Kobona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolaos Ihmeidentekijän kirkko Kobonassa.

Kobona (ven. Кобо́на) on kylä Leningradin alueen Kirovskin piirin Suhojen kunnassa Venäjällä. Se sijaitsee Kobonajoen suussa Laatokan rannalla lähellä Laatokan kanavaa. Kylän suomalainen nimi on ollut Koponi [1].

Kylä mainitaan ensimmäisen kerran Novgorodin Vatjan viidenneksen verokirjassa vuonna 1499/1500. Perinteinen elinkeino oli kalastus. 1700-luvulla vanhan Laatokan kanavan rakentamisen jälkeen asukkaat harjoittivat myös kaupankäyntiä. Toisen maailmansodan aikana Kobonasta alkoi piiritetyn Leningradin ulkomaailmaan yhdistänyt "Elämän tie". Siellä sijaitsi evakuointikeskus ja satama, jonne oli vedetty rautatielinja.

Kobonassa on toimiva Nikolaos Ihmeidentekijän kirkko. Elämän tielle ja runoilija Aleksandr Prokofjeville omistettu museo tuhoutui huhtikuussa 2010 sattuneessa tulipalossa. Seutu on suosittu virkistyskalastuskohde.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikkonen, Pirjo & al.: Venäjän federaation paikannimiä – Oikeinkirjoitus- ja painotusopas, s. 101. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2010. ISBN 978-952-5446-51. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 22.1.2022).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kobona.