Johannes XXIII (vastapaavi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suuren skisman aikaista vastapaavia. Johannes XXIII voi myös tarkoittaa 1900-luvulla elänyttä paavi Pyhä Johannes XXIII:tä
Vastapaavi Johannes XXIII.

Vastapaavi Johannes XXIII, syntymänimeltään Baldassare Cossa (n. 137022. marraskuuta 1419) oli paavina Suuren skisman aikaan 14101415, mutta nykyaikana häntä pidetään vastapaavina, koska samaan aikaan Roomassa oli paavina Gregorius XII ja Konstanzin kirkolliskokous erotti hänet virastaan.

Baldassare Cossa oli vastapaaviksi tullessaan entinen napolilaissyntyinen merirosvoutta ammatikseen harjoittanut mies, jolla oli myös maine naistenmiehenä. Hänet valittiin 1409 edustamaan Pisan linjan vastapaaviutta.

Vastapaavina Johannes XXIII oli ainoa kolmesta hallitsevasta paavista, joka saapui Konstanzin kirkolliskokoukseen. Kirkolliskokous päätti suuren skisman lopettaakseen erottaa kaikki kolme paavia viroistaan ja valita uuden paavin, ja varmistaakseen tämän onnistumisen Johannes XXIII:tä syytettiin siveettömästä elämästä, minkä perusteella hänet vangittiin.

Vastapaavi Johannes XXIII kuoli 22. marraskuuta 1419.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]