Ilkka Herlin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilkka Herlin
Henkilötiedot
Syntynyt25. tammikuuta 1959 (ikä 65)
Helsinki
Muut tiedot
Hallitusjäsenyydet Cargotec Oyj:n hallituksen puheenjohtaja
Siviilisääty Naimisissa
Puoliso Saara Kankaanrinta

Ilkka Heikki Herlin (s. 25. tammikuuta 1959 Helsinki[1]) on suomalaisen lastinkäsittely-yhtiö Cargotecin hallituksen puheenjohtaja ja suuromistaja. Hän on myös Wipunen varainhallinta Oy:n toimitusjohtaja[2].

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilkka Herlin on KONE Oyj:n entisen toimitusjohtajan Pekka Herlinin (k. 2003) poika. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja historiantutkija, joka teki väitöskirjan äitinsä isästä Kustaa Vilkunasta. Historioitsijana Herlinin erikoisala oli tieteenhistoria ja erityisesti humanistiset tutkimusalat. Hän on tutkinut muun muassa jatkosodan syttymistä ja aiheesta käytyä tieteellistä väittelyä.[3][4]

Koneen entinen pääomistaja ja toimitusjohtaja Pekka Herlin ja hänen poikansa Antti Herlin salasivat testamenttijärjestelyllä tietoja perheyhtiön hallinnasta, jonka seurauksena Kone jakautui kahteen osaan, hissejä ja liukuportaita valmistavaan Koneeseen, jonka äänivalta jäi Antti Herlinille, sekä Cargoteciin, jonka omistajiksi nousivat Ilkka Herlinin lisäksi hänen sisaruksensa Ilona Herlin ja Niklas Herlin (k. 2017).[5] Cargotec on osa entistä Partekia, jonka Kone osti.

Arvopaperi-lehden tekemän Pörssirikkaat-selvityksen mukaan Ilkka Herlin oli vuonna 2022 Suomen toiseksi varakkain henkilö pörssiomaisuudella mitaten. Hänen omistamiensa osakkaiden arvo oli tuolloin noin 1,2 miljardia euroa. Muista Herlineistä Antti oli selvityksen ensimmäisellä sijalla, Heikki kolmannella ja Ilona neljännellä sijalla.[6]

BSAG (Baltic Sea Action Group)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herlin on Elävä Itämeri -säätiön eli Baltic Sea Action Groupin (BSAG) perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja. BSAG on Herlinin 1990-luvun alusta jatkuneen Itämeri-työn kulminoituma. Säätiön tehtäväksi on perustamiskirjassa määritelty "edistää ihmisen ja luonnon hyvinvointia". Työn painopiste on keskittynyt vahvasti Itämeren ongelmiin. Säätiön perustivat Ilkka Herlin, Saara Kankaanrinta ja Anna Kotsalo-Mustonen vuonna 2007 ja se on merkitty säätiörekisteriin 3. maaliskuuta 2008.

Baltic Sea Action Summit (BSAS) on prosessi, jonka avulla BSAG-säätiö nopeuttaa Itämeren kannalta olennaisia pelastustoimia. Sen ensimmäinen näkyvä osuus oli Suomen tasavallan presidentin, pääministerin ja Baltic Sea Action Groupin (BSAG) yhteisaloite, BSAS-huippukokous Helsingissä 10. helmikuuta 2010. Herlin toimi huippukokouksen isäntänä yhdessä tasavallan presidentin ja pääministerin kanssa. Prosessi on jatkunut muun muassa Pietarissa 5.–6. huhtikuuta 2013 järjestetyssä huippukokouksessa. Prosessin päämääränä on yhdistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden voimavarat Itämeren hyväksi. Itämeren ympärysmaat ovat yhdessä sopineet toimintasuunnitelmasta Itämeren tilanteen korjaamiseksi. Suunnitelma on kirjoitettu HELCOMin Baltic Sea Action Planin muotoon. Konkreettisten toimenpiteiden aikaansaaminen vaatii korkeimman poliittisen tason sitoutumista, yritysten osallistumista ja tuotekehittelyä, virkamiesten osaamista, eri toimijoiden ja maiden yhteistyötä sekä rakentavaa, rohkeaa ja peräänantamatonta asioiden eteenpäin ajamista. Tähän tarkoitukseen BSAG-säätiö on luonut summit-prosessin sitoumuksineen.

