Leon Battista Alberti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leon Battista Alberti
Leon Battista Alberti
Leon Battista Alberti
Henkilötiedot
Syntynyt14. helmikuuta 1404
Genova
Kuollut25. huhtikuuta 1472
Rooma
Ammatti taidemaalari, runoilija, kielitieteilijä, filosofi, muusikko, arkkitehti
Taiteilija
Taidesuuntaus Italian renessanssi

Leon Battista Alberti (14. helmikuuta 1404 Genova25. huhtikuuta 1472 Rooma)[1] oli italialainen taidemaalari, runoilija, kielitieteilijä, filosofi, muusikko, arkkitehti ja kaiken kaikkiaan renessanssinero.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albertin suunnitteleman firenzeläisen Santa Maria Novellan basilikan julkisivua.

Alberti syntyi firenzeläiseen aatelissukuun aviottomana lapsena maanpaossa Genovassa. Opiskeltuaan lakia Padovassa ja Bolognassa vuoteen 1432 asti hän toimi paavin sihteerinä. Hän toimi arkkitehtina Ferrarassa, Firenzessä, Mantovassa, Riminissä, Roomassa ja Urbinossa.lähde?

Alberti tutustui Firenzessä Donatelloon ja muihin sen ajan taiteilijoihin. Hän laati maalaustaiteesta kirjan Della Pittura (1436), joka sisältää ensimmäiset kuvaukset perspektiivistä, muun muassa keskeisperspektiivin matemaattisen kuvauksen ja niin sanotun Albertin ikkunan, joka oli perspektiivipiirtämiseen tarkoitettu kartesiolainen matriisi.lähde?

Kattavassa teoksessaan De re aedificatoria (1452) Alberti kuvaa arkkitehtuurin teoriaa. Albertin tunnetuimpia töitä ovat antiikista vaikutteita saanut Riminin Pyhän Fransiskuksen kirkko, Firenzen Palazzo Rucellai ja Mantovan Sant'Andrean kirkko, jossa oli uraauurtava julkisivu ja pohjapiirros.lähde?

Humanistina Alberti korosti taiteiden järkeen ja tieteeseen pohjautuvaa luonnetta.selvennä Hän luopui uskonnollisesta symboliikasta ja haki ihanteensa klassisesta maailmasta.lähde?

Suomennettu tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leon Battista Alberti: Koiran ylistys. Teoksessa: Kaljuuden ylistys ja muita ylistyksiä. Suomennos, selitykset ja jälkisanat: Vesa Vahtikari. Helsinki: Tammi 2005 ISBN 951-31-3452-0

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Leon Battista Alberti Encyclopedia Britannica (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]