Banshee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taruolentoa. Lisää merkityksiä täsmennyssivulla.
Banshee
Ominaisuudet
Sukupuoli nainen
Tuntomerkit Nuoren tai vanhan naisen aavemainen keho
Esiintyminen Irlanti ja muut paikat, joissa irlantilaiset asuvat
Voimat Kyky ennustaa kuolema, erittäin kova ääni
Kansanperinne
Kansanperinteen
alkuperä
Kelttiläinen kansanperinne
Samanlaiset
olennot
Kummitus
Kuolema
Suhteet
The Banshee Appears, 1862.

Banshee (iiriksi Bean Sidhe, gaeliksi Ban Sith) on irlantilaisessa ja kelttiläisessä kansanperinteessä yliluonnollinen olento, jonka yöllisen läpitunkevan vaikerruksen ja ulvonnan uskottiin ennustavan äänen kuulleen henkilön perheenjäsenen kuolemaa. Irlannissa bansheen uskottiin varoittavan vain puhdasverisiä irlantilaisia sukuja. Walesissa on oma vastineensa bansheelle, gwrach y Rhibyn eli Rhibynin noita, joka vieraili vain vanhojen walesilaisisten sukujen luona. Kirjailija Walter Scottin mukaan myös joissakin Skotlannin ylämaan perheissä uskottiin eräänlaisiin kodinhaltijoihin tai bansheehen.[1]

Banshee ennustaa itkien ja valittaen erittäin kovaäänisesti omaisen tai läheisen kuolemaa. Se esiintyy useimmiten nuoren naisen, ylvään rouvan tai vanhan ruman naisen hahmossa. Banshee saattaa näyttää hyvinkin irvokkaalta: sillä voi olla terävä kieli, torahammas tai vain yksi sierain. Perimätiedon mukaan banshee ilmoittaa vain viiden suuren irlantilaissuvun jäsenten kuolemista. Banshee voi pohjautua muinaiseen kolmihahmoiseen kelttiläiseen sodan- ja kuolemanjumalattareen (Badhbh, Macha ja Mor-Rioghain), johon viittaisi myös bansheen kyky esiintyä kolmessa hahmossa. Nykyfiktiossa ja elokuvissa banshee kuvataan yleensä kirkujana, joka tappaa ihmisiä kammottavalla äänellään, joka pirstoo jokikisen lasin ympäriltään.

Kuolemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos henkilö kuulee bansheen ulvontaa, hänen läheisensä tulee kuolemaan. Bansheen ulvonta kuuluu aina kolme kertaa. Jos bansheen näkee tai jos tämän itkun kuulee, on itse tuomittu kuolemaan. Jos bansheita on useampia, ne saattavat varoittaa vaarasta.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sorlin, Évelyne: Cris de vie, cris de mort: Les fées du destin dans les pays celtiques. Helsinki: Suomalainen Tiedeakatemia, 1991.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Banshee Britannica Academic, Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 21.9.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]