Lippe (Tenavat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lippe

Lippe (engl. Violet) on hahmo Charles M. Schulzin luomassa Tenavat-sarjakuvassa. Lippe oli varhainen hahmo, joka poistui myöhemmin sarjasta käytännössä kokonaan.

Lippe esiintyi Tenavissa ensimmäisen kerran 7. helmikuuta 1951. Hän oli ensimmäinen uusi hahmo, jonka Schulz lisäsi sarjaan neljän alkuperäisen hahmon rinnalle. Lippe ja Kielo kuvataan yleensä parhaina ystävinä, ja he muodostavat toisinaan melko häijyn kaksikon.[1] Lippe on yleensä kuvattu ylimielisenä ja koppavana. Hän piinaa usein Jaska Jokusta, joskin hieman eri tavalla kuin Tellu. Siinä missä Tellu turvautuu usein väkivaltaan tai oveluuteen, Lippe käyttää aseenaan pääasiassa avointa halveksuntaa. Jaska Jokunen toivoo usein Lipestä ystäväänsä, mutta Lippe torjuu hänet aina mahdollisimman tylysti. Lippe vaikuttaa nauttivan siitä, että jättää Jaska Jokusen kutsumatta juhliinsa ja että ei lähetä hänelle ystävänpäiväkorttia. Kaikista Tenavien hahmoista Lippe vaikuttaa myös inhoavan eniten Rapa-Ripan likaisuutta. Lipellä on tapana ylpeillä isänsä saavutuksilla lähes absurdilla tavalla.

Lipen koko nimi mainitaan vain yhdessä, 4. huhtikuuta 1953 julkaistussa stripissä, jossa se on Violet Gray.[2] Sukunimen ainoa tarkoitus oli ilmeisesti palvella sanaleikkiä, joten suomennoksessa se on jätetty pois. 1950-luvun alkupuolen stripeissä Lipen hiustyyli vaihtelee palmikoiden ja poninhännän välillä. Myöhemmin hän pitää aina poninhäntää, joka tosin näyttää enemmän nutturalta. Lippe käyttää mekkoa, joka vanhoissa Tenavat-animaatioissa on aina vihreä. Lippe kuuluu Jaska Jokusen baseball-joukkueeseen.

1960-luvun aikana Lippe muuttui värittömämmäksi hahmoksi ja hänen esiintymisensä Tenavissa alkoi harveta. 1970-luvulta alkaen hän esiintyi enää hyvin satunnaisesti, mutta kuitenkin hieman useammin kuin Kielo. Lippe nähtiin toisinaan vielä sarjan loppuvuosinakin, mutta yleensä vain täytehahmona stripeissä, joihin tarvittiin paljon lapsia.[2]

Charles M. Schulzin elämäkerran kirjoittaneen David Michaelisin mukaan Lipen luonne olisi ollut karikatyyri Schulzin työtoverista Judy Halversonista, jota Schulz tapaili 1940-luvun lopulla. Schulz nai myöhemmin Judyn pikkusiskon Joycen, joka taas oli Michaelisin mukaan Tellun esikuva.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meet the Gang (englanniksi) Fivecentsplease.com. Viitattu 27.12.2014.
  2. a b Peanuts FAQ (koonnut Derrick Bang), kohdat 4.2) ja 4.7) (englanniksi) Fivecentsplease.org. Viitattu 27.12.2014.
  3. David Michaelis: Schulz and Peanuts: A Biography, pehmeäkantinen laitos, kuvaliite ja s. 177, 214, 223, 300–308. Harper Perennial, New York 2008.