Bat Masterson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bat Masterson vuonna 1879

"Bat" Masterson (oik. joko William Barclay Masterson tai Bartholomew Masterson, 24. marraskuuta 1853 tai 185625. lokakuuta 1921) oli legendaarinen "villin lännen hahmo", joka eläessään toimi muun muassa biisoninmetsästäjänä, armeijan tiedustelijana, pelurina, rajaseudun lainvalvojana ja lopulta urheilutoimittajana ja kolumnistina The Morning Telegraph -sanomalehdessä. Bat Masterson oli jo eläessään tunnettu revolverisankarina, vaikka hänen tiedetään tappaneen ainoastaan yhden miehen aseellisessa yhteenotossa.

Nimi ja syntymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Bat" Masterson syntyi irlantilaiseen perheeseen. Hänen äitinsä oli Cathrine McGurk ja isänsä Thomas Masterson. Bartholomew on katolisten kirkonkirjojen mukaan syntynyt Kanadassa, Quebecin Henryvillessä, mutta myöhemmin hän itse väitti syntyneensä Illinoisissa tai Missourissa.

Batin oikea nimi oli joko William Barclay Masterson tai Bartholomew Masterson. Vuoden 1870 kirjat St Clair Countyssa, Illinoisissa ilmoittavat hänen nimekseen Bartholomaeus Masterson ja syntymäpaikakseen Kanadan. Sanotaan että hänen lempinimensä "Bat" olisi lyhennys Bartholomewista. Värikkäämmät kuvaukset sanovat että "Bat" johtui siitä että hän kuljetti mukanaan kävelysauvaa, jota hän käytti nuijana joutuessaan tappeluun.

"Bat" oli toiseksi vanhin perheen seitsemästä lapsesta ja hän asui lapsuudessaan lukuisissa eri paikoissa, New Yorkissa, Illinoisissa, Kansasissa ja Quebecissä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bat Masterson ja Wyatt Earp vuonna 1876.

Myöhäisinä teinivuosinaan Bat alkoi veljiensä Edin ja Jimin kanssa ammattimaisiksi biisoninmetsästäjiksi. Batin tiedetään osallistuneen Teksasissa tapahtuneeseen Adobe Wallsin taisteluun comanche-intiaaneja vastaan. Bat toimi tällöin armeijan tiedustelijana sodassa intiaaneja vastaan.

Bat Mastersonin ensimmäinen tunnettu aseellinen taistelu tapahtui Sweetwaterissa, Teksasissa vuonna 1876. Taistelun syynä oli mustasukkaisuus. Masterson sai kohtaamisessa luodin lantioonsa, jonka seurauksena Bat joutui käyttämään kävelysauvaa loppuelämänsä.

Vuonna 1877 hän muutti veljiensä läheisyyteen Dodge Cityyn, Kansasiin.[1] Jim toimi siellä osakkaana saluunassa ja Ed toimi lainvalvojana. Pian saapumisensa jälkeen Bat joutui ongelmiin paikallisen sheriffin kanssa ja joutui pidätetyksi. Hän kuitenkin vapautui syytteistä. Hän toimi tämän jälkeen Wyatt Earpin kanssa lainvalvojina.

Hänen veljensä Ed, joka toimi Dodge Cityssä, surmattiin vuonna 1878[2]. Pian tämän jälkeen Bat Masterson lopetti toimensa Fordin piirikunnan sheriffinä vuonna 1879, koska hänet äänestettiin virasta.

Seuraavina vuosina Bat eli pelurina ja myöhemmin Coloradossa sheriffinä.

Masterson muutti New Yorkiin vuonna 1902, missä hänet pidätettiin lähes välittömästi korttihuijauksesta ja kätketyn aseen hallussapidosta. Korttihuijaussyyte hylättiin, mutta hän sai 10 dollarin sakon aseen hallussapidosta.

Masterson ryhtyi The Morning Telegraph -lehden urheilutoimittajaksi ja kolumnistiksi. Hän kuoli vuonna 1921 sydänkohtaukseen ja hänet haudattiin New Yorkin Woodlawn Cemeteryyn.

Bat Masterson oli RMS Titanicin hylyn löytäneen Robert Ballardin iso-isoisä.

Bat Mastersonista tehtiin 1960-luvulla televisiosarja, jota nähtiin Suomessakin. Pääroolin tulkitsi rentoon ja kuitenkin tinkimättömään tapaansa konkari Gene Barry. Ville-Veikko Salminen näytteli Bat Mastersonia elokuvassa Speedy Gonzales – noin 7 veljeksen poika (1970).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]