Kobra (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kobra
Klaus Voorhees, Kobra
Klaus Voorhees, Kobra
Luoja(t) Stan Lee & Don Heck
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey into Mystery #98 (1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Klaus Voorhees
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Mister Hyde, Matelijaryhmä, Ukonnuolet
Henkilöllisyydet Ihmiskobra, Kuningaskobra
Voimat Erittäin joustava ja liukas iho, yli-inhimilliset voimat ja refleksit, kyky kiipeillä seinillä, useita erilaisia myrkyllisiä laitteita

Kobra (oikealta nimeltään Klaus Voorhees), tunnettu myös nimillä Ihmiskobra ja Kuningaskobra on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Kobra on ollut pääasiallisesti Thorin, Daredevilin ja Hämähäkkimiehen vastustaja. Hahmon loivat Stan Lee ja Don Heck. Mister Hyde esiintyi ensimmäisen kerran Journey into Mystery -lehden numerossa 98 (1963).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klaus Voorhees syntyi Rotterdamissa, Hollannissa. Myöhemmin hän toimi kuulun professori Ezekiel Shecktorin alaisuudessa Intiassa sijaitsevassa tutkimuslaitoksella, joka yritti löytää universaalia vastalääkettä kaikkiin käärmeenpuremiin. Kateellisena Shecktorin menestyksestä Voorhees päätti tappaa tämän kobranmyrkyllä. Hän päätti myrkyttää myös itsensä, koska uskoi kykenevänsä pelastamaan henkensä universaalilla antidootilla. Voorhees antoi laboratorion kobran pistää itseään ja otti ripeästi vastalääkettä. Voorheesin tietämättä käärme oli kuitenkin saanut annoksen radioaktiivista säteilyä ja niin käärmeen myrkky yhdistettynä vastalääkkeeseen aiheutti Voorheesin kehon mutatoitumisen. Onnettomuuden seurauksena Voorhees sai käärmemäisiä voimia.

Ottaen itselleen nimen Kobra Voorhees käytto uusia supervoimiaan rikoksiin, kunnes hänet kukisti asgardilainen ukkosenjumala Thor[1]. Pian tämän jälkeen Kobra liittoutui Mister Hyden kanssa taistellakseen Thoria vastaan[2], mutta heidät kukistettiin kerta toisensa jälkeen niin Thorin kuin Daredevilinkin toimesta.

Lopulta Kobra päätti erota Hydestä ja pakeni vankilasta. Hyde aneli Kobraa ottamaan tämän mukaansa, mutta Kobra ei suostunut ja pilkkasi raivostunutta Hydeä. Siitä lähtien Mister Hyde on yrittänyt tappaa Kobran. Pian tämän jälkeen Kobra liittyi Matelijaryhmään ja päätti tasata useista murhayrityksistä suivaantuneena tilinsä Hyden kanssa. Matelijaryhmää johti Sidewinder mutta myöhemmin Kyy otti Mateliryhmän hallintaansa. Kobra iski Hydeä vastaan ja pitkän taistelun jälkeen onnistui huijauksella voittamaan tämän. Musertunut Hyde lupasi enää koskaan hyökätä Kobraa vastaan. Itseluottamusta saanut Kobra palasi Matelijaryhmään ja nousi sen johtajaksi kutsuen itseään Kuningaskobraksi kun Kobra syrjäytti Kyyn[3]. Matelijaryhmä iski tällä kertaa Kapteeni Amerikkaa vastaan, mutta kukistettiin[4]

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kobra demonstroimassa notkean kehonsa kykyä survoutua miltei minne tahansa.

Kobra omaa joitain omituisia fysikaalisia piirteitä, jotka ovat seurausta hänen mutatoituneesta geenirakenteestaan. Hän kykenee jäljittelemään käärmeiden liikkumista ja kaikki hänen ruumiinsa luut (mukaan lukien kallo) ovat pehmeän joustavia ja Kobran lihaksiston kudokset ovat hyvin notkeat. Tämä tekee Kobran kehosta erinomaisen taipuvan ja norjan. Onkin miltei mahdotonta rikkoa Kobran lihaksia tai murtaa hänen luitaan. Täten Kobra selviää iskuista jotka muutoin tappaisivat tai vammauttaisivat vakavasti normaalin ihmisen (Kobra ei kuitenkaan ole haavoittumaton, iskun pitää kuitenkin olla mittava ennen vakavien vaurioiden syntymistä).

Kobran notkeus mahdollistaa hänen luikertelemisensa paikkoihin, jotka muutoin ovat saavuttamattomissa, kuten hyvin pieniin ja ahtaisiin paikkoihin. Kobra kykeneekin ruumistaan kokoonpuristamalla mahduttamaan itsensä kymmenen sentin mittaisiin koloihin tai käytäviin.

Käyttäen luontaista joustavuuttaan Kobra kykenee kietoutumaan uhrinsa ympärille ja puristamalla sitten voimakkaasti. Normaali ihminen ei kykene rikkomaan Kobran puristusta ellei tämä ole harjaantunut kamppailulajien harrastaja tai hyvin vahva. Jopa useilla supervoimaisilla henkilöillä on ollut vaikeuksia itsensä vapauttamisessa.

Kobra kykenee hallitsemaan lihaksistonsa niin hyvin, että kykenee etenemään paikasta toiseen luikertelemalla. Tämä mahdollistaa myös hyvin nopean vauhdin ja Kobran tiedetään liikkuneen noin 80 km/h hetkellisesti hyödyntämällä kykyään. Tämä ominaisuus tekee Kobrasta myös hyvin vaikean napattavan ja vielä vaikeamman pideltävän.

Kobralla on myös laaja arsenaali erilaisia aseita, jotka istuvat hyvin hänen kobra-henkiseen luonteeseensa. Kobran asu on päällystetty erikoissilikonilla ja vahvistettu erilaisilla seoksilla, joten se on hyvin liukas. Kobra on myös sivellyt jalkansa ja sormenpäänsä erikoisella aineella, jonka avulla hän kykenee liikkumaan pitkin seiniä.

Kobran ranteissa sijaitsevissa aseissa on kobran tappavaa myrkkyä sisältäviä ammuksia, joita hän kykenee ampumaan useita monta kertaa peräkkäin. Yhden ammuksen sisältämä myrkky riittää tappamaan normaalikokoisen aikuisen kuudessa minuutissa. Tarvitaan kuitenkin useampien ammusten teho ennen kuin supervoimainen vastustaja kuolee. Kobra on käyttänyt ammuksissaan myös kaasukranaatteja, hermokaasua ja erikoista seosta, joka aiheuttaa hetkellistä sokeutta. [5].

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kobra on kerran todennut, ettei koskaan kärsi krapulasta.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thor #98. Marvel Comics.
  2. Thor #105. Marvel Comics.
  3. Captain America #365-367 (1989). Marvel Comics.
  4. Captain America #382 (1990). Marvel Comics.
  5. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #3. Marvel Comics.
  6. Toxin: The Devil you know. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]