Linnunpelätin (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linnunpelätin
Linnunpelätin.
Linnunpelätin.
Luoja(t) Bill Finger
Bob Kane
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen World’s Finest Comics #3 (kevät 1941)
Henkilötiedot
Oikea nimi Jonathan Crane
Status Aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 64 kg
Ryhmäsidokset Injustice League
Injustice Gang
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Sinestro Corps
Tuomion Legioona
Voimat Korkea, lähes neron tasoinen älykkyys, psykologian ja kemian asiantuntija

Linnunpelätin (engl. Scarecrow, tunnetaan Suomessa myös nimellä Variksenpelätti) on kuvitteellinen sarjakuvahahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa sarjakuvissa. Linnunpelätin tunnetaan erityisesti yhtenä Batmanin vihollisista, ja hahmo on yksi DC Comicsin sarjakuvamaailman kuuluisimmista superroistoista. Hahmon loivat piirtäjä Bob Kane ja käsikirjoittaja Bill Finger, ja se teki ensiesiintymisensä vuoden 1941 syksyllä World’s Finest Comics -lehden kolmannessa numerossa.[1][2] IGN listasi Linnunpelättimen 58. sijalle sadan parhaan sarjakuvaroiston listallaan vuonna 2009.[3]

Tohtori Jonathan Crane oli alun perin arvostettu psykologi ja psykologian professori. Hän suhtautuu pakkomielteisesti pelkoon ja sen tutkimiseen, ja esimerkiksi työskennellessään Arkhamin mielisairaalassa hän suoritti potilailleen pelkoa aiheuttavia kokeita, joiden vaikutuksesta osa hänen koehenkilöistään jopa menehtyi. Kun hän menetti psykologian professorin viran Gotham Cityn yliopistossa, hän kosti yliopistossa työskenteleville kollegoilleen murhaamalla heidät ja aloitti rikollisen uransa superroistona. Hän hyödyntää rikoksissaan kehittämäänsä kaasua, joka saa uhrinsa kohtaamaan pahimman pelkonsa.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonathan Crane oli lapsuudestaan lähtien joutunut muiden ikätovereidensa kiusanteon kohteeksi erityisesti ryhdittömyytensä ja hintelien jalkojensa vuoksi. Lapsena Crane alkaa myös pelätä lepakoita. Kiusanteon ja lepakkokammonsa vuoksi hän kiinnostuu pakkomielteisesti pelosta ja kostamisesta, ja jo lapsena hän ryhtyy pelottelemaan lintuja. Käsikirjoittaja Jeph Loebin ja piirtäjä Tim Salen sarjakuvatarinoiden mukaan Crane varttui hartaasti uskovaisen isoäitinsä kasvatuksessa, ja hän murhasi isoäitinsä ollessaan teini-ikäinen.

Ollessaan 17-vuotias hän ihastuu luokkatoveriinsa Sherry Squiresiin, joka kuitenkin tekee poikaystävänsä Bo Griggsin kanssa Cranelle julman pilan nöyryyttämällä tätä koulun juhlissa. Crane vannoo kostavansa sekä Squiresille että Griggsille, ja vuotta myöhemmin hän pukeutuu ensimmäisen kerran Linnunpelättimen asuun. Hän aiheuttaa kaaoksen saapumalla koulunsa parkkipaikalle aseen kanssa, ja paikalta poistuneet Squires ja Griggs joutuvat matkallaan auto-onnettomuuteen. Griggs halvaantuu, kun taas Squires menehtyy. Tämän myötä Crane huomasi pitävänsä ihmisten pelottelemisesta kuoliaaksi.

Cranen pakkomielteinen suhtautuminen pelkoon johtaa Cranen opiskelemaan psykologiksi. Opiskellessaan hän kiinnostuu myös kemiasta ja kehittää Gotham Cityn yliopistolla voimakkaan hallusinogeenin, joka aiheuttaa ihmisille todellisen tuntuisia kokemuksia suurimmista peloistaan. Hän hyödyntää kehittämäänsä hallusinogeeniä toimiessaan psykologina Arkhamin mielisairaalassa, ja surmaa sen avulla myös yliopiston psykologian professorin saadakseen itselleen tämän työpaikan. Opettajan virassa hän toimii muun muassa nuoren Thomas Elliottin mentorina. Crane kuitenkin erotetaan virastaan sen jälkeen, kun hän ampuu kesken oppitunnin kukkaruukkua esitelläkseen opiskelijoilleen, kuinka ihmisen keho reagoi pelkoon. Raivostunut Crane surmaa yliopistolla työskentelevät kollegansa, jonka jälkeen hän aloittaa rikollisen toimintansa Linnunpelättimenä.

