Crash Bandicoot (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pelisarjaa. Videopeliä käsittelevä artikkeli on Crash Bandicoot (videopeli) ja videopelihahmoa artikkeli Crash Bandicoot (videopelihahmo).
Crash Bandicoot (pelisarja)
Kehittäjä
Julkaisija
Lajityyppi tasohyppely, partypeli, ajopeli
Ensijulkaisu Crash Bandicoot (1996)
Viimeisin julkaisu Crash Team Rumble (2023)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Bandicoot on tasohyppelypelisarja. Pelin päähahmo on Crash Bandicoot, jonka arkkivihollinen on tohtori Neo Cortex.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Bandicoot on esiintynyt useammassa PlayStation-pelissä, joista ensimmäinen, Crash Bandicoot julkaistiin vuonna 1996. Peli myi pian yli miljoonan ja sai osakseen hyviä arvosteluja. Sen takia se sai pian jatko-osan Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back vuonna 1997. Kun Crash-sarja oli ylittänyt viiden miljoonan myyntirajan, kehitettiin kolmas osa, Crash Bandicoot 3: Warped vuonna 1998. Tämän jälkeen Crashin suosiota haluttiin hyödyntää myös ajopeleissä. Crash Team Racing ilmestyi vuonna 1999. Nämä kaikki pelit julkaistiin yksinoikeudella PlayStationille. Ennen siirtymistä PlayStation 2:lle ja muille konsoleille, julkaistiin PlayStationille vielä Crash Bash, joka oli kokoelma helposti omaksuttavia minipelejä.

Ensimmäinen PlayStation 2:lle ilmestynyt Crash Bandicoot -peli oli vuonna 2001 julkaistu Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex, jossa Crash kohtaa ensimmäistä kertaa uuden vihollisensa (ja tulevan ystävän) Crunch Bandicootin, tohtori Neo Cortexin luoman kätyrin. The Wrath of Cortexin jälkeen vuonna 2003 julkaistu Crash Nitro Kart oli ensimmäinen Crash Bandicoot -aiheinen ajopeli PlayStation 2:lle.

Vuonna 2004 julkaistiin Crash Twinsanity. Pelin päävastustajana ei tällä kertaa olekaan Cortex, vaan ns. Pahat Kaksoset (Evil Twins). He aikovat käyttää niin sanottuja wumpa-hedelmiä ilkeän teknologiansa polttoaineena, joka tuhoaisi elämän Crashin kotisaaren lisäksi myös saaren lähellä olevilta kahdelta saarelta. Pysäyttääkseen kaksoset Crashin on liittouduttava Neo Cortexin kanssa. Crash ja Cortex usein myös tappelevat keskenään. Pelattavissa ovat myös Neo Cortex ja hänen siskontyttönsä Nina Cortex.

Cortex Chaosin oli tarkoitus olla jatko-osa Crash Twinsanitylle (2005), joka keskittyisi enemmän Cortexin tarinaan, mutta Crash-sarjan kehittäjät vaihtuivat ja peli peruttiin. Cortex Chaos ei päässyt konseptisuunnitelmasta pidemmälle.

Vuonna 2005 julkaistu Crash Tag Team Racing on kolmas Crash Bandicoot -sarjan ajopeli. Pelissä autot voivat yhdistyä kaksoisautoksi, jolloin toinen kuljettajista voi ajaa toisen tulittaessa muita kilpailijoita erilaisilla aseilla. Pelissä ajeluun yhdisteltiin myös tasoloikkaosuuksia. Siinä voi myös etsiä videoita ja timantteja (diamonds).

Vuoden 2006 lopulla Nintendo DS:lle julkaistu Crash Boom Bang! on lautapelimainen ja koostuu minipeleistä.

Crash Online on Crash-peli, joka saatujen tietojen mukaan olisi julkaistu vuonna 2007 ainoastaan tietokoneille ja vain Kiinassa. Peli on vaporware, koska sitä ei ole koskaan virallisesti peruttu.

Crash of the Titans julkaistiin vuoden 2007 loppupuolella. Peli on tyypiltään toimintapeli ja tasohyppely. Peli on ensimmäinen suomen kielelle käännetty Crash-peli. Sitä voi myös pelata muillakin kielillä, kuten englannilla ja saksalla.

Crash Nitro Kart 2 julkaistiin vuoden 2008 puolivälissä mobiilialustoille. Se on neljäs Crash-ajopeli. Pelissä on uusi hahmo, joka on Yaya-panda. Pelin radat on otettu suoraan Crash Tag Team Racing -pelistä, vaikka ”clashing”-tekniikkaa ei pelissä olekaan.