Q Power Oy ja Soilfood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herlin on perustanut yrityksiä, joiden pohjalla on ajatus maailman muuttamiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Q Power on perustettu vuonna 2019 ja yhtiö keskittyy Power-to-X teknologioiden toimittamiseen. Yritys on patentoinut mikrobien toimintaan perustuvan teknologian synteettisen metaanin tuottamiseen[7]. Soilfood on kiertotalousyhtiöä, jonka tavoitteena on korvata neitseellisiä raaka-aineita kierretyillä. Soilfood keskittyy erityisesti kierätyslannoitteisiin sekä teollisuuden kierrätysraaka-aineisiin[8].

Luottamustoimia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herlin on Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtaja.[9] Hän on myös muun muassa Suomi-Kiina kauppayhdistyksen puheenjohtaja.lähde?

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herlin avioitui Saara Kankaanrinnan kanssa vuonna 2009.[10] Heillä on kolme lasta.[11] Pariskunnalla on myös Paraisilla Kuitian/Qvidjan kartanolinna eli Suomen vanhin kartano, sekä Tammisaaressa luomumaatila, joita he ovat sitoutuneet kehittämään ravinteiden kierrätyksen ja hiiltä sitovan maatalouden pilottitilaksi.[12] Herlinillä on edellisestä avioliitostaan kaksi poikaa.lähde?

Herlin omistaa Wipunen varainhallinta Oy:n kautta myös useita hevosia joko yksin tai Pekka Korven Star Racingin kanssa.[13]

Herlin on Keskustan jäsen, lähde? ja hän tuki Keskustaa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 10 000 eurolla.[14]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ilkka Herlin 375 Humanistia. Helsingin yliopisto. Viitattu 12.10.2017.
  2. finder.fi: Wipunen varainhallinta Oy finder.fi. Viitattu 28.7.2021.
  3. Herlin, Ilkka: Ajopuuteorian kaksi käytäntöä. Yliopisto, 1995, nro 19. Helsinki: Helsingin Yliopisto. Artikkelin verkkoversio.
  4. Herlin, Ilkka: ”Tutkijoiden jatkosota”, Suomi 85 Itsenäisyyden puolustajat – Osa I: Rintamalla, s. 284–289. Weilin+Göös, 2002. Teoksen verkkoversio.
  5. Rantanen, Esko: Herlinit sovussa Talouselämä. 2.5.2005. Arkistoitu 26.9.2007. Viitattu 15.6.2009.
  6. Tommi Melender: Pörssirikkaat 2022: Pörssin suurimmista salkuista suli valtavia summia Arvopaperi. 15.6.2022. Viitattu 12.11.2022.
  7. Ratkaisut Q Power. Viitattu 22.5.2023.
  8. Yritys Soilfood. Viitattu 22.5.2023.
  9. Tampereen yliopiston johto Tampereen yliopisto. Viitattu 12.12.2021.
  10. Ilkka Herlin juhli raskaana olevan nuorikkonsa kanssa Mtv3.fi. 7.12.2011. MTV3. Viitattu 4.9.2021.
  11. Glorian haastattelu 11/2013
  12. Kirsi Jääskeläinen: Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin hankkivat 850 hehtaarin tilan – nyt siellä kehitetään maataloutta, joka kuormittaisi Itämerta mahdollisimman vähän is.fi. Viitattu 22.3.2022.
  13. Yhteisomistuksen hevoset Star-Racing ja Wipunen varainhallinta heppa.hippos.fi. Viitattu 22.3.2022.
  14. Sutinen, Teija: Suuret lahjoittajat yhä elintärkeitä puolueille a Helsingin Sanomat. 5.4.2011. Viitattu 5.4.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Ilkka Herlin.