Harz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Järvi Harz-vuoristossa
Kartta Harz-vuoristosta

Harz on horstivuoristo Pohjois-Saksassa[1]. Se muodostaa luonnollisen rajan Ala-Saksin, Saksi-Anhaltin ja Thüringenin osavaltioiden välille.

Harz on kaakko-lounassuunnassa 92 kilometriä pitkä ja 32 kilometriä leveä. Harzin korkein vuori on 1 141 metriin kohoava Brocken.[1] Yhteensä vuoristo peittää alleen noin 2 000 neliökilometrin alan. Harzin alueella asuu noin 600 000 ihmistä.

Harz jakautuu Ylä- (Oberharz) ja Ala-Harziin (Unterharz), joka sijaitsee kaakossa. Ylä-Harz on muodoiltaan korkeampi, ja siellä kasvaa kuusimetsiä. Ala-Harz laskeutuu ympäröivän maan tasolle asteittain. Siellä on lehtimetsiä, ja seassa on myös niittyjä.

Asutus levittäytyi alueelle vasta noin tuhat vuotta sitten. Antiikin aikaan alue oli tiheän metsän vuoksi luoksepääsemätön. Vuonna 968 läheltä Goslarin kaupunkia löydettiin hopeaa, ja vuoristoon perustettiin useita kaivoksia seuraavien vuosisatojen aikana. Kaivosten ehdyttyä 1800-luvulla alue koki rappion ja ihmiset hylkäsivät kaupunkeja, mutta matkailu on eheyttänyt jälleen Harzin taloutta. Nykyään vuoristo on merkittävä matkailukohde, jossa merkittäviä keskuksia ovat Harzburg ja Lauterberg[1]. Siellä lomailee kesällä retkeilijöitä ja talvella urheilunharrastajia.

Vuodesta 1945 vuoteen 1990 Länsi- ja Itä-Saksan raja kulki Harzin läpi[1].

Vuoristossa on laaja suojelualue, Harzin kansallispuisto, jossa sen korkein vuori Brocken sijaitsee.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Facta2001, WSOY 1982, 5. osa, palsta 549

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Harz.
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.