Joey Tempest

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee laulajaa. Hänen samannimisestä albumistaan, katso Joey Tempest (albumi).
Joey Tempest vuonna 2008.

Joey Tempest (oik. Rolf Magnus Joakim Larsson, s. 19. elokuuta 1963 Upplands Väsby) on ruotsalaisen hard rock -yhtye Europen laulaja ja pääasiallinen lauluntekijä. Tempest on julkaissut myös kolme sooloalbumia. Tempest asuu nykyään Lontoossa vaimonsa Lisa Worthingtonin ja heidän poikansa James Joakimin kanssa.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten monet muut Europen jäsenet, Tempest varttui Upplands Väsbyssä noin 26 kilometrin päässä Tukholmasta. Hänen suosikkiyhtyeensä olivat Thin Lizzy ja Led Zeppelin. Kun hän oli teini, hän soitti useissa yhtyeissä kuten Made in Hong Kongissa ja Roxannessa. Tuolloin hän soitti vuorotellen kitaraa ja bassoa. Lisäksi hän lauloi. Vuonna 1979 hän perusti yhtyeen Force yhdessä kitaristi John Norumin, rumpali Tony Renon ja basisti Peter Olssonin kanssa. Kolme vuotta myöhemmin Force muutti nimensä Europeksi ja voitti kansallisen kykykilpailun. Palkkio oli levytyssopimus Hot Recordsin kanssa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tempest soitti koskettimia kahden ensimmäisen Europen albumin ajan. Sitten yhtye päätti värvätä kosketinsoittaja Mic Michaelin huhtikuussa 1984. "The Final Countdown" oli syntynyt jo pari vuotta aiemmin Tempestin näppäillessä riffiä koskettimistolla. Kiertueen jälkeen vuonna 1985 Michaeli ja Tempest sävelsivät balladin "Carrie". Myöhemmin samana vuonna Tempest kirjoitti soundtrackin ruotsalaiseen elokuvaan On The Loose sekä kappaleen "Give A Helpin' Hand" hankkeeseen, jota Ruotsin metalliväki tuki. Kappaleen on tuottanut yhtyeen tuleva jäsen Kee Marcello. Vuonna 1986 Tempest kirjoitti ja tuotti albumin One Of a Kind Tone Norumille, John Norumin pikkusiskolle. Tempest kirjoitti yhdessä John Norumin kanssa tämän albumille Face The Truth kappaleen "We Will Be Strong" vuonna 1992. Tämä oli Tempestin ja Norumin ensimmäinen yhteistyö sen jälkeen kun Norum jätti Europen marraskuussa 1986.

Kun Europe jäi tauolle vuonna 1992, Tempest julkaisi kolme sooloalbumia. Useat kolmannen albumin kappaleet Tempest kirjoitti yhteistyönä Mic Michaelin kanssa. Vuonna 2004 ilmestyi Europen comeback-albumi Start From The Dark, jonka teki yhtyeen tunnetuin eli The Final Countdownin kokoonpano, John Norum kitarassa. Seuraavaksi Secret Society julkaistiin vuonna 2006 ja viimeksi Last Look At Eden 2009. 2011 ilmestyi albumi Out Of This World.

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]