Betty Brant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Betty Brant
Betty Brant
Betty Brant
Luoja(t) Stan Lee
Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #4
Henkilötiedot
Oikea nimi Elizabeth Brant
Status Aktiivinen
Henkilöllisyydet Betty
Voimat ei supervoimia
Suhteet
Sukulaiset Ned Leeds (aviomies, kuollut)

Elizabeth ”Betty” Brant on kuvitteellinen hahmo Marvelin sarjakuvamaailmassa. Hän kuuluu Hämähäkkimies-sarjakuvaseikkailujen sivuhahmoihin. Brantin ensiesiintymisensä oli Amazing Spider-Man #4 -lehdessä, ja hänet loivat Stan Lee ja Steve Ditko.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Betty Brantista ei tiedetä paljoa ajalta ennen kuin hän lopetti lukion Philadelphiassa ryhtyäkseen Daily Buglen kustantajan J. Jonah Jamesonin sihteeriksi. Työssään hän tapasi freelance-valokuvaaja Peter Parkerin, joka oli salaa naamioitunut sankari Hämähäkkimies.

Peter tajusi ensi kertaa olevansa kiinnostunut Bettystä kuullessaan tämän puolustavan Hämähäkkimiestä riidassa Jamesonin kanssa. Peter ja Betty lähentyivät ensin puhuessaan Buglen toimistossa kun rikollinen Korppikotka oli hyökännyt heidän kimppuunsa. Mutta kun Betty vieraili Peterin sairaan May-tädin luona sairaalassa, Peter tajusi kuinka kiltti hän oli ja he alkoivat toden teolla rakastua toisiinsa.

Betty ryhtyi alun perin sihteeriksi auttaakseen veljeään, asianajaja Bennett Brantia, maksamaan takaisin massiiviset pelivelat, jotka hän oli saanut asiakkaaltaan rikolliselta Blackie Glaxonilta. Tohtori Mustekalan avulla Glaxton sieppasi Brantin sisarukset panttivangeikseen, jotta hän pääsisi pakenemaan maasta turvallisesti.

Glaxton petti Bennettin kieltäytymällä vapauttamasta tätä veloistaan. He alkoivat riidellä kun Hämähäkkimies astui mukaan kuvaan pelastaakseen Brantit. Hämähäkkimies taisteli Tohtori Mustekalan kanssa luotisateen keskellä, jonka aikana harhaluoti tappoi Bennettin. Syyttäen Hämähäkkimiestä veljensä kuolemasta Betty kertoi, ettei halua nähdä tätä enää koskaan, tietämättä Peter Parkerin ja Hämähäkkimiehen olevan sama ihminen.

Pian sen jälkeen Betty tajusi Hämähäkkimiehen vain yrittäneen pelastaa hänet ja Bennettin, muttei vieläkään halunnut nähdä tätä, koska sankari muistutti häntä veljensä kuolemasta. Peter Parker jatkoi romanssiaan Bettyn kanssa, vaikka uskoikin nyt, ettei pystyisi koskaan paljastamaan Bettylle salaista henkilöllisyyttään.

Betty pelkäsi syyttä, että Peter välitti oikeasti enemmän luokkatoveristaan Liz Allenista kuin Bettystä. Tämä väärinkäsitys johti Betty ja Peterin suhteen kärsimiseen. Betty alkoi pian tapailla Buglen reportteri Edward ”Ned” Leedsiä, joka kosi pian Bettyä, joka kuitenkin rakasti vielä Peteriä. Peterin mielestä Hämähäkkimiehenä olo ei tekisi hänestä hyvää miestä Bettylle, ja hän tietoisesti yritti ajaa naista luotaan. Vaikka Betty tunsi vetoa Peteriin, hän päätti viimein hyväksyä Leedsin kosinnan. Betty ja Peter ovat kuitenkin läheisiä ystäviä vielä tänäkin päivänä.

Vuosia kestäneen kihlauksen jälkeen Ned ja Betty viimein vihittiin, vaikka seremonian keskeytti naamioitu rikollinen Kangastus, jonka Hämähäkkimies voitti.

