Joulupukin Pajakylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joulupukin Pajakylä
Joulupukin Pajakylä
Joulupukin Pajakylä
Sijainti Rovaniemi, Suomi
Koordinaatit 66°32′37″N, 25°50′51″E
Osoite 96930 Napapiiri Rovaniemi
Omistaja Dianordia Oy
Avattu 1985
Aiheesta muualla
Verkkosivut
n  k  m

Joulupukin Pajakylä on matkailukohde, joka sijaitsee Rovaniemen Napapiirillä. Pajakylässä on kauppoja, Joulupukin Pääposti ja muuta nähtävää. Kävijät voivat vierailla Joulupukin Kammarissa ja tavata Joulupukin. Joulupukin Pääpostiin kirjeet kulkeutuvat osoitteella Joulupukki, Joulupukin Pääposti, 96930 Napapiiri Rovaniemi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Napapiiri on ollut matkailukohde jo pitkään. Rovaniemen Napapiirille rakennettiin ensimmäiseksi Rooseveltin maja, joka tehtiin 1950-luvulla Yhdysvaltain presidentin puolison Eleanor Rooseveltin vierailua varten.

Kamarineuvos Niilo Tarvajärvi lienee alun perin joulumaa-ajatuksen isä. Tarvajärvi ideoi Joulumaan vuonna 1959 suomalaiseksi vastineeksi Disneylandille, jossa hän oli käynyt Yhdysvaltain-matkallaan tuona vuonna. Tarvajärven kaavailuissa Joulumaasta piti tulla Lapin ja koko Suomen matkailulle uusi vetonaula. Alkuperäinen Joulumaa Oy perustettiin joulukuussa 1967, joka ajautui kuitenkin konkurssiin joulukuussa 1970. Helmikuussa 1971 Tarvajärvi, mm. yhdessä arkkiatri Arvo Ylpön kanssa, perusti Joulumaan Kannatusyhdistys ry -nimisen yhdistyksen pelastamaan pajakyläidea. Epäselvyydet rahoituksessa yhdessä Joulumaa Oy:n kanssa kuitenkin vaivasivat, eikä idea koskaan edennyt toteutukseen.[1][2]

Rovaniemellä toimi vuonna 1989 perustettu Joulumaa-niminen yhdistys, joka koostui 34 yrityksestä. Yhdistys lopetettiin vuonna 1992 taloudellisten vaikeuksien takia: Joulumaalla ei ollut enää varaa jatkaa kirjepalvelua eli vastaamista joulupukin saamiin kirjeisiin. Santaworldia rakentamaan perustettiin kesäkuussa 1997 uusi, velaton Joulumaa Oy.[3]

Matkailijamäärien kasvaessa Joulupukki siirsi työtilansa asuinpaikastaan Savukosken Korvatunturilta lähes 300 kilometrin päähän Rovaniemen Napapiirille, jotta voisi helpommin tavata ihmisiä. Joulupukin Kammari on toiminut Joulupukin Pajakylässä vuodesta 1985.

Joulupukin Kammari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulupukin pääpostin tiloja.

Joulupukin Kammarissa Pukki on tavattavissa ympäri vuoden. Vuosittain Kammarissa vierailee satojatuhansia ihmisiä. Kävijäennätys on vuodelta 2011, jolloin Joulupukin tapasi yli 330 000 vierasta[4]. Joulupukin Kammariin ei ole pääsymaksua.

Joulupukin tapaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulupukin tapaaminen ihmetyttää erityisesti brittejä ja pohjoisamerikkalaisia, sillä heidän jouluperinteessään Joulupukki ei tapaa ketään vieraillessaan kodeissa. Sen sijaan pukki jättää lahjat takan reunalle ripustettuihin sukkiin tai lattialle. Katolisista maista tuleville vierailijoille Joulupukin tapaaminen merkitsee myös paljon, samoin kuin tietysti suomalaisille. Suomalaisessa jouluperinteessä Joulupukki vierailee lasten kotona ja tuo lahjat suoraan lapsille.

Joulupukin kammarilla on hänen työtuolinsa yllä suuri aikaratas jonka akseli ulottuu syvälle maan uumeniin, ja tuolla laitteella Joulupukki kertoo pystyvänsä hidastamaan maapallon pyörimisnopeutta niin että aika hidastuu minkä ansiosta hän ehtii vierailla kaikkien maailman lasten luona joulun aikana.[5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Partanen, Anu: Tie Joulumaahan on kivetty riidoilla ja konkursseilla (tilaajille) Helsingin Sanomat. 17.7.1997.
  2. Anneli Calder (toim.): Naurettiin sitä ennenkin, s. 224. Helsinki: Valitut Palat, 2004.
  3. Helsingin Sanomat. 8.4.1998. Kotimaa. Joulumaa-yhdistyksen usko joulupukkiin ei horju – Velkaa on runsaasti ja työntekijätkin irtisanottu.
  4. Joulupukin pajakylässä kävijäennätys Yle Lappi. 2.1.2012. Viitattu 15.6.2014.
  5. Historia Joulupukin Kammari. Viitattu 21.12.2023.
  6. Muorille kukkia ja Obamalle rauhantahtoa Kaleva. 20.12.2008. Viitattu 21.12.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]