John Trumbull

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Trumbullin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoitus kahden dollarin setelin kääntöpuolella.

John Trumbull (6. kesäkuuta 175610. marraskuuta 1843) oli yhdysvaltalainen taidemaalari, joka tunnetaan historiamaalausten tekijänä. Trumbullin maalaus Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta oli kahden dollarin setelissä.

Trumbul oli sotilaana Yhdysvaltain vapaussodassa vuoteen 1777 asti. Vuonna 1780 hän matkusti Lontooseen, missä opiskeli Benjamin Westin johdolla. Opettajansa ehdotuksesta hän maalasi pieniä kuvia vapaussodasta ja miniatyyrimuotokuvia, joita hän teki noin 250 elämänsä aikana. Yhdysvaltain upseerina Trumbul vangittiin seitsemäksi kuukaudeksi Lontoossa.

Trumbul työskenteli 1785 Pariisissa, missä hän teki muotokuvaluonnoksia ranskalaisista upseereista Lordi Cornwallisin antautuminen Yorktownissa -maalausta varten.

Thomas Jeffersonin myötävaikutuksesta hän ryhtyi maalaamaan Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoitus -maalausta. Yhdysvaltain kongressi osti maalauksen, samoin kuin Washington Resigning his Commission -nimisen työn ja kaksi muuta maalausta, jotka kaikki on sijoitettu Capitolin rotundaan.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiamaalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muotokuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]