Juan Carreño de Miranda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Carreño de Miranda
Venäjän suurlähettilään Pjotr Potjomkinin muotokuva, 1681–1682.

Juan Carreño de Miranda (maaliskuu 1614 Avilés Asturiassyyskuu 1685) oli espanjalainen barokin aikakauden taidemaalari.

Carreño de Mirandan isä oli samanniminen taiteilija Juan Carreño de Miranda. Perhe muutti Madridiin 1623, ja nuorempi Carreño de Miranda opiskeli Madridissa 1620-luvun loppupuolella Pedro de Las Cuevasin ja Bartolomé Romanin oppilaana. Hän kiinnitti Velazquezin huomiota teoksillaan Doña María de Aragónin luostarissa ja El Rosarion kirkossa. Carreño palkattiin 1658 kuninkaallisella toimeksiannolla avustajaksi maalaamaan freskoja Alcázarin palatsiin, jonka paikalla nykyisin on Madridin kuninkaallinen palatsi. Sebastian de Herreran kuoltua hän sai 1671 nimityksen kuningattaren hovimaalariksi (pintor de cámara) ja hän alkoi maalata ensisijaisesti muotokuvia. Hän kieltäytyi vastaanottamasta Santiagon ritarin arvoa sanoen: Maalaaminen ei tarvitse kunnianosoituksia, sillä se antaa niitä koko maailmalle. Hänet muistetaan ensisijaisesti muotokuvamaalarina. Hänen merkittävimpiä oppilaitaan olivat Mateo Cerezo, Cabezalero, Donoso, Ledesma y Sotomayor. Hän kuoli Madridissa.

Carreño de Miranda oli ylhäistä syntyperää, joten hän ymmärsi hovin toimintaa ja psykologiaa paremmin kuin häntä edeltäneet hovimaalarit, ja näin hänen maalaamansa Espanjan kuninkaallisen perheen muotokuvat olivat aivan uudenlaista dokumentointia. Hänen maalauksensa ovat lähinnä kuninkaallisen perheen ja hovin muotokuvia, joskin hän teki uransa alkuvaiheissa muutamia lähinnä kirkon tilaamia alttaritauluja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pedro de Madrazo: Catálogo Descriptivo e Histórico del Museo del Prado de Madrid (Parte Primera: Escuelas Italianas y Españolas), s. 374–375. Calle del Duque de Osuna 3; Original from Oxford University, Digitalisoitu 1.5.2007: M. Rivadeneyra, 1872. Teoksen verkkoversio (viitattu 24.11.2007).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Juan Carreño de Miranda.