Frank Steunenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frank Steunenberg

Frank Steunenberg (8. elokuuta 186130. joulukuuta 1905) oli Idahon osavaltion neljäs kuvernööri. Hän toimi virassa vuosina 1897–1901. Edeltäjä oli William J. McConnell ja seuraaja Frank W. Hunt.

Steunenberg syntyi Keokukissa, Iowassa. Hän lopetti koulun 16-vuotiaana ja ryhtyi kirjanpainajan apuriksi. Myöhemmin Steunenberg julkaisi sanomalehteä Knoxvillessä ennen siirtymistään Idahon Caldwelliin.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steunenberg aloitti poliittisen uransa Caldwellissä. Hän pääsi Idahon osavaltion ensimmäiseen lainsäädäntäelimeen vuonna 1890.

Steunenberg oli vuoden 1896 kuvernöörinvaaleissa sekä demokraattien että lyhytikäisen populistipuolueen ehdokas. Voitettuaan vaalit hän nousi Idahon ensimmäiseksi ei-republikaaniseksi kuvernööriksi. Hän ei ollut ehdolla enää 1900.

Murha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steunenberg joutui salamurhan uhriksi Caldwellin-asuntonsa ulkopuolella joulukuussa 1905. Välittömästi pidätettiin Harry Orchard, jonka liittolaisiksi epäillyt Bill Haywood, Charles Moyer ja George Pettibone poliisi otti kiinni helmikuussa 1906.

Valtakunnallista huomiota saanut oikeudenkäynti alkoi Boisessa 1907. Aiemmin pidätetyt Haywood, Moyer ja Pettibone saivat vapauttavat tuomiot, koska heitä vastaan ei ollut riittävästi todisteita. Orchard sai erillisessä oikeudenkäynnissä elinkautisen vankeusrangaistuksen ja menehtyi vuonna 1954 vapautumatta koskaan.