Crash: Mind over Mutant julkaistiin vuoden 2008 loppupuolella. Se on Crash of the Titans -pelin jatko-osa. Pelin Wiin ja Xbox 360:n versioissa voi ohjata myös Cocoa. Tämäkin peli julkaistiin myös suomenkielisenä. Päävastus on Neo Cortex.

Crash Team Racing 2010 oli Activisionin kehittämä ajopeli, jota oli tarkoitus julkaista vuonna 2010, mutta peli peruttiin. Kuitenkin pelin prototyypistä on kuvia ja videoita.

Crash Nitro Kartista, Crash Twinsanitystä, Crash Tag Team Racingista, Crash Boom Bangista ja Crash of the Titansista on myös puhelinversiot.

Vuoden 2016 E3-messuilla julkistettiin, että kolme ensimmäistä Crash Bandicoot -peliä saavat parannellut uudelleenjulkaisut PlayStation 4:lle vuonna 2017 pelinä nimeltä Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.[1][2] Kaksi viikkoa Skylanders: Imaginatorsin julkaisun jälkeen Netflixissä julkaistiin uusi sarja Skylanders Akatemia, jonka ensimmäisen tuotantokauden kymmenennessä ja yhdennessätoista jaksoissa Crash teki vierasesiintymisensä. Samalla ilmoitettiin, että Crash on pelattava hahmo Imaginatorsissa[1].

Kesällä 2019 julkaistiin Crash Team Racing Nitro-Fueled, joka on paranneltu versio vuoden 1999 pelistä Crash Team Racing. Peliin sisältyy myös uudistetut versiot muun muassa Crash Nitro Kartin kilparadoista ja pelattavista hahmoista. Peli on saatavilla Xbox Onelle, PlayStation 4:lle ja Nintendo Switchille.

Lokakuussa 2020 julkaistiin uusi vaihtoehtoinen jatko-osa kolmelle alkuperäiselle Crash Bandicoot -pelille: Crash Bandicoot 4: It’s About Time, Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle. [3] Pelin tarina jatkuu Crash Bandicoot 3: Warpedin jälkeisistä tapahtumista.

Pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Kehittäjä Alusta(t)
1996 Crash Bandicoot Naughty Dog PlayStation
PlayStation Network
1997 Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back
1998 Crash Bandicoot 3: Warped
1999 Crash Team Racing
2000 Crash Bash Eurocom
Cerny Games
PlayStation
2001 Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex Traveller’s Tales PlayStation 2
Xbox
Nintendo GameCube
2002 Crash Bandicoot XS Vicarious Visions Game Boy Advance
2003 Crash Bandicoot 2: N-Tranced
Crash Nitro Kart PlayStation 2
Nintendo GameCube
Xbox
Game Boy Advance
N-Gage
2004 Crash Bandicoot Purple: Ripto’s Rampage Game Boy Advance
Crash Twinsanity Traveller’s Tales PlayStation 2
Xbox
2005 Crash Tag Team Racing Radical Entertainment PlayStation 2
Nintendo GameCube
Xbox
PlayStation Portable
2006 Crash Boom Bang! Dimps Nintendo DS
2007 Crash of the Titans Radical Entertainment PlayStation 2
PlayStation Portable
Wii
Nintendo DS
Game Boy Advance
Xbox 360
2008 Crash: Mind over Mutant PlayStation 2
PlayStation Portable
Wii
Nintendo DS
Xbox 360
2017 Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Vicarious Visions PlayStation 4
Nintendo Switch
Xbox One
Windows
2019 Crash Team Racing Nitro-Fueled Beenox PlayStation 4
Nintendo Switch
Xbox One
2020 Crash Bandicoot: On the Run! King Android
iOS
2020 Crash Bandicoot 4: It’s About Time Toys for Bob PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
PlayStation 5
Xbox Series X ja Series S
Microsoft Windows
2023 Crash Team Rumble PlayStation 4
PlayStation 5
Xbox One
Xbox Series X ja Series S

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Crash Bandicoot® is Back in Skylanders® Imaginators and in Remastered Classics! businesswire.com. 13.6.2016. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)
  2. Sony Interactive Entertainment America LLC: SONY INTERACTIVE ENTERTAINMENT AMERICA UNVEILS EXTRAORDINARY GAMING EXPERIENCES FOR PLAYSTATION®4 AND PLAYSTATION®VR AT E3 2016 sie.com. 14.6.2016. Viitattu 16.7.2016. (englanniksi)
  3. Trout, Chris: Crash Bandicoot finally returns for a new adventure! Gfinity. Arkistoitu 20.6.2020. Viitattu 21.6.2020. (englanniksi)