Jonah Jameson lähetti Bettyn ja Nedin Pariisiin kokonaan kustannetulle ”työkuherruskuukaudelle”. Avioliitto kuitenkin näytti olevan tuhoon tuomittu alusta lähtien. Ranskassa Betty huomasi Nedin käytöksessä pienoisen muutoksen tämän hautautuessa kokonaan työhönsä. Nedin ollessa komennuksella Betty tunsi itsensä yhä yksinäisemmäksi, koska hänellä ei ollut ystäviä eikä hän osannut ranskaa. Kun Ned oli tutkimassa kansannousua Kyproksella, Betty lähti takaisin New Yorkiin. Siellä hän hakeutui Peter Parkerin luokse, joka oli juuri saanut pakit Mary Jane Watsonilta.

Kun Ned huomasi Betty kadonneen, hän palasi New Yorkiin ja löysi vaimonsa Peterin seurasta. Hän käski Peteriä pitämään näppinsä erossa vaimostaan ja löi häntä sen jälkeen. Myöhemmin Ned yritti pakottaa Peterin pysymään erossa Bettystä lopullisesti. Peter ilmoitti katkerasti, ettei halunnut nähdä kumpaakaan ja kertoi Bettylle olevansa kiinnostunut hänestä vain saadakseen Mary Janen mustasukkaiseksi. Hän toivoi tämän valheen tuovan parin yhteen, mutta sen sijaan Betty läimäytti Peteriä ja ryhtyi itkemään. Ned syytti Peteriä tarpeettomasta julmuudesta ja lähti Bettyn kanssa. Ottaen lomaa töistään Ned ja Betty alkoivat ajatella avioliittoaan.

Tänä aikana Nedin työpaineet ja avioliitto alkoivat rasittaa hänen mieltään. Betty kärsi yhä Hämähäkkimies-painajaisista ja Ned syytti seinäkiipijää heidän huonosta avioliitostaan. Vannoen vapauttavansa maailman Hämähäkkimiehestä, Ned johdatettiin alkuperäisen Vihreän Menninkäisen piilopaikkaan. Tappaen oppaansa Ned päätti käyttää Menninkäisen varusteita tullakseen naamioiduksi rikolliseksi nimeltään Mörkö.

Mörkönä Ned syrjäytyi yhä enemmän vaimostaan, jolla ei ollut mitään käsitystä miehensä salaisesta elämästä. Synninpäästäjä oli vähällä ampua Bettyn, joka kääntyi tällä kertaa vanhan ystävänsä Flash Thompsonin puoleen saadakseen lohtua. Ned, joka epäili heillä olevan suhde, sieppasi Thompsonin ja lavasti hänet Möröksi.

Karaten poliisilta Thompson viimein löysi turvapaikan Bettyn luota kun hänen miehensä oli muuttanut pois. Mörkö hyökkäsi Thompsonin kimppuun Bettyn asunnossa ja riisui naamionsa Bettyn nähdessä hänen todelliset kasvonsa. Tämä paljastus työnsi naisen jo valmiiksi hauraan mielen reunan yli. Pian sen jälkeen Ned lähti Berliiniin komennukselle, jossa hänet salamurhattiin. Ironisesti hänen viimeinen ajatuksensa oli pyytää Bettyltä anteeksi.

Kun tieto Nedin kuolemasta saavutti Bettyn, hän koki täydellisen hermoromahduksen. Kärsimyksessään hän jatkoi elämää kuin Ned olisi yhä elossa, eikä koskaan olisi ryhtynyt Mörköksi. Hän kuvitteli myös kuolleen äitinsä olevan yhä elossa.

Hauraassa mielentilassa oleva Betty oli helppo uhri nuorelle värvääjälle, joka toimi ns. Rakkauden Kultin palveluksessa. Lupaukset rakkaudesta ja henkisestä parannuksesta olivat liikaa Bettyn ohittaa. Menetettyään kaiken rakastamansa Betty antoi kaiken omaisuutensa Opettajana tunnetulle miehelle, jonka hän uskoi auttavan.

