Damages

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Damages
Sarjan alkutunnus
Sarjan alkutunnus
Tyyli draama, trilleri
Kestoaika 40-60 minuuttia
Luoja(t) Todd A. Kessler
Glenn Kessler
Daniel Zelman
Pääosissa Glenn Close
Rose Byrne
Tate Donovan
Ted Danson
Željko Ivanek
Noah Bean
Anastasia Griffith
William Hurt
Marcia Gay Harden
Timothy Olyphant
Martin Short
Campbell Scott
John Goodman
Dylan Baker
Ryan Phillippe
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat FX (2007-2010)
Yhdysvallat Audience Network (2011-2012)
Suomi Nelonen
Esitetty 24. heinäkuuta 2007 – 12. syyskuuta 2012
Tuotantokausia 5
Jaksoja 59
Tuotanto
Tuottaja(t) Mark A. Baker
Palkinnot
Voitetut Australian Film Institute - Paras naisnäyttelijä
Golden Globe - Paras naisnäyttelijä draamasarjassa
Writers Guild of America - Paras uutuussarja
Ehdokkuudet Golden Globe - Paras draamasarja
Golden Globe - Paras naisnäyttelijä TV-minisarjassa tai lyhytelokuvassa
Golden Globe - Paras miesnäyttelijä TV-minisarjassa tai lyhytelokuvassa
Satellite Award - Paras naisnäyttelijä draamasajassa
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Damages on Golden Globe -palkittu yhdysvaltalainen draamasarja. Sarjan loivat Daniel Zelman sekä Glenn ja Todd A. Kessler. Sen esitys alkoi Yhdysvalloissa FX-kanavalla 24. heinäkuuta 2007 ja päättyi DirecTV:llä 12. syyskuuta 2012 viidenteen kauteensa. Sarjassa seurataan häikäilemättömän asianajaja Patty Hewesin (Glenn Close) ja hänen alaistensa, kuten Ellen Parsonsin (Rose Byrne), yrityksistä saada korruptoituneet ihmiset oikeuteen.

FX lopetti sarjan tuotannon kolmannen tuotantokauden jälkeen, mutta DirecTV osti oikeudet sarjan jatkoon alkaen esittää neljättä kautta Audience Networkilla kesällä 2011. Suomessa sarjaa on esittänyt Nelonen.

Näyttelijät ja hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Glenn Close  Patty Hewes  
 Rose Byrne  Ellen Parsons  
 Tate Donovan  Tom Shayes (kaudet 1-3)  
 Ted Danson  Arthur Frobisher (kaudet 1-3)  
 Željko Ivanek  Ray Fiske (kausi 1)  
 Noah Bean  David Connor (kausi 1)  
 Anastasia Griffith  Katie Connor (kaudet 1–2)  
 Timothy Olyphant  Wes Krulik (kaudet 2–3)  
 Marcia Gay Harden  Claire Maddox (kausi 2)  
 William Hurt  Daniel Purcell (kausi 2)  
 Martin Short  Leonard Winstore (kausi 3)  
 Campbell Scott  Joseph Tobin (kausi 3)  
 John Goodman  Howard T. Erickson (kausi 4)  
 Chris Messina  Chris Sanchez (kausi 4)  
 Dylan Baker  Jerry Boorman (kausi 4)  
 Ryan Phillippe  Channing McClaren (kausi 5)  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pääosissa ovat lakiyhtiö Hewes & Associatesin johtaja Patty Hewes sekä hänen alaisensa Ellen Parsons ja Tom Shayes. Jokaisella kaudella Patty ottaa uuden jutun tutkittavakseen ja yrittää saada päätekijät vastuuseen teoistaan. Hänellä on menestyksekäs ura takanaan, mutta ei ole saanut paljoa liittolaisia niin työ- kuin yksityiselämässäänkään. Sarjassa seurataan kahta eri aikajanaa: ensimmäinen sijoittuu aikaan, jolloin Hewes & Associates tutkii juttuaan, kun taas toinen aikajana sijoittuu tavallisesti puoli vuotta eteenpäin eli nykyaikaan, jolloin nähdään hitaasti etenevä mysteeri, johon sarjan henkilöt ovat osallisena.

