Kuolleiden aamunkoitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuolleiden aamunkoitto
Dawn of the Dead
Ohjaaja Zack Snyder
Käsikirjoittaja James Gunn
Tuottaja Marc Abraham
Eric Newman
Richard P. Rubinstein
Säveltäjä Tyler Bates
Kuvaaja Matthew F. Leonetti
Leikkaaja Niven Howie
Pääosat Sarah Polley
Ving Rhames
Jake Weber
Mekhi Phifer
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 2004
Kesto 105 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 28 000 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kuolleiden aamunkoitto (Dawn of the Dead) on vuonna 2004 tehty kauhuelokuva. Se on uudelleenfilmatisointi vuonna 1978 ilmestyneestä, samannimisestä elokuvasta. Elokuvan on ohjannut Zack Snyder.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sairaanhoitaja Ana Clark palaa kotiin työpäivän jälkeen eikä kuule radiosta tulevaa hätäsanomaa, jossa tiedotetaan nopeasti leviävästä viruksesta joka herättää kuolleet henkiin vertahimoitseviksi zombeiksi. Anan mies Luis saa pureman, ja tämä joutuu pakenemaan kodistaan. Ana kohtaa muutaman muun selviytyjän, joiden mukana tämä suuntaa viereiseen ostoskeskukseen.

Ostoskeskuksessa he kohtaavat vartijoita, jotka eivät luota tulokkaisiin. Kadun toisella puolella ihmiset huomaavat asekauppaan loukkuun jääneen miehen, Andyn. Terry huomaa pian rekan ajavan kohti keskusta, jonka kyydissä on kahdeksan selviytyjää joista kaksi ovat loukkaantuneet. Ihmisten tajutessa että infektio leviää pureman välityksellä, Ana ja Kenneth tappavat rekkalastin sairastuneet ihmiset.

Ihmisten illallistaessa Andre vie sähköt keskuksesta ja auttaa Ludaa synnytyksessä, mutta tämä kuolee ja muuttuu zombiksi. Osa ihmisistä suuntaa ostoskeskuksen alimpaan kerrokseen saadakseen sähköt takaisin ja löytävät kulkukoiran, Chipsin. Zombit alkavat tulvia kerrokseen, syöden Bartin elävältä. Loput eloonjääneet polttavat paikalle tunkeutuneet zombit. Samaan aikaan ylhäällä Norma ampuu Ludan. Vauvaa pitelevä Andre ampuu Norman, ja Norma Andren. Ana saapuu paikalle ja huomaa vauvan muuttuneen zombiksi, ampuen tämän.

Ihmiset alkavat suunnittelemaan pakoa ostoskeskuksesta. Steve ehdottaa, että voisivat purjehtia hänen jahdillaan pois Amerikasta. Ihmiset pitävät sitä ainoana vaihtoehtonaan ja alkavat rakentaa panssaroituja autoja. Kenneth ehdottaa ruuan viemistä Andylle Chipsin avulla ennen lähtöä. Andy saa pureman Chipsin tullessa sisään asekauppaan. Nicole lähtee hakemaan koiraa muiden huomaamatta, jolloin osa ihmisistä lähtee tämän perään. Ihmiset pelastavat Nicolen ja Chipsin sekä tappavat Andyn. Kerättyään tarpeeksi aseita he poistuvat viemärin kautta takaisin ostoskeskukseen, jolloin zombit tunkeutuvat sisään salareitistä ja tappavat Tuckerin. Ihmiset pakenevat hissien kautta autoilleen, ja aloittavat matkansa.

Pian toinen autoista kolaroituu Glenin ja Monican saadessa surmansa. Ana tappaa zombiksi muuttuneen Steven, jolta hän nappaa samalla jahdin avaimet. Perillä auto rysähtää laituriin kiinni, ja CJ käskee muita juoksemaan jahdille. Hän itse ei ehdi ulos autosta, ja tappaa itsensä räjäyttämällä autossa olevat propaanitankit. Ennen purjehdusta Michael kertoo että häntä purtiin kaupungissa. Tämä ampuu itsensä, ja Ana, Kenneth, Terry, Nicole ja Chips aloittavat matkansa.