Opettaja oli huijari, joka johti Rakkauden Kulttia. Hänen erikoisalaansa oli uskotella ihmisille, että hän pystyi tekemään ihmeitä. Hänen tehokkain huijauksensa oli ”parantavien voimien” esittely hyvin graafisella tavalla. Flash Thompson ja Hämähäkkimies kuitenkin kirjaimellisesti hajottivat Kultin Opettajan silmien edessä, ja Opettaja itse kuoli ”palvonnan talon” palaessa. Betty Brantin ohjelmointi purettiin helposti, mutta kaikki hänen maallinen omaisuutensa oli joko palanut tai kultti oli myynyt ne. Ilman paikkaa mihin mennä, Betty meni asumaan Thompsonin luokse.

Hiukan ennen kaupungin vallannutta ”Infernoa” Flash Thompsonin asuntoon hyökkäsi kaksi demonia, joista toinen esitti Hämähäkkimiestä ja toinen Bettyn kuollutta aviomiestä. Tämän tapauksen aikana Betty tuli järkiinsä. Taistellessaan elämästään Ned-demonin kanssa, hän näki oikean aviomiehensä hengen kehottavan häntä ryhtymään taistelemaan omia taisteluitaan. Ei tiedetä, oliko tämä todella Nedin haamu vai vain Bettyn mielen tuotos.

Betty ryhtyi toimimaan uudella innolla ja johti Thompsonin ulos asunnosta, pelastuen täpärästi heidän rakentamansa pommin räjähdykseltä.

Betty on alkanut nauttia elämästään uudelleen ja hän työskentelee nykyään Daily Buglessa tutkivana journalistina. Yksi hänen ensimmäisistä komennuksistaan oli jäljittää Muukalainen, mies jonka uskottiin tappaneen hänen miehensä.

Vähän aikaa sitten Ned Leedsin sielu sai rauhan, kun paljastui, että hänet oli aivopesty esiintymään Mörkönä. Kaikki Bettyn ja Nedin avio-ongelmat johtuivat aivopesun sivuvaikutuksista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Sam Raimin ohjaamissa Hämähäkkimies-elokuvissa Betty Brant on vähemmän merkittävä hahmo kuin sarjakuvissa. Kaikissa kolmessa elokuvassa häntä näyttelee Elizabeth Banks. Yleensä hänet nähdään vain hoitamassa sihteerin velvollisuuksiaan, kuten välittämässä viestejä J. Jonah Jamesonille tai ottamassa vastaan tämän käskyjä. Elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 hän myös muistuttaa Jamesonia lääkkeiden ottamisesta.
  • Marvel Cinematic Universen elokuvissa Betty Brant on vielä high school -opiskelija ja muistuttaa ulkonäöltään kovasti Gwen Stacyä, koska hänellä on pitkät vaaleat hiukset sekä hiuspanta. Bettyä näyttelee Angourie Rice.
    • Betty teki ensiesiintymisensä elokuvassa Spider-Man: Homecoming, jossa hän oli Liz Toomesin paras ystävä ja toimi Jason Ionellon ohella yhtenä koulun uutistiedottajina.
    • Vaikka Betty ei esiintynyt elokuvissa Avengers: Infinity War ja Avengers: Endgame, hänen vahvistettiin olleen yksi niistä, jotka Thanos oli muuttanut Ikuisuuskivillä tuhkaksi ja Hulk herättänyt henkiin viisi vuotta myöhemmin.
    • Betty esiintyi myös elokuvassa Spider-Man: Far From Home, jossa hänestä oli tullut Ned Leedsin tyttöystävä, kun he huomaavat miten paljon yhteistä heillä on, lukuun ottamatta tietokonepelaamista, josta vain Ned piti. Luokkaretken jälkeen he molemmat päättävät kuitenkin erota sopuisissa merkeissä.
    • Elokuvassa Spider-Man: No Way Home Betty nähtiin vain yhdessä kohtauksessa: raportoimassa Midtownin uutisissa Peterin paluusta kouluun syytteiden kumoamisen jälkeen. Elokuvan mainoskampanja paljasti Bettyn myös työskentelevän ilman palkkaa harjoittelijana TheDailyBugle.netissä, vastaten sen Tiktok-tilistä. Betty yritti puolustaa Peterin mainetta, mutta J. Jonah Jameson usein esti häntä tekemästä niin, haukkuen myös Bettyä ”surkeimmaksi harjoittelijaksi ikinä”.[1]
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.