Isoanopinkieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isoanopinkieli
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Nolinoideae
Suku: Anopinkielet Sansevieria
Laji: trifasciata
Kaksiosainen nimi

Sansevieria trifasciata
Prain

Synonyymit
  • Dracaena trifasciata (Prain) Mabb. (2017)
Katso myös

  Isoanopinkieli Wikispeciesissä
  Isoanopinkieli Commonsissa

Isoanopinkieli (Sansevieria trifasciata) on kotoisin trooppisesta Länsi-Afrikasta, tarkemmin Nigeriasta Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Isoanopinkieli on jäykkä- ja terävälehtinen ainavihanta kasvi, jota käytetään yleisesti huonekasvina.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anopinkielen lehdet ovat yleensä vihreät, mutta on myös muunnoksia, joilla lehdet ovat keskeltä tummanvihreät, reunoilta vaaleammat. Kaikilla lajikkeilla on lehdissä vihreää raidoitusta. Suosituimpia lajikkeita on kaksivärinen, koska sillä katsotaan olevan enemmän koristearvoa. Anopinkieli lukeutuu viherkasveihin, joten sitä kasvatetaan ulkomuodon ja lehtien vuoksi, eikä esimerkiksi kukkien.

Anopinkieli voi kukkia, mutta kukat ovat pienet ja ne erittävät runsaasti tahmeaa nestettä. Kasvin juurelle muodostuva kukkavarsi kasvaa n. 15–20 cm pitkäksi, kukat ovat valkoiset. Miekkamaiset teräväkärkiset lehdet ovat yleensä leveydeltään 5–6 cm ja 70–90 cm pitkät, mutta voivat kasvaa jopa 120 cm:n pituisiksi.

Isoanopinkielestä on jalostettu useita lajikkeita, mm. pienikokoinen anopinhammas (Sansevieria trifasciata ’Hahnii’) ja keltareuna-anopinkieli (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’).

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anopinkieli on suosittu huonekasvi, koska se kestää epäsäännöllistä kastelua ja huonoja valaistusoloja, ja tällaisena se sopii hyvin aloittelijallekin. Kasvi on hyvin vastustuskykyinen tuholaisia vastaan. Kastelu tulee suorittaa harkiten ja kohtuudella, parin viikon välein. Erityisesti tulee välttää liiallista kastelua, jota kasvi kestää huonosti. Paikaksi anopinkielelle tulee valita aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Mietoa lannoitetta voi antaa parin viikon välein.

Anopinkieltä lisätään lehdestä leikatuista paloista, jotka lähtevät helposti kasvuun. Lehdenpalat on kätevää juurruttaa vesilasissa ja istuttaa sen jälkeen multaan.

Kyky puhdistaa ilmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poiketen useimmista muista huonekasveista anopinkieli on aktiivisimmillaan öisin, ilmiö tunnetaan CAM-yhteyttämisenä. Se tuottaa happea ja poistaa ilmasta hiilidioksidia. Isoanopinkieli kykenee poistamaan kemiallisia kaasuja huoneilmasta jonkin verran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]