Kelkkailu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nelimiehinen joukkue rattikelkan kyydissä Davosissa vuonna 1910.

Kelkkailu on kilpaurheilun muoto, jonka eri lajityyppien yhdistävä piirre on pyrkimys edetä kelkalla tarkoitusta varten suunniteltu rata mahdollisimman nopeasti. Ratakelkkailulajeja ovat mahakelkkailu (skeleton), rattikelkkailu (bobsleigh) sekä ohjaskelkkailu (luge) keino- ja luonnonradoilla. Kelkkailu on jakautunut lajeittain kahteen eri liittoon, jossa skeletonia ja rattikelkkailua hallinnoi kansainvälinen kelkkailuliitto FIBT (Federation Internationale de Bobsleigh et de Tobaganning) ja ohjaskelkkailua lajin erikoisliitto FIL (Fédération Internationale de Luge de Course).

Suomessa kansainvälisen ohjaskelkkailuliiton FIL:in jäsen on Suomen Kelkkailuliitto[1] ja kansainvälinen kelkkailuliiton FIBT:n jäsen on Bob- ja Skeletonliitto[2].

Ohjaskelkkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ohjaskelkkailu

Ohjaskelkkailussa maataan kelkan päällä selällään jalat menosuuntaa kohti. Ohjaskelkkailussa kilpaillaan sekä yksin- että parikilpailussa, jossa toinen kilpailija makaa selällään toisen alaruumiin päällä. Erityisen suosittua laji on Saksassa, Itävallassa ja Italiassa.

Ohjaskelkkailuun soveltuvia keinoratoja on maailmassa vain 17 kappaletta 10 eri maassa.[3] Uusien ratojen rakentaminen on kallista, eikä niitä rakenneta yleensä kuin talviolympialaisten kilpailupaikoiksi. Tämän johdosta lajista on olemassa kansainvälisen liiton hyväksymä ja hallinnoima luonnonradoille suunniteltu muunnos, jota yritetään myös saada "isoveljensä" tapaan olympialajiksi.

Rattikelkkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Rattikelkkailu

Rattikelkkailussa kilpaillaan kahden ja neljän hengen kelkoilla. Kelkkoja ohjataan vaijereilla. Rattikelkkailu on ollut olympiaohjelmassa ensimmäisistä kisoista lähtien lukuun ottamatta 1960 Squaw Valleyn kisoja.

Rattikelkkailuun soveltuvia ratoja on maailmassa ainoastaan 12, joista ainoastaan Sankt Moritzissa sijaitseva rata on luonnonjäästä valmistettu.

Skeleton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Skeleton

Skeletonissa eli mahakelkkailussa kilpailija makaa kelkan päällä mahallaan pää menosuuntaa kohti. Kilpailuja käydään keinoradoilla. Olympialaisten ohjelmassa laji on ollut vuosina 1928 ja 1948 sekä vuodesta 2002 lähtien.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen kelkkailuliitto – ohjaskelkkailun virallinen kattojärjestö Suomen kelkkailuliitto Ry. Viitattu 2.3.2023.
  2. Rattikelkkailu - Suomen Olympiakomitea Suomen Olympiakomitea. 25.3.2019. Viitattu 2.3.2023.
  3. Tracks FIL. Viitattu 2.3.2023.
  4. Skeleton 101: Olympic History NBC Olympics. Viitattu 2.3.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kelkkailu.