Elokuvan lopputekstien jälkeinen materiaali näytetään Steven kameran läpi. Selviytyjät saapuvat zombien täyttämälle saarelle ja jää epäselväksi, mitä heille tapahtuu.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ana Clark on elokuvan päähenkilö. Sairaanhoitaja ja Luisin vaimo, joka toimii järjen äänenä joukolleen sekä osaa pitää puolensa. Myöhemmin rakastuu Michaeliin. Yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä.
  • Kenneth Hall on Anan ensimmäisiä epidemian jälkeen tapaamamia ihmisiä. Lujaluonteinen, harvasanainen mutta luotettava Kenneth kertoo, että hänellä on veli Fost Pastorissa. Kenneth on yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä.
  • Michael on Anan ensimmäisiä epidemian jälkeen tapaamamia ihmisiä. Michael on luonteeltaan rauhallinen, jokseenkin alisuoriutuja ja kertoo että hänellä on ollut perhe. Michael kertoo myös, että hänellä on ollut useita ammatteja. Michael ja Ana rakastuvat elokuvan aikana. Elokuvan lopussa Michaelia purraan ja tämä ampuu itsensä.
  • Andre on Ludan aviomies. Vaikka Andre on aluksi hyödyksi muille, hän ja Luda eristäytyvät loppua kohti muista ihmisistä. Norma ampuu tämän.
  • Luda on Andren raskaana oleva venäläistaustainen vaimo. Tämä on jatkuvasti huolissaan, kuten perheestään. Luda kuolee saamaansa naarmuun, josta hän saa tartunnan.
  • CJ on ostoskeskuksen vartija. CJ on alussa erittäin epäilevä muita ihmisiä kohtaan, eikä aluksi hyväksy muita ihmisiä alueilleen. Elokuvan aikana hän alkaa luottaa muihin ihmisiin ja lopulta uhraa itsensä zombeille, että muut pääsisivät pakoon veneellä.
  • Terry on ostoskeskuksen vartija. Terry on ainoa vartijoista, joka oli alun alkaen muidenkin ihmisten puolella. Terry telkeää lopulta CJ:n ja Bartin keskuksen selliin. Terry alkaa seurustella Nicolen kanssa. Terry on yksi harvoista loppuun saakka selvinneistä.
  • Bart on kauppakeskuksen vartija. CJ:n oikea käsi. Bart esittää olevansa kovaluinen, mutta kun häntä purraan keskuksen parkkihallissa, hän alkaa kirkua ja huutaa apua.
  • Nicole on Frankin tytär. Nicole on hyvin naiivi ja ajattelematon. Menetti koko perheensä sairaudelle. Nicole alkaa seurustella ostoskeskuksen vartijan Terryn kanssa. Yksi harvoista elokuvan loppuun saakka selviytyneistä ihmisistä.
  • Frank on Nicolen isä. Tätä purtiin käteen ennen ostoskeskukseen saapumista. Kenneth tappaa Frankin kun ihmiset tajuavat infektion leviävän pureman kautta.
  • Tucker on kuorma-autolla keskukseen tullut keski-ikäinen punaniska. Tuckerilla on ongelmia polvensa kanssa, mikä koituu myös hänen kohtaloksensa tiputtuaan viemärin luukusta alas. Tämä syödään elävältä ja CJ tappaa Tuckerin ennen kuin hän muuttuu zombiksi.
  • Norma on keski-ikäinen nainen. Kuorma-autoa työkseen ajava Norma kuljetti itsensä ja seitsemän muuta ostoskeskukseen. Tämä nähdään usein tupakoimassa, ja tulee toimeen lähes kaikkien ihmisten kanssa. Andre ampuu hänet Norman ampuessa zombiksi muuttuneen Ludan.
  • Glen on homoseksuaalinen urkuri. Glen kertoo tajunneensa homoutensa 13-vuotiaana ja olevansa ateisti. Glen tappaa vahingossa Monican moottorisahalla, koituen myös hänen omaksi kohtalokseen.
  • Monica on kuorma-auton mukana tullut nuori nainen. Diiva, hyvin lapsellinen Monica ei pidä lainkaan Nicolesta ja nälvii tälle elokuvan aikana. Monica kuolee autossa Glenin moottorisahasta.
  • Steve Marcus on kuorma-auton kyydissä tullut varakas bisnesmies. Steve vitsailee lähes koko ajan, joka saa monet ihmisistä tympiintymään. Ylimielinen, egoistinen Steve ei juurikaan tee yhteistyötä muiden kanssa ja jättääkin likaiset työt toisille. Steve koetaan hyödyksi ainoastaan paljastaessaan omistavansa huvijahdin. Steve kuolee puremaan pian autonsa suistuttua tieltä.
  • Andy on ostoskeskuksen viereisen asekaupan omistaja joka on jäänyt liikkeeseen loukkuun vähäisellä määrällä ruokaa ja juomaa. Hän ystävästyy eritoten Kennethin kanssa joka haluaa myös myöhemmin viedä tälle ruokaa asekauppaansa. Andya purraan tämän toimituksen aikana, ja Kenneth ampuu hänet myöhemmin. DVD:n bonusmateriaaleissa on Andyn videoblogi, jossa tämä kuvaa viimeiset päivänsä. Hän muun muassa juo alkoholia sekä syö kultakalansa. Chipsin saapuessa asekauppaan tämä muuttuu zombiksi puremastaan vielä kameran käydessä.
  • Luis Clark on Anan aviomies, jota naapurin tyttö Vivian puree kaulaan elokuvan alussa hieman ennen Anan pakoa ostoskeskukseen. Luis yrittää purra myös Anaa, mutta epäonnistuu.
  • Vivian on Anan naapuri. Vivian ilmestyy Anan makuuhuoneen oven taakse ja puree Luisia.
  • Ben Cosine oli zombiksi muuttunut turvavartija, joka puri ostoskeskuksen ensimmäisessä kerroksessa Ludaa. Lopulta CJ, Terry ja Bart kävivät tappamassa tämän.
  • Chips on ostoskeskuksen alimmasta kerroksesta löytynyt kulkukoira. Michael löytää Chipsin ja Nicole ottaa tämän hoiviinsa sekä nimeää sen. Chips on yksi harvoista loppuun saakka selviytyneistä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sarah Polley    Ana Clark  
 Ving Rhames    Kenneth Hall  
 Jake Weber    Michael  
 Mekhi Phifer    Andre  
 Ty Burrell    Steve  
 Michael Kelly    CJ  
 Kevin Zegers    Terry  
 Michael Barry    Bart  
 Lindy Booth    Nicole  
 Jayne Eastwood    Norma  
 Boyd Banks    Tucker  
 Inna Korobkina    Luda  
 R.D. Reid    Glen  
 Kim Poirier    Monica  
 Matt Frewer    Frank  
 Justin Louis    Luis  
 Hannah Lochner    Vivian  
 Bruce Bohne    Andy  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]