Ben E. King

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ben E. King
Ben E. King esiintymässä vuonna 2006.
Ben E. King esiintymässä vuonna 2006.
Henkilötiedot
Syntynyt28. syyskuuta 1938
Henderson, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat
Kuollut30. huhtikuuta 2015 (76 vuotta)
Ammatti laulaja-lauluntekijä, musiikkituottaja
Muusikko
Taiteilijanimi Ben E. KingView and modify data on Wikidata
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1958–2015
Tyylilajit soul, R&B
Soittimet laulu, piano, koskettimet
Yhtyeet The Drifters
Levy-yhtiöt Atco Records, Atlantic Records
Aiheesta muualla
beneking.info

Ben E. King (oik. Benjamin Earl Nelson, 28. syyskuuta 1938 Henderson, Pohjois-Carolina, Yhdysvallat30. huhtikuuta 2015)[1] oli yhdysvaltalainen soul/R&B-laulaja. Hänen kuuluisin hittinsä on ”Stand by Me”, jonka hän on esittänyt ja osittain sanoittanut. Se nousi musiikkilistoille vuosina 1961 ja 1986. Monet artistit ovat julkaisseet kappaleesta cover-versioita ja heistä kuuluisin lienee John Lennon.

Ben Nelson liittyi vuonna 1958 jäseneksi yhtyeeseen nimeltä The Five Crowns, jonka tyylilajina oli doo wop. Myöhemmin samana vuonna, The Driftersin manageri erotti kaikki yhtyeen jäsenet ja pyysi The Five Crownsin jäseniä heidän tilalleen, johon kaikki muut paitsi yksi suostuivat. Driftersin hittejä uudella kokoonpanolla olivat muun muassa ”There Goes My Baby”, ”Save the Last Dance for Me”, ”Dance With Me”, ”This Magic Moment”, ”I Count the Tears”, ja ”Lonely Winds”.

Erottuaan yhtyeestä 1960 Nelson lähti soolouralle ja otti taiteilijanimekseen Ben. E. Kingin. Hänen ensimmäinen soolohittinsä oli vuonna 1961 julkaistu ”Spanish Harlem”. Seuraava single ”Stand by Me” julkaistiin samana vuonna ja se oli suuri menestys. Listoille se nousi Kingin esittämänä vielä vuonna 1986, kun ensi-iltansa sai elokuva Stand by Me – viimeinen kesä. Elokuva on nimetty kappaleen mukaan, joka toimii myös tunnusmusiikkina. Muita Kingin hittejä olivat muun muassa ”What is Soul?” ja ”Supernatural Thing, part 1”.

King on perustanut hyväntekeväisyysjärjestön nimeltä Stand By Me Foundation.

Kingin ”Stand By Me” on muun muassa kuultu Timon ja Pumba (Leijonakuningas) -sarjoissa ja ”Save the Last Dance for Me” on muun muassa kuultu Älä kerro äidille -kulttisarjan 1. tuotantokauden jaksossa 122.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiikkaja, Samuli: Stand by Me -hitin säveltäjä Ben E. King on kuollut HS.fi. 1.5.2015. Arkistoitu 3.5.2015. Viitattu 1.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.