Groote Schuurin sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Groote Schuurin sairaala

Groote Schuurin sairaala (tunnetaan myös nimillä "GSH" tai "Grotties") on Kapkaupungin suurin valtion omistama yliopistollinen sairaala sekä Kapkaupungin yliopiston suurin sairaala. Se on Etelä-Afrikan kansainvälisesti tunnetuin sairaala ja tutkimuslaitos.lähde?

Sairaala perustettiin 1938.[1] Se kunnostettiin vuonna 1984, ja samalla rakennettiin kaksi uutta lisäsiipeä.lähde? Kaikki lääketieteen osa-alueet ovat edustettuina, ja sairaalassa vierailee myös paljon lääketieteen opiskelijoita. Suurimmat osastot ovat fyysinen trauma, anestesia ja sisätaudit. Groote Schuurissa työskentelee noin 500 lääkäriä, 1 300 sairaanhoitajaa ja 250 erikoiskirurgia.lähde?

Groote Schuur tarkoittaa hollanniksi "Suurta latoa", sillä sairaalan paikalla oli 1600-luvulla Kapmaan suurin maatila latoineen.lähde? Sydänkirurgi Christiaan Barnard suoritti sairaalassa 3. joulukuuta 1967 maailman ensimmäisen sydämensiirron, potilaana oli 53-vuotias Louis Washkansky.[2] Sairaalan vanha rakennus ja osasto, jossa Barnard leikkasi Washkanskyn, on nykyään museo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dani Redd: Commemorating 82 Years of Patient Care Africa Outlook. (englanniksi) Viitattu 8.7.2022.
  2. Jan Östergren: Christiaan Barnard och den första hjärttransplantationen Lakartidningen.se 13.4.2018 (ruotsiksi) Viitattu 8.7.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.