Erektio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siitin lepotilassa ja täydessä erektiossa.
Esinahka on liukunut terskan päältä pois erektion muodostuessa.

Erektio (lat. erectus, suora) tarkoittaa sukupuolielimien paisumista ja jäykistymistä paisuvaiskudosten täyttymisen vuoksi. Paisuvaiskudos, jota on miehillä siittimessä ja naisilla häpyhuulissa sekä häpykielessä, täyttyy verellä seksuaalisen kiihottumisen, joskus myös muuten jännittävän tilanteen vuoksi. Miehen erektiota tarvitaan yhdynnän onnistumiseksi. Siihen liittyy myös voimakkaita seksuaalisia mielleyhtymiä. Naisen erektio ei ole näkyvä.

Yleensä pelkästä erektiosta puhuttaessa tarkoitetaan miehen erektiota.

Erektion muodostuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun aivoissa on tapahtunut eroottinen virike, alkaa lantion ja sukuelinten alueen hermopäätteistä vapautua typpioksidia, mikä aiheuttaa verentungoksen paisuvaiskudokseen ja siten erektion. Erektio saa yleensä alkunsa eroottisista mielikuvista, näköhavainnoista tai sukupuolielinten tai muiden erogeenisten alueiden stimuloimisesta. Erektio voi muodostua myös tahattomasti. Erektio muodostuu vastaavalla tavalla miehellä ja naisella, vaikka miehellä se on selvemmin näkyvä ilmiö.

Miehen erektio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erektion muodostuessa siitin paisuu paksummaksi, pidemmäksi ja kovemmaksi; jos erektio on voimakas, siitin nousee pystyyn. Yleensä esinahka liukuu pois terskan päältä erektion muodostuessa, kivespussi saattaa kiristyä ja kivekset nousta ylöspäin siittimen tyven juurelle. Siitin on erektiossa kooltaan moninkertainen lepotilaan verrattuna. Erektion muodostuminen on helposti havaittava tapahtuma ja erektio erittäin näkyvä. Yhdynnän onnistumisen kannalta miehen erektion tulee olla riittävän voimakas. Penis voi olla erektiossa ylös, alas tai sivulle käyrä, joka on täysin normaalia. Pitkään jatkunut erektio voi olla kivulias. Sairaalloisen pitkäkestoinen (yli 4 tuntia) kestävä erektio, johon ei liity seksuaalista kiihotusta, tunnetaan priapismina.

Aamuerektio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveillä miehillä erektioita esiintyy öisin ja erityisesti aamuisin. Yöllisten ja aamuisten erektioiden tehtävänä on pitää siittimen paisuvaiskudos toimintakunnossa. Erektioiden seurauksena siittimeen pumppautuu hapekasta verta, joka ylläpitää paisuvaiskudoksen happitasapainoa ja sen solujen hyvinvointia. Myöhemmällä iällä saattaa esiintyä erektiohäiriöitä, jolloin myös aamuerektiot katoavat. Aamuerektio on merkki siitä, että veritiehyet toimivat kunnolla.

Siittimen koko ja muoto erektiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siittimen koko vaihtelee paljon yksilöiden välillä niin lepotilassa kuin erektiossakin. Lepotilassa oleva pieni siitin voi olla erektiossa kookas ja päinvastoin. Siittimen pituus erektiossa on 12–17 senttimetriä noin 90 prosentilla miehistä, mutta voi vaihdella myös suuresti tämän yli ja alle. Myös siittimen paksuus erektiossa vaihtelee. Yhdynnän suorittamisen kannalta erektiossa olevan siittimen pituudella ei ole olennaista merkitystä. Osittaisessa erektiossa koko voi olla pienempi. On normaalia, että siitin voi olla erektiossa vino tai käyrä.

Erektio ja ikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siittimen erektioita esiintyy jo sikiöaikana. Periaatteessa niitä voi esiintyä kuinka vanhalla tahansa, mutta usein ikääntymisen myötä erektio heikkenee tai jää kokonaan pois.

Nuorella pojalla siitin jäykistyy hyvin nopeasti, tulee kovaksi ja nousee täysin pystyyn. Iäkkäällä erektio muodostuu hitaasti ja voi jäädä osittaiseksi, mutta yhdyntä voi tällöin vielä onnistua.