Injustice: Gods Among Us Year One -sarjakuvassa Jokeri silminnähden tappaa Linnunpelätin varastettuaan tältä tämän pelkomyrkkyä ja altistaen tämän omalle Jokerimyrkylleen Salaman myöhemmin löydettyä tämän ruumiin Metropolisin satamassa sijaitsevasta varastosta. Myöhemmin Year Five tarinassa paljastui, että Linnunpelätin oli selvinnyt elossa tapahtuneesta ja ollut kooman kaltaisessa tilassa ja myöhemmin hän oli liittynyt Gorilla Groddin johtamaan yhteiskuntaan.

Linnunpelätin muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cillian Murphy Linnunpelättimenä elokuvassa Batman Begins.
  • Linnunpelättimen oli tarkoitus esiintyä Harley Quinnin kanssa päävastustajana Batman & Robin -elokuvan suunnitellussa jatko-osassa Batman Triumphant, jonka olisi ohjannut kahden edellisen elokuvan tavoin Joel Schumacher. Nicolas Cagea, Jeff Goldblumia ja Steve Buscemia harkittiin esittämään Linnunpelätintä,[4] mutta Batman & Robin -elokuvan huonon kansainvälisen vastaanoton vuoksi Batman Triumphantia ei tehty ja Batman -elokuvien sarja hyllytettiin vuosiksi.

Näyttelijä Cillian Murphy esittää Linnunpelätintä ohjaaja Christopher Nolanin Batman-elokuvatrilogiassa. Linnunpelätin on ainoa Batmanin vihollinen, joka on mukana elokuvasarjan jokaisessa kolmessa osassa. Elokuvissa Linnunpelätin pukeutuu säkkikankaasta valmistettuun huppumaiseen naamioon, jossa on sisäänrakennettu hapenkierrätin. Huppu toimii näin ollen myös kaasunaamarina, eikä Crane sen ansiosta itse altistu aseenaan käyttämälleen pelkokaasulle.

  • Linnunpelätin esiintyy ensimmäisen kerran vuoden 2005 elokuvassa Batman Begins, jossa hän työskentelee mafioso Carmine Falconen kanssa Ra’s al Ghulille, jonka tavoitteena on tuhota Gotham City. Jonathan Crane on elokuvassa Arkhamin mielisairaalan johtava, mutta korruptoitunut psykiatri ja hän suorittaa potilaillaan pelkoa aiheuttavia kokeita. Crane on kehittänyt elokuvassa pelkokaasunsa bhutanilaisesta sinisestä vuorikukasta.
  • Batman Beginsin jatko-osassa, vuoden 2008 Yön ritarissa Linnunpelättimellä on pienempi rooli. Hän on kaupitellut kehittämiään pelkoa aiheuttavia yhdisteitä katukaupassa. Mafioso Chechen ajautuu Linnunpelättimen kanssa napit vastakkain aineiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Paikalle saapuu lukuisia Batman-asuihin pukeutuneita imitaattoreita, jotka yrittävät napata Linnunpelättimen ja muun rikollisryhmän. Oikea Batman saapuu paikalle ja onnistuu vangitsemaan pakoon yrittävän Linnunpelättimen.
  • Kolmannessa elokuvassa Yön ritarin paluu Jonathan Crane on yksi monista tuomituista rikollisista, jotka Bane vapauttaa Blackgaten vankilasta ajaakseen Gotham Cityn kaaokseen. Myöhemmin Jonathan Crane toimi tuomarina oikeudenkäynnissä, jossa hän tuomitsee James Gordonin karkoitettavaksi Gothamista.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batmanin tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyi Batmanin tytär -televisiosarjan avausjaksossa, jossa hahmoa näytteli Chris Ellis. Se poikkesi sarjakuvaversiostaan suuresti, eikä sitä mainittu alter egonsa nimellä. Larry Ketterlly oli liikemies, jolla oli kyky tuoda telepaattisesti pelkoa ihmisten mieliin. Se työskenteli tohtori Harleen Quinzelille tappaessaan omat liikekumppaninsa saadakseen ostamansa huonot alueet halvalla, joilla Quinzel yritti rakennuttaa uutta Gothamia.

