Kanadalainen jalkapallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadalainen jalkapallo
Alkuperämaa Kanada
Piirteet
Tyyppi pallopeli
Pelaajien määrä 12
Pelialue 110 jaardia × 65 jaardia (100,6 m × 59,4 m)
Peliaika 4 × 15 min
Kilpailutoiminta
Kansainvälinen kattojärjestö IFAF

Kanadalainen jalkapallo on Kanadassa pelattava joukkuelaji, jossa kaksi 12 pelaajan joukkuetta yrittää saada erilaisilla maalintekemistavoilla mahdollisimman paljon pisteitä. Peliä pelataan suurella suorakulmaisella alueella.

Sekä kanadalainen jalkapallo että amerikkalainen jalkapallo pohjautuvat rugbyyn, ja näiden kahden lajin säännöt ovatkin hyvin samanlaiset.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalaista jalkapalloa kutsuttiin alun perin rugbyksi, ja se onkin Montreal Football Clubin ja McGill-yliopiston 1860- ja 1870- luvuilla pelaaman rugby unionin jälkeläinen. Kun McGill-yliopisto haastoi Harvardin yliopiston pelaamaan peliä, levisi laji Yhdysvaltoihin amerikkalaisena jalkapallona.

Canadian Football League tunnettiin useilla eri nimillä, kuten Canadian Rugby Football Union ja Canadian Rugby Union. Canadian Rugby Football Union perustettiin vuonna 1884.

Koska amerikkalaisen jalkapallon säännöt ovat hyvin samanlaiset kuin kanadalaisen jalkapallon, on CFL pitänyt läheisen suhteen yhdysvaltalaisen vastineensa, National Football Leaguen (NFL), kanssa.

Peliaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kesto on 60 minuuttia. Se on jaettu kahteen 30 minuutin pituiseen puoliaikaan, jotka taas on jaettu 15 minuutin neljänneksiin. Jokaisen neljänneksen aikana pelikello laskee 15 minuutista alaspäin. Jokaisen neljänneksen jälkeen on lyhyt tauko ja joukkueet vaihtavat maaleja. Puoliaikojen välissä on pidempi tauko.

Pelialue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalaisen jalkapallon pelialue.

Pelialue on 110 jaardia (100,6 metriä) pitkä ja 65 jaardia (59,4 metriä) leveä suorakulmio, jonka molemmissa päissä on 20 jaardia (18,3 metriä) pitkät koko alueen levyiset maalialueet. Molempien maaliviivojen luona on kaksi 40 jalkaa (12,2 metriä) korkeaa maalipylvästä, jotka yhdistää 18,5 jalkaa (5,6 metriä) pitkä poikkipylväs, joka on 10 jalkaa (3,1 metriä) maalilinjan yläpuolella. Maalipylväät voivat olla H-kirjaimen muotoisia, jolloin molemmat pystypylväät ovat kiinni maassa, tai kaksiteräistä haarukkaa muistuttavia, jolloin yksi maahan kiinnitetty pystypylväs jakautuu kahdeksi pylvääksi. Suuremman mittaluokan peleissä käytetään yleensä jälkimmäistä mallia. Valkoisilla viivoilla merkitään pelialueen sivut, maaliviiva, sekä välimatkan maaliviivasta näyttävät, pituussuunnassa viiden jaardin (4,6 metrin) välein merkittävät viivat.

Pelisarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanadalaista jalkapalloa pelataan Kanadassa useilla eri tasoilla. Ammattilaisliiga Canadian Football Leaguessa (CFL) pelaa yhdeksän joukkuetta, ja sen voittajajoukkue palkitaan Grey Cupilla,[1] vanhimmalla ammattilaisjalkapallon palkinnolla. Harrastelijapelejä hallinnoi Football Canada. Yliopistotasolla pelaa 27 joukkuetta neljässä konferenssissa. Juniorijoukkueita on 18 kolmessa divisioonassa. Puoliammattilaissarjat, joita hallinnoi Canadian Major Football League, ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.milloin?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gridiron football – Football in Canada Encyclopædia Britannica. Viitattu 4.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]