CVT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CVT-vauhtipyörä.

CVT (Continuously Variable Transmission) tarkoittaa portaatonta automaattivaihteistoa, jossa teho välitetään esimerkiksi kiilahihnavariaattorilla. Kiilahihna voi olla kudosvahvennettua kumia tai metalliketjua. Portaaton tarkoittaa vaihteistossa sitä, että vaihteistossa on loppumaton määrä hyödynnettäviä välityksiä pienimmän ja suurimman välityksen välissä. Sen sijaan tavanomaisessa mekaanisessa vaihteistossa on esimerkiksi henkilöauton tapaan vain kuusi vaihdetta eteen ja peruutusvaihde, eikä muita välityssuhteita voida hyödyntää.

CVT-vaihteiston toimintaperiaate.

Variaattorissa kiilahihna on kahden kartion välissä, joiden etäisyyttä voidaan säätää. Tämän seurauksena hihnan etäisyys pyörän akselilta vaihtelee, jolloin sama moottorin kierrosluku tuottaa muuttuvan hihnanopeuden, eli muuttuvan välityksen.

CVT on usein normaalia automaattivaihteistoa taloudellisempi yksinkertaisemman ja tehokkaamman tekniikan takia. Tarkoitus on, että vaihteiston välitys muuttuu kierrosluvun kanssa siten, että kiihdyttäminen tapahtuu suurilla kierroksilla, mutta tasaisessa ajossa vaihteisto käyttää mahdollisimman taloudellista kierroslukua. Tästä syystä voi vaikuttaa, ettei auto kiihdy lainkaan, kun kierrosluku pysyy tasaisena koko ajan.

CVT-tekniikan kehitti DAF,[1] joka käytti sitä kaikissa henkilöautoissaan. Myöhemmin Volvo osti tehtaan ja käytti tekniikkaa laajasti 340-mallissaan. 1990-luvulla tekniikka painui joksikin aikaa unholaan, mutta on viime aikoinamilloin? taas noussut vaihtoehdoksi kehityttyään. Kun aikaisemmissa malleissa käytettiin vetoon perustuvia lamellihihnoja, nykyisin käytetään työntöön perustuvia ketjuja, jotka eivät kärsi kulumisesta entisten tapaan.

Maataloustraktoreissa portaaton vaihteisto on kiilahihnavariaattorin sijaan toteutettu jakamalla voimanvälitys mekaaniseen ja hydrauliseen puoleen. Kuljettajan käskyt vauhdin lisäämiseksi tai vähentämiseksi sekä kuormituksen vaihtelut vaikuttavat vaihteiston hydrauliseen puoleen välitystä säätävästi. Esimerkiksi kaasutettaessa tai ajon vastuksen vaihdellessa välitys säätyy hydraulisesti, mutta ajon tasaannuttua voiman välitys on täysin mekaaninen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thank The Dutch For CVT Automatics Jalopnik. 12.4.2013. Viitattu 31.7.2022. (englanniksi)