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tuotantokausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja alkaa, kun järkyttynyt Ellen Parsons juoksee kerrostaloasunnosta veren peittämänä ja säntäilee pitkin New Yorkin katuja. Poliisit ottavat hänet kiinni ja myöhemmin Ellenin sulhanen löydetään murhattuna heidän kotoaan. Seuraava kohtaus vie katsojat puoli vuotta taaksepäin, jolloin käy ilmi, että Ellen on asianajaja, joka saa työpaikan menestyksekkään ja säälimättömän Patty Hewesin firmasta. Ellen pääsee heti mukaan suureen juttuun, jossa biljonääri Arthur Frobisheria syytetään kavalluksesta. Ellenille käy pian selväksi, että Pattyn kanssa työskentely edellyttää suuria uhrauksia hänen elämässään.

Tuotantokausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi alkaa kohtauksella, jossa Ellen juttelee toistaiseksi tuntemattoman henkilön kanssa. Yhtäkkiä hän ottaa esille aseen ja ampuu sillä kahdesti. Seuraava kohtaus vie katsojat jälleen puoli vuotta taaksepäin, jolloin Ellen avustaa FBI:tä saadakseen Pattyn vastuuseen edelliskauden teoistaan, ja käy samalla suruterapiassa, jossa hän tutustuu mystiseen Wes Krulikiin. Daniel Purcell pyytää Pattylta apua saatuaan uhkauksia, minkä jälkeen hänen vaimonsa löydetään kuolleena. Murha on jotenkin liitoksissa energiayhtiö UNR:n laittomiin toimiin, joten Patty alkaa pakkomielteisesti tutkia juttua.

Tuotantokausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden alussa Patty nähdään ajavan autolla, kunnes toinen auto törmää häneen. Auton omistajaksi paljastuu Tom Shayes, joka löydetään myöhemmin kuolleena. Puoli vuotta aikaisemmin Ellen työskentelee piirisyyttäjälle eikä ole tavannut Pattya lähes vuoteen. Patty ottaa uuden jutun, jossa hänen täytyy jäljittää Ponzi-huijauksen tehneen Louis Tobinin rahat. Tobinin poika Joe ja asianajaja Leonard Winstore vaikuttavat tietävän asiasta enemmän kuin väittävät.

Tuotantokausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme vuotta myöhemmin Ellen yrittää auttaa ystäväänsä Chris Sanchezia selvittämään tämän työnantajan, Howard T. Ericksonin omistaman korruptoituneen yksityisarmeijan, pimeitä toimia. Poikansa tytärtä holhoava Patty varoittelee Elleniä jutun vaarallisuudesta, mutta kaksikko alkaa pian tehdä jälleen yhteistyötä. Kolme kuukautta myöhemmin toistaiseksi tuntematonta henkilöä kidutetaan, mikä johtaa lopulta jälleen ihmishengen menetykseen.

Tuotantokausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ellen on perustanut oman yrityksen ja etsii juttua saadakseen nimelleen ja yritykselleen julkisuutta. Sillä välin erään pankin markkinoija Naomi Walling saa tietää työnantajansa laittomista toimista, joten hän ottaa yhteyttä Channing McClareniin, WikiLeaks-tyyppisen yhtiön omistajaan aikeenaan vuotaa tiedot julkisuuteen. Vaikka Naomille luvataan hänen nimettömyytensä, tuntematon taho paljastaa hänen tietonsa medialle. Myöhemmin Naomi murhataan saaden sen näyttämään itsemurhalta. Naomin tytär ottaa yhteyttä Pattyyn, kun taas McClaren kääntyy Ellenin puoleen - saaden naiset toisiaan vastaan. Kolme kuukautta myöhemmin Ellen näytetään makaavan kadulla, ilmeisesti katolta työnnettynä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.