Gotham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 alkaneessa Gotham -televisiosarjassa Gerald Crane on yhdessä poikansa Jonathanin kanssa kehittänyt seerumin, joka saa käyttäjänsä kohtaamaan pahimmat pelkonsa. Gerald yrittää keksintönsä avulla päästä yli painajaisestaan, jossa ei kyennyt pelastamaan tulipalossa kuollutta vaimoaan, mutta James Gordon ja Harvey Bullock estävät tämän. Ennen kuolemaansa Gerald ehtii pistää yliannostuksen ainetta Jonathaniin, joka alkaa hallusinoida linnunpelättimistä. Neljännellä tuotantokaudella, vuosia myöhemmin Jonathan pääsee vapaaksi Arkhamin mielisairaalasta, jossa on viettänyt isänsä kuoleman jälkeisen ajan, peläten jatkuvasti linnunpelättimen hahmoa. Jonathan päättää kohdata pelkonsa ja omaksuu itselleen Linnunpelätin -nimisen alter egon, muuttaa isänsä aineen kaasumuotoon ja alkaa levittää kauhua Gothamissa. Myöhemmin hän liittoutuu psykopaattimaisen Jerome Valeskan ja hypnotisoija Jervis Tetchin kanssa.

Ensimmäisellä tuotantokaudella ja neljännen kauden ensimmäisissä jaksoissa Jonathania näytteli Charlie Tahan, joka joutui myöhemmin jättämään roolin muiden projektiensa vuoksi. Niinpä neljännen kauden myöhemmissä jaksoissa hahmoa näyttelee David W. Thompson. Gerald Cranea näytteli Julian Sands ja tämän kuollutta vaimoa Dorothea Harahan.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin Batmanin animaatiosarjassa vuonna 1994.

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyi ensi kerran animaationa 1970-luvulla Superystävissä ja vieraili myös The Super Powers Team: Galactic Guardiansissa vuonna 1985. Molemmat sarjat olivat Hanna-Barberan tuottamia.

DC-animaatiouniversumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Polic II ääninäytteli hahmoa vuosina 1992–1994 Emmy-palkitussa Batman-animaatiosarjassa. Myöhemmin samaan universumiin liittyvässä The New Batman Adventuresissa hahmon äänenä puolestaan toimi Jeffrey Combs. Jälkimmäiseen sarjaan hahmon ulkomuotoa muutettiin radikaalisti. Alkuperäisen sarjan suomenkielisessä versiossa hahmoa dubbasi Antti Pääkkönen.

Batman: Gothamin ritari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyy vuoden 2008 animaatioelokuvassa Batman: Gothamin ritari. Hahmolla on elokuvassa pieni rooli ja sen äänenä toimii Corey Burton.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Linnunpelätin teki myös pienen roolin Batman – pelottomat sarjassa, jossa hahmon ulkomuoto oli uskollinen sarjakuville, kun taas hahmon ääni perustui Batman Beginsissä esittäneen Cillian Murphyn ääneen. Sarjassa Linnunpelättimen äänenä oli Dee Bradley Baker.

Harley Quinn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnunpelätin esiintyi vuoden 2019 Harley Quinn animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Rahul Kohli. Linnunpelätin esiintyi sarjan ensimmäisellä kaudella yhtenä päävastustajista. Kauden päätösjaksossa Linnunpelätin riisui Batmanin naamion Jokerin edessä paljastaen tämän salaisen henkilöllisyyden Bruce Wayneksi, mistä Jokeri raivostuu ja heittää happoa Linnunpelätin naamalle, mikä sulatti tämän kasvot ja kaatuessaan maahan hänen päänsä räjähti iskun voimasta, mikä tappoi hänet.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1978 Don Messick Superystävät
1985 Andre Stojka The Super Powers Team: Galactic Guardians
1992, 1994 Henry Polic II Batman
1997
2003
Jeffrey Combs The New Batman Adventures Batman: Rise of Sin Tzu
2002 Chris Ellis Batmanin tytär
2005
2008
2012
Cillian Murphy Batman Begins
Yön ritari
Yön ritarin paluu
Batman Begins
2008 Corey Burton Batman: Gothamin ritari
2009 Dee Bradley Baker Batman: The Brave and the Bold
Dino Andrade Batman: Arkham Asylum
2014, 2017 Charlie Tahan Gotham
2015 John Noble Batman: Arkham Knight
2017 Jason Mantzoukas Lego Batman Elokuva
Robert Englund Injustice 2
2018 David W. Thompson Gotham

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scarecrow (DC) The Comic Book Database. Arkistoitu 15.7.2015. Viitattu 16.6.2015. (englanniksi)
  2. First Appearance of The Scarecrow First Appearance Of. Viitattu 7.7.2009. (englanniksi)
  3. Scarecrow is number 58 IGN. Viitattu 16.6.2015. (englanniksi)
  4. Nic Cage's Strange Batman Past 5.10.2011. IGN. Viitattu 16.6.2015. (englanniksi)
  5. Skipper, Ben: Batman Arkham Knight interview: Rocksteady's Sefton Hill on story ending, Scarecrow and what's next 22.6.2015. International Business Times. Viitattu 6.8.2015. (englanniksi)