkallaan maalia. Aster-ohjus on hit-to-kill-tyyppinen, eli se on tarkoitettu suoraan osumaan torjuntakohteeseen. Ohjuksessa on kuitenkin myös esisirpaloitu taistelukärki, joka suuntaa sirpalevaikutuksen torjuntakohteeseen saavuttaakseen maksimaalisen torjuntatehon. Aster-ohjuksilla voidaan torjua lentokonemaalien lisäksi ballistisia ohjuksia.

Ensimmäisen kerran käyttöön ohjusjärjestelmä on otettu vuonna 2001. Toistaiseksi järjestelmää ei ole kokeiltu tositilanteessa. Ohjuksen maksimikantama on tyypistä riippuen 30–120 km, ja maksimitorjuntakorkeus 13–20 km.

Aster-ohjuksen kanssa samoista markkinoista kilpailee yhdysvaltalaisen Raytheon Companyn MIM-104 Patriot-ohjus.

Suomessa Aster-ohjusta käyttävä SAMP/T-järjestelmä oli ehdolla vuonna 2009 uudeksi alueilmatorjuntaohjusjärjestelmäksi. Valinta päätyi kuitenkin AMRAAM-ohjukseen perustuvaan NASAMS-järjestelmään. Puola sen sijaan päätyi valitsemaan Aster-ohjuksiin perustuvan järjestelmän samana vuonna.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla Ranskan ja Italian ilmatorjunta oli valtaosin lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusten kuten Crotalen, Aspiden ja Sea Sparrowin varassa. Niiden kantama on noin 10 kilometriä. Jotkut laivaston alukset oli varustettu Standard-ohjuksin joiden kantama oli kymmeniä kilometrejä. Maat päättivät kehittää oman Standardia vastaavan ohjuksen, joka soveltuisi myös uusien ääntänopeampien meritorjuntaohjusten torjumiseen.

SAMP/T[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SAMP/T eli Sol-Air Moyenne Portée Terrestre -järjestelmä on tarkoitettu alueilmatorjuntaan suojaamaan valtakunnallisesti merkittäviä kohteita vihollisen lentokoneilta ja ohjuksilta. Tyypillinen patteri sisältää johtoyksikön, tutkayksikön ja neljästä kuuteen laukaisuyksikköä, kukin omalla kuorma-autoalustallaan. Neljällä laukaisuyksiköllä varustettuna patterin vahvuus on 14 miestä. Järjestelmässä käytettävä ajoneuvo sopii C-130 Hercules-kuljetuskoneen rahtitilaan. Järjestelmä kykenee lukittautumaan yhtäaikaisesti kymmeneen maaliin, ilmassa matkalla kohteeseen voi yhtäaikaisesti olla 16 ohjusta. Torjuntasektori on täydet 360 astetta. Maksimikantama lentokonetta torjuttaessa on valmistajan ilmoituksen mukaan yli 100 km, ohjusta torjuttaessa 25 km. Minimietäisyys torjuttavaan kohteeseen on kolme kilometriä. Kokeissa ohjus on käynyt 15 km korkeudessa, ilmoitettu lakikorkeus on 20 km. Ohjus saa järjestelmän tutkalta jatkuvasti päivittyvän tiedon kohteen sijainnista. Järjestelmässä käytettävän Aster 30 -ohjuksen pituus on 5,2 m, halkaisija 18 cm, paino 510 kg ja lentonopeus 1 400 m/s.

SAMP/T oli tarjolla myös Suomen uudeksi alueilmatorjuntaohjusjärjestelmäksi (KKITO 2012), mutta puolustusministeriön valinta päätyi yhdysvaltalais-norjalaiseen NASAMS -järjestelmään. SAMP/T:n kaksi kilpailijaa ilmatorjuntaohjusmarkkinoilla ovat yhdysvaltalainen Patriot ja venäläinen S-300PMU,[1] joista kumpikaan ei ollut ehdolla tässä hankkeessa. Suorituskyvyltään kilpailun loppuvaiheessa mukana olleet järjestelmät ovat täysin erilaisia ja erään arvion mukaan SAMP/T:n olisi pitänyt olla tarjouskilpailun selkeä voittaja.[2]

Käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charles de Gaulle -lentotukialuksella neljä kahdeksan Aster 15 -ohjuksen laukaisualustaa
Horizon -luokan fregateilla Aster 15 ja 30 -tyyppejä
FREMM -monikäyttöfregateilla Aster 15 -tyyppiä
Cavour -lentotukialuksella on neljä kahdeksan Aster 15 -ohjuksen laukaisualustaa
Orizzonte -luokan fregateilla Aster 15 ja 30 -tyyppejä
FREMM -monikäyttöfregateilla Aster 15 -tyyppiä
Al Riyadh -luokan fregatti
Formidable-luokan fregateilla Aster 15 ja 30 -tyyppejä
Daring-luokan hävittäjillä Aster 15 ja 30 tyyppejä

Tulevat käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puola korvaa kylmän sodan aikaisen neuvostoliittolaisen ilmatorjuntaohjusjärjestelmän hankkimalla Aster- ja MICA -ohjuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Condom, Pierre: Interavia Business & Technology – Security check. Business Library – Findarticles.com. Arkistoitu 24.5.2012. Viitattu 12.9.2010. (englanniksi)
  2. http://www.suomensotilas.fi/pdf/SAMPT.pdf Viitattu 12.9.2010[vanhentunut linkki]
  3. Air Defense: The French Shield In Poland StrategyPage. Viitattu 16.8.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]