Impotenssista puhutaan, kun siitin ei enää jäykisty tarpeeksi. Erektiohäiriöt lisääntyvät voimakkaasti iän myötä, mutta niitä esiintyy myös nuorilla. Nuorilla erektiohäiriöpotilailla ongelman syyt ovat usein psyykkisiä.

Naisen erektio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Häpyhuulet turpoavat ja kovettuvat hieman, niiden väri voi muuttua tummemmaksi. Samoin häpykieli laajenee ja kovettuu hieman. Naisen erektio ei ole kovin näkyvä eikä sillä ole yhtä suurta merkitystä yhdynnän onnistumisessa kuin miehen erektiolla, mutta silläkin on tärkeä rooli seksuaalisen mielihyvän saavuttamisessa. Myös naisella voi olla erektiohäiriö miehen tavoin.

Erektio ja seksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erektiolla on keskeinen rooli seksuaalisuudessa. Miehen erektion näkymiseen jo sinällään liittyy voimakkaita seksuaalisuuteen ja kiihottumiseen liittyviä mielleyhtymiä. Erektio voi paljastaa miehen kiihottuneisuuden ja erottua vaatteidenkin läpi. Erektiossa olevan siittimen stimulointi tuottaa mielihyvää. Yhdynnän onnistumisen lisäksi erektiolla on merkitystä myös muunlaisessa seksuaalisessa kanssakäymisessä sekä itsetyydytyksessä.

Naisen erektiolla on merkitystä seksuaalisen mielihyvän saavuttamisessa.

Erektiohäiriö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Erektiohäiriö

Syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psyykkiset syyt ovat yleisiä erektiohäiriön taustalla. Yhdynnän suorittamiseen voi liittyä niin suuria suorituspaineita, ettei erektiota saavuteta tai se ei kestä riittävän pitkään. Pitkäaikainen stressi voi aiheuttaa impotenssia. Seksuaalinen haluttomuuskin voi sinällään olla impotenssin taustalla.

Verisuonisairaudet ovat iäkkäämmillä miehillä yleinen impotenssin aiheuttaja. Ikääntyvillä testosteronin puute voi myös olla syynä impotenssiin. Testosteronin puute voi liittyä kivesten vajaatoimintaan myös nuoremmilla miehillä. Paisuvaiskudokseen saatu vamma voi olla erektiohäiriön taustalla. Erektiohäiriö on yleinen diabeteksen komplikaatio.

Monet lääkkeet voivat myös aiheuttaa impotenssia ja seksuaalista haluttomuutta, kuten muun muassa mielialalääkkeet.

Myös naisella voi olla erektiohäiriö, jolloin paisuvaiskudos täyttyy huonosti verellä. Tällöin kiihottuminen ja orgasmin saaminen vaikeutuvat.

Tupakointi saattaa olla syynä erektiohäiriöön.

Hoitoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta erektiohäiriöitä voisi hoitaa, on ensin selvitettävä, onko kyse psyykkisestä vai fyysisestä vaivasta. Tilanne voi olla monimutkainen, koska esimerkiksi erektion heikkeneminen fyysisestä syystä voi lisätä suorituspaineita, jolloin psyykkiset syyt alkavat komplisoida tilannetta. Joskus erektiohäiriön taustalla on satunnainen, hyvänlaatuinen syy, joka kuitenkin aloittaa noidankehän, jossa psyykkiset syyt voimistuvat erektiohäiriön vaikeutuessa.

Jos häiriön tausta on fyysinen, voidaan ongelmaa hoitaa tietyillä lääkkeillä, kuten sildenafiililla, tadalafiililla tai vardenafiililla, jotka laajentavat siittimen verisuonia. Näistä ensimmäinen, Viagran kauppanimellä myyty lääke on käytetyin ja tunnetuin. On olemassa myös siittimeen pistettäviä verisuonia laajentavia lääkkeitä.

Tyhjöpumpulla voidaan erektio saada aikaiseksi, ja siittimen varteen laitettavalla kiristysrenkaalla (penis- tai pubisrengas) säilyttää se yhdynnän ajan. Siittimen sisälle voidaan leikata myös tuki, joka pitää siittimen aina puolijäykässä asennossa, jolloin se ei häiritse normaalielämää, mutta sen avulla voidaan suorittaa yhdyntä.

Jos ongelma on enimmäkseen psyykkinen, voi psykologisesta tai psykiatrisesta neuvottelusta olla apua. Tällöinkin voidaan käyttää tyhjöpumppua ja kiristysrengasta erektion saavuttamiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Erektio.