Ethiopian Airlinesin lento 961

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ethiopian Airlinesin lennon 961 kaappaus
Kyseinen lentokone Lontoon Gatwickin lentoasemalla vuonna 1991, kun se oli Air Tanzanian käytössä.
Kyseinen lentokone Lontoon Gatwickin lentoasemalla vuonna 1991, kun se oli Air Tanzanian käytössä.
Yhteenveto
Päivämäärä 23. marraskuuta 1996
Onnettomuustyyppi lentokonekaappaus/mereensyöksy
Tapahtumapaikka Kenian ilmatila (kaappaus)
Komorien ilmatila (mereen syöksy)
Lähtöpaikka Etiopia Bolen kansainvälinen lentoasema
Addis Abeba, Etiopia
Välilaskupaikka Kenia Jomo Kenyattan kansainvälinen lentoasema,
Nairobi,Kenia
Kongon tasavalta Maya-Mayan kansainvälinen lentoasema,
Brazzaville, Kongon tasavalta
Nigeria Murtala Muhammedin kansainvälinen lentoasema,
Lagos, Nigeria
Määränpää Norsunluurannikko Port Bouetin kansainvälinen lentoasema,
Abidjan, Norsunluurannikko
Kuolleita 125
Loukkaantuneita 12
Eloonjääneitä 50
Lentokone
Konetyyppi Boeing 767-260ER
Lentoyhtiö Etiopia Ethiopian Airlines
Matkustajia 163
Miehistöä 12

Ethiopian Airlinesin lento 961 kaapattiin 23. marraskuuta vuonna 1996 sen reitillä Bombaysta Addis Abeban, Nairobin, Brazzavillen ja Lagosin kautta Abidjaniin. Kolme etiopialaismiestä kaappasi koneen ja halusi sen lentävän Australiaan. Kaappaus päättyi koneen syöksyessä polttoainepulan takia Intian valtamereen Komorien yläpuolella. Koneessa oli 163 matkustajaa ja 12 henkilökunnan jäsentä. Koneessa olleista 50 selvisi hengissä ja 125 kuoli.[1]

Kaappaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ethiopian Airlinesin lento 961, konetyypiltään Boeing 767, oli lentämässä Kenian ilmatilassa Addis Abebasta Nairobiin, kun kolme työtöntä, vankilasta päässyttä etiopialaismiestä (Alemayehu Bekeli Belayneh, Mathias Solomon Belay ja Sultan Ali Hussein) ryntäsi käytävän läpi ohjaamoon huutaen ja kiroillen. Kaapparit uhkasivat räjäyttää koneen pommilla, elleivät kapteeni Leul Abate ja perämies Yonas Mekuria lennättäisi heitä Australiaan. "Pommi" tunnistettiin myöhemmissä tutkimuksissa peitellyksi likööripulloksi. Kapteeni Leul Abate yritti tuloksetta selittää, ettei koneen polttoaine riittäisi Australiaan. Hän jatkoi lentämistä Itä-Afrikan rannikkoa pitkin ja myöhemmin kohti Komorien saaria Madagaskarin ja Afrikan rannikon välillä kaapparien pakotettua hänet suuntamaan itään. Kone oli lentänyt jo noin tuhat kilometriä alkuperäisen laskeutumispaikkansa ohi ja polttoainetta oli hyvin vähän jäljellä, joten kapteeni toivoi saavansa laskeutumisluvan Komoreille.

Mereensyöksy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


{{{alt}}}
Onnettomuuspaikka
Onnettomuuspaikka Komoreilla.

Kun koneen polttoaine loppui Grand Comoren saaren edustalla, moottorit pysähtyivät, mutta Abate käynnisti Ram air-turbiinin. Sen takia koneen hydraulisesti toimivat laskusiivekkeet eivät olleet käytettävissä ja lentokone joutui laskeutumaan 175 solmun (noin 320 km/h) nopeudella. Abate yritti pakkolaskua Moronin lentokentälle, mutta kaapparit aloittivat käsikähmän hänen kanssaan, ja kone putosi Intian valtamereen 500 metriä Mitsamioulin lomakohteessa olevan Le Galawa Beach Hotelin edustalle. Saaren asukkaat ja lomalla olleet ranskalaiset ja eteläafrikkalaiset lääkärit tulivat välittömästi auttamaan veneillä eloonjääneitä, joita oli yhteensä 50. 125 henkilöä koneen 163 matkustajasta ja 12 miehistön jäsenestä kuoli.

Matkustajia oli seuraavista maista: Etiopia, Intia, Iso-Britannia, Israel, Italia, Itävalta, Japani, Jemen, Kamerun, Kanada, Kenia, Kongon tasavalta, Korean tasavalta, Lesotho, Nigeria, Ranska, Ruotsi, Saksa, Somalia, Sri Lanka, Sveitsi, Uganda, Ukraina, Unkari ja Yhdysvallat. 42 matkustajaa tuli lennolle Bombaysta, muut Addis Abebasta.

Lentokoneessa olleista 175 matkustajasta ja henkilökunnan jäsenestä 125 kuoli, mukaan lukien kaikki kolme kaapparia. Useita matkustajia kuoli mereen syöksyn jälkeen. Kapteeni Leul Abate oli ilmoittanut mereen syöksystä ja määräsi pelastusliivit käyttöön. Tutkimuksissa selvisi, että useat matkustajista olivat paniikissa täyttäneet pelastusliivinsä etuajassa, jolloin he jäivät loukkuun koneen rungon sisälle sen upotessa.

Abate sekä perämies Mekuria selvisivät hengissä. Abate sai myöhemmin lentoturvallisuusjärjestön kunniamerkin urhoollisuudesta.

Onnettomuudessa kuolivat muun muassa tunnettu kenialainen toimittaja Mohamed Amin, Unkarin Kenian-suurlähettiläs Antal Annus sekä Ranskan ulkoministeriön attasea. Yhdysvaltain Mumbain-konsuli Franklin Huddle ja hänen vaimonsa selvisivät hengissä. Lento 961:n onnettomuus on ollut aiheena lento-onnettomuuksista kertovassa Lentoturmatutkinta-televisiosarjassa.

Matkustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta menehtyneistä ja eloonjääneistä matkustajista ja miehistöstä.
Kansalaisuus Lukumäärä Eloonjääneet
 Itävalta 1 0
 Belgia 1 0
 Benin 2 0
 Kamerun 2 0
 Kanada 1 0
 Tšad 1 0
 Kongon tasavalta 5 2
 Norsunluurannikko 1 0
 Djibouti 2 2
 Egypti 1 0
 Etiopia 19 3
 Ranska 4 2
 Saksa 1 0
 Unkari 1 0
 Intia 20 6
 Israel 8 1
 Italia 4 4
 Japani 2 1
 Kenia 14 6
 Etelä-Korea 1 0
 Lesotho 1 1
 Liberia 2 0
 Mali 12 3
 Nigeria 23 4
 Pakistan 1 0
 Sierra Leone 1 0
 Somalia 1 0
 Sri Lanka 9 0
 Ruotsi 2 0
 Sveitsi 1 0
 Uganda 1 1
 Ukraina 4 3
 Yhdistynyt kuningaskunta 7 2
 Yhdysvallat 5 3
 Jemen 1 0
 Zaire 1 0
Yhteensä 163 44

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hijacking description Aviation Safety Network. Viitattu 3.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]