Charles-Édouard Brown-Séquard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles-Édouard Brown-Séquard

Charles-Édouard Brown-Séquard (8. huhtikuuta 1817 Port Louis, Mauritius2. huhtikuuta 1894 Sceaux, Ranska) oli mauritiuslaissyntyinen brittiläis-ranskalainen lääkäri, joka loi teorian, jonka mukaan jokin kivesten tuottama aine voi palauttaa ikääntyvän miehen elinvoiman ja potenssin. Hän testasi itseensä ainetta, joka oli tehty marsujen ja koirien kiveksistä.[1] Aine kulki nimellä Brown-Séquardin eliksiiri. Hän on kuvannut oireyhtymän, jota nykyisin nimitetään Brown-Séquardin oireyhtymäksi.[2]

Brown-Séquard valmistui lääkäriksi Pariisissa 1846. Hän työskenteli eri maissa, vuodet 1864–1867 hän oli Harvardin yliopiston fysiologian ja neuropatologian professori, ja työskenteli jälleen välillä Pariissa, mutta palasi sitten New Yorkiin harjoittamaan lääkärintointa. Vuodesta 1878 kuolemaansa saakka hän työskenteli Collège de Francessa kokeellisen lääketieteen professorina. Hän oli Ranskan tiedeakatemian jäsen vuodesta 1886. Hän oli myös Royal Society of Londonin jäsen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eric Chaline, History's Worst Inventions, s. 180
  2. C.-É. Brown-Séquard: De la transmission croisée des impressions sensitives par la moelle épinière. Comptes rendus de la Société de biologie, (1850)1851, 2: 33-44.