Jevgeni Preobraženski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jevgeni Preobraženski

Jevgeni Aleksejevitš Preobraženski (ven. Евге́ний Алексе́евич Преображе́нский; 18861937) oli neuvostovenäläinen taloustieteilijä, jonka mukaan Neuvostoliiton teollistumisen esteenä oli saksikriisi eli se, että maaseutu otti osansa parantuneesta taloudellisesta tilanteesta eikä välttämättä kaupungeissa vielä kehittymässä oleva teollisuus ollut tuotantokustannustensa puolesta vielä tehokasta, minkä vuoksi teollistumista voitaisiin jouduttaa pitämällä maaseudun tulot pieninä.

Preobrazhenski korosti erityisesti ”sosialistisen kasautumisen" mahdollisuutta, jolla voitaisiin korvata kapitalistinen vaihe laajentamalla teollisuutta talonpoikaisväestön kustannuksella. Tämä olisi kuitenkin toteutettava hintojen avulla, ei pakkokeinoilla.[1]

Jevgeni Preobraženski julkaisi asiasta kirjan, mikä osaltaan oli luomassa perustaa sille, että Neuvostoliitossa päätettiin nopeuttaa teollistumista teollistamalla valtion voimin raskaaseen teollisuuteen, aloittamalla viisivuotissuunnittelu ja maatalouden pakkokollektivisointi.

Preobraženskin kanssa eri mieltä talouspolitiikasta oli Lev Kamenev, joka piti politiikkaa niin maaseudunvastaisena, että se hänen mukaansa rikkoi työläisten ja talonpoikien liiton, mihin neuvostovalta oli ideologisesti vedonnut.

Preobraženskin teoriat olivat myös Nikolai Buharinin kannattaman NEP:in eli uuden talouspolitiikan vastainen, ja Preobrazhenski lähetettiin Siperiaan. Preobrazhenskistä tuli vielä joksikin aikaa Josif Stalinin suosikki, ja hän palasi takaisin julkiseen elämään vuonna 1930. Preobrazhenskin ennustus Stalinin teollistamissuunnitelmien aiheuttamasta kriisistä johti kuitenkin siihen, että hänet pidätettiin vuonna 1936 ja ammuttiin vuonna 1937.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yevgeni Preobazhensky The History of Economic thought. Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)