Handley Page V/1500

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Handley Page V/1500 - Britannian Kuninkaallisten ilmavoimien raskas pommituskone vuodesta 1918.

Handley Page V/1500 on brittiläinen raskas kaksitasoinen pommikone. Alun perin se oli yökäyttöön suunniteltu tyyppi eli yöpommittaja. Itse asiassa H.P. V/1500 oli kaikkein ensimmäisin Britannian käyttämistä raskaista nelimoottorisista pommituskoneista, joista Britannia tulikin kuuluksi Toisen maailmansodan aikakaudella - sekä sen jälkeen myöhemminkin, kuten V-pommittajillaan Kylmän sodan aikakaudella. Konetta käytti Britannian Kuninkaalliset ilmavoimat eli RAF. Käytännössä kone valmistui liian myöhään, ehtiäkseen osallistumaan Ensimmäiseen maailmansotaan. Sen ensilento koitti toukokuussa 1918. Koneita valmistettiin vain varsin vähäisessä määrin, 63 koneyksilöä. Niitä ei muunnettu siviilikäyttöön soveltuviksi juurikaan.

Pommikone kykeni 2 090 km toimintamatkaan eli 17 tunnin lentokestoisuuteen. Aseistuksena olivat 3 × 7,7 mm Lewis-konekiväärit omissa erillisampumoissaan (keula, runko, perä) ja enintään 3 400 kg pommeja, joista osa koneen sisäisesti. Huippunopeus oli 159 km/h. [1]Lakikorkeus oli 3 350 metriä. Rolls-Royce Eagle VIII -moottorien teho oli 375 hv kukin (280 kW), moottorit olivat nestejäähdytteisiä V12-moottoreita. Koneen moottorijärjestely oli push-pull-tyyppinen, siinä oli kaksi moottoriparia joissa oli veto-työntö.

Kuvassa Handley Page V/1500 siivet taitettuna taaksepäin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Munson, Kenneth: Ensimmäisen maailmansodan pommittajat, sekä partio- ja tiedustelukoneet. Otava, Helsinki, 1969. Alkuteos englanniksi: The Pocket Ensyklopedia of World Aircraft in Colour - Bombers, Patrol and Reconnaisance. Suom. Eero Mänttäri.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.