Backyard wrestling

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Backyard wrestling on harrastus, jossa pääosin vapaapainista innostuneet kannattajat harjoittavat vapaapainia omatoimisesti.lähde?

Moni nykyään kansainvälisesti tunnettu painija, kuten Hardyn veljekset ja Gregory Helms, ovat alun perin ponnistaneet huipulle Backyard wrestling:in pohjalta.

Suomessa laji alkoi yleistyä 2000-luvun alkupuolella, jolloin federaatioita oli jo ympäri Suomen. Tunnetuimmat federaatiot keräsivät runsasta julkisuutta internetissä, ja joissakin tapahtumissa saattoi olla jopa kymmeniä katsojia. Myös muissakin medioissa tuli julkisuutta, kuten esimerkiksi porilaisen Ultimate Hardcore Wrestling Federationin yhden sivun mittainen juttu Satakunnan Kansassa. Federaatiot perustivat omia nettisivuja, joilla ylläpidettiin videoita, kuvia, sekä rostereita ja tapahtumainfoa.

Suomessa toiminta alkoi kuolla lopullisesti viimeistään 2007-2008 -luvulla yleisen kiinnostuksen laskiessa, ja viranomaisten puuttuessa tapahtumien aiheuttamiin roskaamisiin. Lisäksi pari vakavampaa loukkaantumista saivat internetissä näkyvyyttä, ja huolestuneet vanhemmat liikkeelle. Tähän asti avoimesti takapihoilla, urheilutaloilla ja sivummalla metsiköissä tapahtuneet ottelut koettiin negatiivisena joka johti tapahtumien rajoittamiseen ja lopulta koko toiminnan lopettamiseen. Samaan aikaan, pari vuotta aiemmin, oli Suomeen perustettu myös ammattilais/showpainiin keskittynyt federaatio, PWF, joka koki backyard wrestlingin huonona mainoksena heidän toiminnalleen, ja avoimesti taisteli lajin hengissä säilymistä vastaan. Toiminnan hiipuessa innokkaimmat harrastajat selvittivät tiensä Pro Wresting Finlandin listoille.

Nykyään backyard wrestling Suomen maaperällä on lähes kokonaan kadonnut laji. Se pysyy täysin undergroundina, ja lajin nykysuosiota on vaikea siksi määritellä. Tiedossa on vain kourallinen pieniä yhteisöjä, jotka lajia harrastavat.

Tunnetuimpia suomalaisia federaatioita olivat:

  • Combat Championship Wrestling (Pori)
    • tunnettu myös nimellä TDW (Total Destruction Wrestling)
  • Ultimate Hardcore Wrestling Federation (Pori)
    • tunnettu myös nimellä PBW (Pori Backyard Wrestling)
  • Total XTreme Wrestling (Helsinki)
  • Finnish Fighting Federation (Helsinki)
  • Coarse XTreme Wrestling (kaupunki tuntematon)
  • Lahti Backyard Wrestling (Lahti)
  • Helsinki Championship Wrestling (Helsinki)


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.