Klaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sukuyhteisöä. Sanan muista merkityksistä katso klaani (täsmennyssivu).
Beduiineja leirissään.

Klaani on sukuyhteisö, joka katsoo polveutuvansa jostakin määrätystä kantavanhemmasta[1], yleensä isälinjoja pitkin (patrilineaarinen klaani), joissakin tapauksissa äitilinjoja pitkin (matrilineaarinen klaani). Kantavanhempi saattaa olla myös myyttinen olento, esimerkiksi jumala tai eläin. Klaaniin kuuluu yleensä useita rinnakkaisia sukulinjoja, joiden välillä saattaa vallita arvojärjestys. Puhekielessä termiä on joskus käytetty muunkinlaisista sukuyhteisöistä.

Klaaneja esiintyy paimentolaisten keskuudessa. Klaanijärjestelmä on keino, joka tarjoaa suojaa jäsenilleen yhteiskunnissa, jotka eivät tunne tai välttelevät valtiovaltaa.[2] Klaanit saattavat muodostaa yhdessä laajemman etnisen kokonaisuuden, kuten heimon. Heimon ja klaanin keskinäissuhteille ei kuitenkaan ole saatu aikaan yhtenäistä määritelmää.

Käsitteen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana klaani tulee englannin kautta iirin tai Skotlannin gaelin kielen sanasta clann, joka tarkoittaa jonkun lapsia tai jälkeläisiä. Irlannin ja Skotlannin ylämailla klaani käsitti yhden tai useampia päämiehen johtamia sukuja, jotka katsoivat polveutuvansa samasta yhteisestä kantaisästä. Klaani muodosti sukunimensä liittämällä kantaisänsä nimeen sana mac (poika) tai ua (pojanpoika, englanniksi o').[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy. ISBN 978-952-5446-68-5
  2. Salzman, 2008, 13
  3. Facta. Tietosanakirja Oy, 1969.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]