Hieronymos Rhodoslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hieronymos Rhodoslainen (m.kreik. Ἱερώνυμος ὁ Ῥόδιος, Hierōnymos ho Rhodios, lat. Hieronymus Rhodius; n. 300 eaa.) oli antiikin kreikkalainen filosofi, joka luetaan yleensä kuuluneeksi peripateettiseen koulukuntaan. Hän oli kotoisin Rhodokselta.

Hieronymos oli Aristoteleen oppilas ja Arkesilaoksen aikalainen. Hän vaikuttaa eläneen Ptolemaios II Filadelfoksen aikaan saakka. Cicero, joka kyseenalaistaa Hieronymoksen oikeuden peripateetikon titteliin, mainitsee tämän usein. Ciceron mukaan Hieronymos katsoi, että korkein hyvä tarkoitti samaa kuin vapaus kivuista ja huolista, ja kielsi, että nautintoa tulisi etsiä sen itsensä vuoksi.

Hieronymoksen teoksista ja kirjeistä on säilynyt lainauksia. Ciceron[1] ja Rufinuksen[2] kirjoituksista voidaan päätellä, että hän kirjoitti teoksen luvuista ja mitoista. Hän saattaa olla myös runoilijoita käsittelevän teoksen sekä Pseudo-Hesiodoksen Herakleen kilpi (Aspis Hērakleūs) -teosta käsittelevän kommentaarin kirjoittaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cicero: Oration, 56
  2. Rufinus: de Comp. et Metr.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fortenbaugh, W. & White, S.: Lyco of Troas and Hieronymus of Rhodes: Text, Translation and Discussion. Transaction Publishers, 2004. ISBN 0-7658-0253-8.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hieronymus of Rhodes