Kirk Thornton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirk Thornton
Henkilötiedot
Koko nimi Sean Thornton
Syntynyt13. toukokuuta 1956 (ikä 67)
Yhdysvallat Portland, Oregon
Näyttelijä
Taiteilijanimet Ronald Allen
Ron Allen
Sparky Allen
Todd Crump
Donald Lee
Robert Lloyd
Sean Roberts
Spanky Roberts
Sparky Roberts
Kurt Thornton
Sparky Thornton
Sparly Thornton
Starky Thornton
Kirk Thorton
Sean Thorton
Sparky Thorton
Aktiivisena 1979–
Merkittävät roolit Guile
(Street Fighter II: The Animated Movie)
Orca
(.hack//SIGN)
Jet Link/Cyborg 002
(Kyborgi 009)
Jin
(Samurai Champloo)
Isa/Saïx
(Kingdom Hearts)
Klein
(Sword Art Online)
Aiheesta muualla
kirkthornton.com
IMDb

Kirk Thornton (oik. Sean Thornton, s. 13. toukokuuta 1956 Portland, Oregon) on yhdysvaltalainen ääninäyttelijä, joka on dubannut yli 280 animesarjaa ja elokuvaa englanniksi.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thornton aloitti uransa näyttelijänä vieraillessaan Michael Landonin tähdittämässä televisiosarjassa Enkeli maantiellä vuonna 1987. Hänellä oli myös pieniä rooleja elokuvissa Columbo: Työjärjestys murhalle ja Al Capone – Alcatrazin vanki, sekä televisiosarjoissa Beverly Hills 90210, Rakkaat siskot ja Murhasta tuli totta.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelemisen pariin hän päätyi vuonna 1991 dubattuaan OVAn Zillion: Burning Night. Sittemmin Thornton on tehnyt lukuisia dubbauksia animeen käyttäen eri nimeä projekteissa, jonka myötä tarkkaa lukua hänen työstään ei ole saatu kirjattua. Tunnetuimmaksi rooleiksi animessa ovat nouseet roolit .hack//SIGN, Kyborgi 009:ssä ja Samurai Champloossa. Animen ohella Thornton teki 1990-luvulla äänirooleja myös televisiosarjoihin, kuten Mighty Morphin Power Rangers, Power Rangers Zeo, Power Rangers Turbo, Power Rangers in Space, Power Rangers Lost Galaxy, Power Rangers Lightspeed Rescue, Power Rangers Time Force ja Power Rangers Wild Force, sekä 2010-luvun äänirooleja Monsuno sarjassa.

Vuodesta 2007 hän on tehnyt myös alkuperäisiä äänirooleja videopeleihin, kuten Ghost Rider, jossa Thorntonia kuultiin Mefiston äänenä, sekä Pakkasherrana Batman: Arkham Asylumissa. Hänellä oli pieniä rooleja myös peleissä Spider-Man: Web of Shadows ja Lord of the Rings: Conquest. Vuonna 2009 Thornton teki ensimmäisen alkuperäisen animaatioroolinsa Huntikissa, kun alun perin italialaisen sarjan alkuperäinen äänitys tapahtui Yhdysvalloissa. Thornton on myös Shadow The Hedgehogin kolmas, ja nykyinen ääninäytteiljä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anime News Network animenewsnetwork.com. Viitattu 26. joulukuuta 2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]