Broken Sword

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Broken Sword
Kehittäjä Revolution Software
Julkaisija Virgin Interactive
Lajityyppi seikkailu
Ensijulkaisu Broken Sword: The Shadow of the Templars (1996)
Viimeisin julkaisu Broken Sword 5: The Serpent's Curse (2013)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Broken Sword on Revolution Softwaren kehittämä seikkailupelisarja.

Gabriel Knightin tapaan sarjassa on voimakkaita historiallisia elementtejä, jotka antavat aidonkaltaisen tunteen. Ensimmäinen Broken Sword ja Gabriel Knight 3 sisältävät tiettyjä yhtenäisiä teemoja kuten temppeliherrojen aarre. Pelisarjat ovatkin monella tapaa samanlaisia. Ensimmäistä peliä on verrattu The Curse of Monkey Island -peliin, mutta sen ensimmäinen jatko-osa ei saavuttanut yhtä suurta suosiota huolimatta omista vahvuuksistaan.

Pelisarjassa riittää haastetta jopa kokeneimmillekin pelaajille, sillä koko sarja on tullut tunnetuksi siitä, että jotkut arvoitukset vaativat hieman omalaatuisen ratkaisutavan, joka ei ole aina ihan se ensimmäisenä mieleentuleva ratkaisu.

Broken Sword: The Shadow of the Templars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelisarjan tarina alkaa pelissä Broken Sword: The Shadow of the Templars (1996), joka tunnetaan Yhdysvalloissa myös nimellä Circle of Blood. Pelissä nuori yhdysvaltalainen asianajaja George Stobbart ja ranskalainen reportteri Nicole Collard yrittävät ratkaista mystisen murhasarjan arvoitusta. Jäljet johtavat temppeliherrojen salaisuuden perään.

Insipiraatio peliin on lähtöisin Umberto Econ teoksesta Foucaultin heiluri, jonka Sean Brennan oli lukenut. Revolution Softwaren Charles Cecil myöntää vuoden 1982 teoksen Pyhä veri, pyhä Graal olleen toinen inspiraation lähde. Cecil päätti pysyä erossa kiistanalaista aiheista liittyen uskontoon ja keskittyi vain temppeliherroihin ja kadonneeseen aarteeseen.[1]

Broken Sword 2: The Smoking Mirror[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin jatko-osa on Broken Sword 2: The Smoking Mirror (1997), joka sijoittuu Etelä-Amerikkalaiseen fiktiiviseen valtioon nimeltään Quaramonte. Pelistä on myös olemassa suomeksi tekstitetty versio.

Broken Sword: The Sleeping Dragon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 julkaistiin Broken Sword: The Sleeping Dragon, joka on sarjan ensimmäinen kolmiulotteinen osa.

Broken Sword: The Angel of Death[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broken Sword 4, Broken Sword: The Angel of Death, julkaistiin syksyllä 2006. Pelisarjasta on myös suunnitteilla elokuva, joka pohjautuisi sarjan ensimmäiseen osaan.

Broken Sword 5: The Serpent's Curse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides osa Broken Sword 5: The Serpent's Curse on julkaistu 2013.

Uusintaversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubisoftin kehittämä Broken Sword: The Shadow of the Templars - Director's Cut julkaistiin vuonna 2009 Nintendo DS:lle ja Wiille. Se on uudistettu versio ensimmäisestä osasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jimmy Maher: Broken Sword: The Shadow of the Templars filfre.net. Viitattu 14.12.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]